ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

6 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Online με το Taxisnet οι ταμειακές μηχανές

1 min read

Online με το Taxisnet οι ταμειακές μηχανές

Αν και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με τις πληροφοριακές υποδομές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει προαναγγελθεί πολλάκις στο παρελθόν πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίηση.

Σημειώνεται ότι το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με τις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΔΕ προβλέπεται με το νόμο 4446/2016.

Στόχος του μέτρου είναι η διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών να πραγματοποιείται αυτόματα κατά την έκδοση των συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων, ώστε να καταγράφονται και να αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ, σε πραγματικό χρόνο, όλα τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων και των λιανικών συναλλαγών παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.Έτσι, η φορολογική αρχή θα αποκτήσει τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης του τζίρου λιανικών συναλλαγών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών σε ζωντανή σύνδεση με τα ταμεία τους!

Από τις απαντήσεις που έδωσε η ΑΑΔΕ σε ερωτήματα του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη προκύπτει πως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet δεν είναι μακριά.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών με τις πληροφοριακές υποδομές της Αρχής έχει ξεκινήσει και έχουν ενεργοποιηθεί οι διατάξεις του νομού που προβλέπουν την υποχρέωση ηλεκτρονικής διαβίβασης των δεδομένων των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων – στοιχείων σε βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ.

Αναφορικά με την διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, η Αρχή αναφέρει πως θα απαιτηθεί απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία θα καθοριστούν η έκταση εφαρμογής και οι ειδικότερες υποχρεώσεις των φορολογουμένων, οι εξαιρέσεις, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των δεδομένων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα με τη διαβίβασή τους. «Η έκδοση της εν λόγω απόφασης, βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας, κατά το μέρος αρμοδιότητας κάθε συναρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ», σημειώνει η Αρχή.Πάντως, αποσαφηνίζεται πως στο πλαίσιο του έργου της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών, η ΑΑΔΕ δέχεται ήδη πιλοτικά με αυτοματοποιημένη διαδικασία παραστατικά χονδρικής και λιανικής που εκδίδονται από εγκεκριμένους φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς, καθώς και τις συνόψεις των εκδιδόμενων ηλεκτρονικών τιμολογίων.

«Η υπηρεσία μας, όταν οριστικοποιηθεί το προαναφερθέν κανονιστικό πλαίσιο, είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το σύνολο των δράσεων που θα απαιτηθούν για νέα καθώς και υφιστάμενα πληροφορικά συστήματα που εξυπηρετούν τις φορολογικές διαδικασίες», σημειώνεται στην απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση