ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

27 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Όλα για το ΝΑΤΟ: Η Σουηδία ικανοποίησε την απαίτηση της Τουρκίας Ενέκρινε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο

1 min read

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε έναν νέο νόμο που απαγορεύει τις δράσεις που συνδέονται με εξτρεμιστικές οργανώσεις, ενισχύοντας έτσι την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της.
Η αλλαγή αυτή ήταν απαίτηση της Τουρκίας προκειμένου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο νόμος ποινικοποιεί τη «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου.
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Gunnar Strοmmer είχε δηλώσει ότι «διευρύνεται σημαντικά το πεδίο εφαρμογής του νόμου» σε σύγκριση με την προηγούμενη νομοθεσία. Ακόμη και μια απλή υλικοτεχνική υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση στο εξής θα θεωρείται έγκλημα, εξήγησε ο Strοmmer.

Αλλαγή συντάγματος

Τον Νοέμβριο η Σουηδία τροποποίησε το Σύνταγμά της ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στη μεταρρύθμιση του αντιτρομοκρατικού νόμου.
Μέχρι τότε, η μεταρρύθμιση αυτή συγκρουόταν με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.
Από το 2017 η Στοκχόλμη έχει αυστηροποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της.
Αφορμή στάθηκε η επίθεση που εξαπέλυσε ένας Ουζμπέκος, ο οποίος είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και παρέσυρε με φορτηγό του πεζούς σε έναν εμπορικό δρόμο της σουηδικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους.
Η Τουρκία αρνήθηκε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την ότι προσφέρει καταφύγιο σε «τρομοκράτες» και ιδίως σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).
Η Άγκυρα καταγγέλλει συχνά τις φιλοκουρδικές διαδηλώσεις στη Σουηδία αλλά ο Strοmmer διαβεβαίωσε ότι «η συμμετοχή σε διαδήλωση ή σε κάποια συνάθροιση δεν θα θεωρείται αξιόποινη πράξη».

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.