ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Όλο το νέο “καθεστώς” για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Μάιο…

1 min read

Αλλάζει το πλαίσιο στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων από τον επόμενο μήνα.

Στο επίκεντρο της αλλαγής αυτής είναι η ισχύς και οι όροι των συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που ανοίγουν ή έχουν παραμείνει ανοιχτές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε  σε συνέντευξη Τύπου ο Υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, συνεχίζεται μεν η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε πληττόμενες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις που ανοίγουν από τον τρέχοντα μήνα και έτσι συνεχίζεται και η καταβολή ειδικής αποζημίωσης στους υπό αναστολή εργαζομένους, αλλά τίθεται πλέον ένα ανώτατο πλαφόν. Συγκεκριμένα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι σε αναστολή πάνω από το 60% των συμβάσεων εργασίας μισθωτών  μιας επιχείρησης.

Επίσης η αναστολή αυτή δεν μπορεί να ισχύει για πάνω από 30 ημέρες, δηλαδή πέραν της 31ης Μαΐου.

Παράλληλα, τουλάχιστον το 40% των συμβάσεων εργασίας μίας επιχείρησης που ανοίγει ή είναι ανοιχτή αλλά ανήκει σε πληττόμενο κλάδο, πρέπει να επανέλθει σε ισχύ το αργότερο σε 15 ημέρες, δηλαδή πχ έως τις 15 Μαΐου για πληττόμενες –πλην ανοιχτές-επιχειρήσεις, έως τις 19 Μαΐου για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου.

Παρατείνεται επίσης η αναστολή σύμβασης εργασίας, μαζί και η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης η οποία θα συνεχιστεί και τον Μάιο για όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους.

Παράλληλα, ο Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε τη σύσταση μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών  του εισοδήματος των εργαζομένων. Πρόκειται για μία οριζόντια οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασία τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου.

Με άλλα λόγια, το κράτος θα αναλάβει να καλύψει μέρος μείωσης του μισθού που θα προκύψει για όσους μειωθεί το ωράριο, καθώς επιστρέφουν στην εργασία τους, μετά τη λήξη της αναστολής ισχύος της σύμβασης τους,  λόγω του μειωμένου τζίρου των επιχειρήσεων που εργάζονται.

Επίσης για τους εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές το Μάιο για υγειονομικούς λόγους, θα συνεχίσει η αναστολή της ισχύος της σύμβασης τους και έτσι θα λάβουν την ειδική κρατική αποζημίωση. Κύκλοι του Υπ. Εργασίας επισημαίνουν πως αποζημίωση θα δικαιούνται οι επαγγελματίες με έως 20 άτομα προσωπικό οι οποίοι θα παραμείνουν κλειστοί τον Μάιο. Αυτή θα προσαρμόζεται ανάλογα με το πλήθος των ημερών που παραμένουν  κλειστοί.

Σημειώνεται, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, πως παρατείνεται και η προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών προς τα ταμεία από τις πληττόμενες επιχειρήσεις για τον μήνα Μάιο.

Όρος για να ισχύσουν όλα τα παραπάνω είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων.

Το νέο καθεστώς συμβάσεων εργασίας
Πιο αναλυτικά, τα νέα βασικά μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων πληττόμενων επιχειρήσεων, τα οποία ανακοίνωσε χθες ο Υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχουν  ως εξής:

· Σύσταση νέου μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών του εργατικού εισοδήματος,  πως η κυβέρνηση προχωρά σε οριζόντια οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασία τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου.Τυχόν απώλειες που θα προκύψουν, θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την αποτελεσματική αξιοποίηση σχετικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ειδικότερα με την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE.

· Δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον 15 ημέρες. Οι παραπάνω επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η  Μαΐου 2020.  Ωστόσο, η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις: την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου και την ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων.

· Παράταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο. Έτσι θα συνεχίσει η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους.

· Δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες  των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους  με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.

Τέλος, σημειώνεται πως παρατείνεται, σύμφωνα με τον Υπ. Εργασίας έως και τις 30.6.2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020 με σκοπό να δοθεί επαρκής χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους ώστε να προβούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη για το capital – ΠΗΓΗ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.