ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ομαδικές αγωγές και προσφυγή στο ΣτΕ για το νέο «λουκέτο» στα δικαστήρια

1 min read

Ομαδικές αγωγές για τον αποκλεισμό τους από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το νέο «λουκέτο» στα δικαστήρια από αύριο, Δευτέρα, σχεδιάζει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, κλείνουν εκ νέου από αύριο, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, τα δικαστήρια όλης της χώρας και όχι μόνο στην Αττική και τις «κόκκινες» περιοχές.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που συνεδρίασε έκτακτα χθες, Σάββατο, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων κατά των διατάξεων της αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10.2.2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β 534), που αφορούν στη λειτουργία των δικαστηρίων, των εισαγγελιών, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων όλης της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των εκπροσώπων των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας, θα κινηθούν νομικά κατά της ΚΥΑ «σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεών της ως προς την ανάγκη διαρκούς και ακώλυτης λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ως πυλώνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου».

Οι δικηγόροι αναμένεται να προσφύγουν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, μεταξύ άλλων για τους ακόλουθους λόγους:

  • Παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, καθώς με βάση τη νέα ΚΥΑ το ΣτΕ παραμένει ανοικτό ενώ αντίθετα κλείνει ο Άρειος Πάγος.
  • Παραβίαση της αρχής της χρηστής διοίκησης. Οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων υποστηρίζουν πως δεν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού στα δικαστήρια.
  • Παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, διότι η εκτελεστική εξουσία αποφασίζει για τη δικαστική.
  • Δεν έχει κοινοποιηθεί η απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων με τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κλείσουν τα δικαστήρια.
  • Παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης, καθώς λόγω των κλειστών επί μήνες δικαστηρίων, παραβιάζεται το δικαίωμα των καταδικασμένων σε πρώτο βαθμό κρατούμενων, να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό σε εύλογο χρόνο.

Ομαδικές αγωγές

Εξάλλου, η Συντονιστική Επιτροπή έχει εκπονήσει σχέδιο δικογράφου για άσκηση ομαδικών αγωγών, το οποίο θα διανείμει σε όλους τους δικηγόρους, λόγω του αδικαιολόγητου αποκλεισμού τους, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας, από την ενίσχυσή τους μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 1,2 και 3.

Παράλληλα, τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα συναντηθούν, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους βουλευτές του νομού τους προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη δεινή οικονομική και επαγγελματική θέση που έχουν περιέλθει οι δικηγόροι λόγω των συνεπειών της πανδημίας και να ζητήσουν την ενεργή στήριξή τους για την υλοποίηση του διεκδικητικού πλαισίου της Ολομέλειας.

Ζητούν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς

Στην ίδια συνεδρίαση η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, αποφάσισε να ζητήσει τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των δικηγόρων, που επιθυμούν, στην ίδια σειρά προτεραιότητας με τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, καθώς επίσης και τον τακτικό δωρεάν έλεγχο για την ανίχνευση του κορωνοϊού, όπως προβλέπεται για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, «προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα και πλήρως η λειτουργία της Δικαιοσύνης, που αποτελεί, άλλωστε, και βασική πολιτειακή λειτουργία», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.