ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ολική ρήξη – Ακάθεκτος ο Β.Πούτιν: Κλείνει το Εβραϊκό Πρακτορείο -Ισραήλ: “Μείζονα κρίση με Ρωσία – Είναι επίθεση στην καρδιά του εβραϊκού κράτους”

1 min read

Mείζονα κρίση Ρωσίας-Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς η Μόσχα έδωσε εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ξεκινήσει τις διαδικασίες λουκέτου και έξωσης του Εβραϊκού Πρακτορείου στην χώρα. Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια του Β.Πούτιν η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ παρενέβη και προειδοποίησε την Μόσχα για “μεγάλη διπλωματική κρίση” ενώ ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλούν για “επίθεση στην καρδιά του εβραϊκού κράτους”. Η ενέργεια της Μόσχας είναι πρωτοσέλιδο στις ισραηλινές εφημερίδες…

Την Πέμπτη, η Ρωσία μεταπήδησε από τα λόγια και τις προειδοποιήσεις σε πρακτικά βήματα, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε την έφεσή του στο δικαστήριο Basmanny στη Μόσχα.

«Το δικαστήριο έλαβε μήνυση που κατατέθηκε από το κύριο τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Μόσχα, ζητώντας τη διάλυση της Εβραϊκής Υπηρεσίας», ανέφερε το δικαστήριο.

Η Ekaterina Buravtsova, εκπρόσωπος του δικαστηρίου, τόνισε ότι το αίτημα υποβλήθηκε μετά από νομικές παραβιάσεις, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες,

Η έφεση έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 28 Ιουλίου.

Στο κάδρο της κρίσης Ρωσίας-Ισραήλ μπαίνουν και οι πληροφορίες από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, πως υπάλληλοι της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών παρείχαν άμεση βοήθεια στην SBU για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση ρωσικού δικτύου πληροφοριών.

Παρέμβαση Γ.Λαπίντ – Προειδοποιεί τον Β.Πούτιν

O πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γ.Λαπίντ, προειδοποίησε ότι το κλείσιμο των γραφείων του Εβραϊκού Πρακτορείου (Jewish Agency) θα επηρεάσει τους δεσμούς με τη Ρωσία.

“Το αναγκαστικό κλείσιμο των γραφείων της Εβραϊκής Υπηρεσίας στη Ρωσία θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις σχέσεις Ισραήλ-Ρωσίας” προειδοποίησε σήμερα Κυριακή ο πρωθυπουργός Yair Lapid.

«Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι σημαντικές για το Ισραήλ», είπε ο Λάπιντ, και πρόσθεσε ότι «η εβραϊκή κοινότητα στη Ρωσία είναι μεγάλη και σημαντική και εμφανίζεται σε κάθε διπλωματική συζήτηση με την κυβέρνηση της Μόσχας».

Οι δηλώσεις του Λάπιντ ήρθαν αφού το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε δράση κατά της Εβραϊκής Υπηρεσίας, υποστηρίζοντας ότι συλλέγει παράνομα πληροφορίες για Ρώσους πολίτες ζητώντας να κλείσε για το λόγο αυτό ο εβραϊκός Οργανισμός.

Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη – “Επίθεση στην καρδιά του κράτους του Ισραήλ”

Οι δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Yair Lapid ήρθαν μετά την απόρρητη συνάντηση που είχε σήμερα Κυριακή με την υπουργό Μετανάστευσης Πνίνα Ταμάνο-Σάτα, τον υπουργό Στέγασης και Κατασκευών Ζέεφ Έλκιν, ο οποίος υπηρέτησε ως μεταφραστής των δύο προηγούμενων πρωθυπουργών σε συναντήσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ανώτερους αξιωματούχους από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, καθώς και από το Εβραϊκό Πρακτορείο.

Ένας συμμετέχων στη συνάντηση είπε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είναι «μια επίθεση στην καρδιά της ουσίας του κράτους του Ισραήλ. Υπάρχει πραγματικός φόβος ότι η aliyah [η εβραϊκή μετανάστευση] από τη Ρωσία θα σταματήσει, και ως εκ τούτου η ισραηλινή κυβέρνηση επενδύει όσο χρόνο και προσπάθεια χρειάζεται».

Σε συνέχεια ενός σχεδίου που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα για την αποστολή νομικής αντιπροσωπείας για συνομιλίες σχετικά με το θέμα, ο Λάπιντ έδωσε εντολή στα μέλη να είναι έτοιμα να πετάξουν στη Ρωσία αμέσως μετά από εξουσιοδότηση της Μόσχας. Τους είπε να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να εξαντλήσουν τον νομικό διάλογο και τις διπλωματικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου για να επιτρέψουν στην Εβραϊκή Υπηρεσία να βοηθήσει και πάλι τους Ρώσους Εβραίους.

Ομιχλώδη σχέδια αναχώρησης

Η αντιπροσωπεία των ισραηλινών νομικών εμπειρογνωμόνων έπρεπε να αναχωρήσει την Κυριακή, αλλά η πραγματική ημερομηνία αναχώρησής της είναι ακόμη άγνωστη, επειδή οι ρωσικές αρχές δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την άφιξή τους στη χώρα τους, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

“Πρέπει να κατανοήσουμε τα πολιτικά ζητήματα πριν λάβουμε απόφαση για την αναχώρησή τους”, είπε η πηγή, εξηγώντας ότι επιλέχθηκαν νομικοί σύμβουλοι των ισραηλινών υπουργείων για την αντιπροσωπεία, παρόλο που “η κατανόηση είναι ότι πρόκειται για διπλωματικό και πολιτικό θέμα – όχι νομικό ζήτημα», δήλωσε κυβερνητική πηγή την Κυριακή.

Η Ρωσία άρχισε να εντείνει τον έλεγχο της Εβραϊκής Υπηρεσίας πριν από περίπου τρία χρόνια αλλά οι αρχές στη Μόσχα ενέτειναν την έρευνα τις τελευταίες εβδομάδες, αναζητώντας έγγραφα και υπολογιστές. Κάποιοι συνέδεσαν την κίνηση με την ισραηλινή κριτική για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την καταψήφιση στον ΟΗΕ και την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία αν και το Ισραήλ δεν έχει στείλει καμία στρατιωτική βοήθεια και προσπάθησε να είναι προσεκτικό για να μην θέσει σε κίνδυνο τον μηχανισμό αποσύγκρουσης με τη Μόσχα που επιτρέπει στον IDF να χτυπήσει ιρανικούς στόχους στη Συρία.

Μια πηγή στο Εβραϊκό Πρακτορείο είπε ότι «είναι σαφές σε όλους ότι το πρακτορείο δεν είναι η ιστορία. Η αντίδραση του πρωθυπουργού τα λέει όλα. Η κυβέρνηση κατανοεί ότι αυτή η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ότι το Ισραήλ πρέπει να απειλήσει τη Ρωσία με πραγματικές ενέργειες και όχι απλώς με δηλώσεις».

Κυβερνητική πηγή συμφώνησε ότι «όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι η διαχείριση αυτής της κρίσης γίνεται από το γραφείο του πρωθυπουργού και δεν είναι θέμα μόνο του Εβραϊκού Πρακτορείου».

Το Ισραήλ φοβάται μεγάλη διπλωματική κρίση με τη Ρωσία 

Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της χώρας ανησυχούν ότι οι προσπάθειες διάλυσης της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης θα κλιμακωθούν γρήγορα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν επίσης ότι η πρόθεση της Ρωσίας να κλείσει το Εβραϊκό Πρακτορείο στη χώρα θα μπορούσε γρήγορα να εξελιχθεί σε μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ισραηλινών ΜΜΕ, ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η υπόθεση είναι διπλωματικό και όχι νομικό θέμα, παρά τους ρωσικούς ισχυρισμούς. Αντίθετα, το αξιολογούν ως μια ρωσική απάντηση στις θέσεις του Ισραήλ σχετικά με την εισβολή του στην Ουκρανία.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, οι ρωσικές αρχές ενημέρωσαν την Εβραϊκή Υπηρεσία, η οποία διευκολύνει και ενθαρρύνει την εβραϊκή μετανάστευση στο Ισραήλ, ότι σχεδίαζαν να κινηθούν νομικά εναντίον της οιονεί κυβερνητικής οργάνωσης, εκτός και αν υποβάλει ορισμένες δύσκολες απαιτήσεις — τις οποίες δεν σκόπευε να δεχτεί.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η Ρωσία εξέδωσε επιστολή στο Ισραήλ λέγοντας ότι η υπηρεσία παραβιάζει συστηματικά τους νόμους περί απορρήτου και προστασίας δεδομένων για Ρώσους πολίτες που είναι υποψήφιοι για μετανάστευση στο Ισραήλ.

Η υπηρεσία πλήρωσε πρόστιμα που της επιβλήθηκαν για προφανείς παραβάσεις του νόμου και δεν άσκησε έφεση, «αποδεικνύοντας» ότι πράγματι ενήργησε παράνομα, ανέφερε η επιστολή. Ανέφερε επίσης ότι η υπηρεσία συνέχισε να διαπράττει τα ίδια αδικήματα.

Το Εβραϊκό Πρακτορείο είπε ότι η υπηρεσία απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι παραδέχτηκε οποιαδήποτε σοβαρή αδικοπραγία και υποστηρίζει ότι πλήρωσε τα πρόστιμα επειδή θεώρησε τα θέματα που τέθηκαν ως δευτερεύοντα τεχνικά ζητήματα.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η επιθετική στάση της ρωσικής κυβέρνησης θεωρείται εξαιρετικά ασυνήθιστη, έρχεται σε προφανή αντίποινα για τη στάση του Ισραήλ στην εισβολή της Μόσχας στη γειτονική Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη εκστρατεία του Ισραήλ κατά του Ιράν στη Συρία, στην οποία η Ρωσία κατά καιρούς αντιτίθεται.

Επιδιώκοντας προφανώς να υποβαθμίσει τις ανησυχίες, το Εβραϊκό Πρακτορείο ανέφερε σε δήλωση του ότι λαμβάνει χώρα μόνο μια «προκαταρκτική ακρόαση» και μια «συνέχιση της νομικής διαδικασίας» που ήταν ήδη σε εξέλιξη.

«Όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως, δεν κάνουμε κανένα σχόλιο κατά τη διάρκεια της νομικής διαδικασίας», ανέφερε η οργάνωση.

Η Εβραϊκή Υπηρεσία, ένας ανεπίσημος βραχίονας της ισραηλινής κυβέρνησης, είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη και την ενθάρρυνση της μετανάστευσης στο Ισραήλ. Όσοι επιθυμούν να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις μέσω του Εβραϊκού Πρακτορείου. Ο οργανισμός πραγματοποιεί επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες.

Για να διευκολύνει αυτές τις προσπάθειες, ο οργανισμός διατηρεί γραφεία σε πολλές χώρες και πόλεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας. Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες έχουν μεταναστεύσει στο Ισραήλ, με περίπου 10.000 να έχουν φτάσει μόλις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή warnews247

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.