ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

30 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Όλες οι αλλαγές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Πώς θα ψηφίσουμε

1 min read

Εκδόθηκαν οι εγκύκλιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές από το υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίες αποσαφηνίζουν πώς θα διενεργηθούν και πότε θα διεξαχθούν.

Σύμφωνα με αυτές, οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές του 2023 θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου 2023, ενώ επισημαίνεται θα εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019.

Οι δύο βασικές αλλαγές είναι πως:

– Από την πρώτη Κυριακή θα εκλέγεται όποιος συνδυασμός έχει συγκεντρώσει ποσοστό 43% (43%+1 ψήφο) επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν,  η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των  υποψηφίων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο πρώτων συνδυασμών.

– Επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών Αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.

Επιπλέον, καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών στο 150%.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.