Τε. Σεπ 23rd, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

OMOΛΟΓΙΑ-ΣΟΚ του ΜΠΟΥΤΑΡΗ!«Ο ΣΟΡΟΣ μας δίνει ΛΕΦΤΑ»…

1 min read

Στις 17/01/2014 έγραφε το iefimerida δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κος Μπουτάρη για τη συνεργασία του με τον Τζωρτζ Σόρος.

«Στο δημόσιο διάλογο για τη δραστηριότητα του Ιδρύματος του Τζορτζ Σόρος στην Ελλάδα παρενέβη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά την τελετή των εγκαινίων του πρώτου Κέντρου Αλληλεγγύης του Solidarity Now στην Ελλάδα, στην οδό Λέοντος Σοφού 26 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το θέμα, σχολίασε, δεν είναι γιατί μας δίνει χρήματα ο Σόρος, αλλά γιατί δεν δίνει η πλειοψηφία των Ελλήνων κεφαλαιούχων που τα φυλάει σε τράπεζες του εξωτερικού.

 

Το Solidarity Now είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων που δημιουργήθηκε από το Open Society Foundations με στόχο την αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων ευπαθών ομάδων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

 

«Το κέντρο αποτελεί ένα παράδειγμα και ένα πρότυπο σε άλλους δυνητικούς χορηγούς για το πώς μπορεί κανείς να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των οδυνηρών, για χιλιάδες συμπολίτες μας, συνεπειών της κρίσης», σημείωσε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και σχολίασε για τη δραστηριότητα του Open Society στην Ελλάδα και το δημόσιο διάλογο που έχει προκαλέσει ο ιδρυτής και χρηματοδότης του, Τζορτζ Σόρος:

 

«Το θέμα δεν μπορεί να είναι γιατί δίνει χρήματα στη Θεσσαλονίκη και αλλού στην επικράτεια, το Open Society και Τζορτζ Σόρος, και μάλιστα σε απαραίτητες κοινωνικές δράσεις που υλοποιούν αξιόπιστες ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις… Το θέμα είναι γιατί δεν δίνουμε χρήματα εμείς… Γιατί δεν δίνει χρήματα η πλειοψηφία των Ελλήνων κεφαλαιούχων που τα έχει προφυλάξει σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού; Γιατί δεν δίνει χρήματα, η Ελληνική Διασπορά, η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα, που συγκαταλέγουν στα μέλη τους κεφαλαιούχους ανάλογης και μεγαλύτερης επιφάνειας από αυτή του Τζορτζ Σόρος, σε πρωτοβουλίες σαν το Κέντρο Αλληλεγγύης; Γιατί δίνουμε το δικαίωμα, ιδίως η οικονομική ελίτ της χώρας, να χαρακτηρισθεί από το γερμανικό (περιοδικό) Σπίγκελ ως ‘φρικτοί πολίτες’;».

 

«Μήπως όμως η Ελληνική Διασπορά δεν δίνει χρήματα επειδή ακόμα και όταν θέλει να προσφέρει στη χώρα την απαρνιόμαστε και την λοιδορούμε; Δείτε τους επιφανείς πανεπιστημιακούς μας της Διασποράς που προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους στα Συμβούλια Ιδρυμάτων των ΑΕΙ μας και κατηγορούνται από το εγχώριο πρυτανικό κατεστημένο ως ‘πεμπτοφαλαγγίτες’. Ακούστε διακεκριμένους επιχειρηματίες, ιδίως της Βορειοαμερικανικής Διασποράς, που βρήκαν για δεκαετίες είτε κλειστές πόρτες, είτε προτάσεις για άνομες συναλλαγές, όταν σκέφτηκαν να επενδύσουν στην πατρίδα τους», παρατήρησε στον ίδιο τόνο ο Γιάννης Μπουτάρης και συνέχισε λέγοντας:

 

«Μήπως εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν δίνουμε χρήματα διότι ποτέ δεν υπήρξε ένα επαρκές κανονιστικό πλαίσιο που να μας εξασφαλίζει ότι η χορηγία δεν είναι μέσο φοροδιαφυγής; Και συνάμα στερηθήκαμε μια μακροχρόνια πολιτική φοροαπαλλαγών που να ευνοεί τη χορηγία και να ανυψώνει το κύρος της χορηγικής δράσης και του χορηγού;».

 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο δήμαρχος καλωσόρισε και πάλι το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη και εξέφρασε την ελπίδα τους επόμενους μήνες και στα χρόνια που έρχονται, «να δώσουμε ικανοποιητικές απαντήσεις στο ερώτημα ‘γιατί δεν δίνουμε εμείς'”. Και αυτές οι απαντήσεις – όπως είπε – “να μεταφραστούν σε χορηγίες Ελλήνων, είτε πολιτών αυτής της χώρας, είτε της Ελληνικής Διασποράς, για τη δημιουργία κοινωνικών και άλλων δράσεων, όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα».

 

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις  αντιδράσεις που προκαλούν οι απόψεις του Τζορτζ Σόρος για την ΠΓΔΜ, ο κ. Μπουτάρης απάντησε: «Δεν νομίζω ότι ο Σόρος  πήρε ποτέ θέση υπέρ των Σκοπίων ή υπέρ της Ελλάδος. Η πολιτική του τοποθέτηση δεν εκφράζεται υπέρ του ενός ή του άλλου. Την έχει για τον εαυτό του. Οι δράσεις που κάνει βοηθούν τις κοινωνίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επειδή ξέρω προσωπικά τον Σόρος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω για αυτό».»

Τώρα εμείς τι να πούμε; Noμίζουμε πως καταλαβαίνετε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.