ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

22 Απρ 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Ωκεανίς»: Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

1 min read

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσει την αυριανή κακοκαιρία. Η «Ωκεανίς» αναμένεται να φέρει σφοδρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, ενώ η Αθήνα σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θα βρεθεί στον θερμό τομέα της «Ωκεανίδας»

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 1. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 2. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 3. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
 4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
 5. Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 6. Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 7. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
 8. Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με αυτοκίνητο:

 1. Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
 2. Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
 3. Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
 4. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
 5. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
 6. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

 1. Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
 2. Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.civilprotection.gr.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» που βρίσκεται προ των πυλών της χώρας θα φέρει χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου και αναμένεται να υπάρξει χιονόστρωση. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί τελικά στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της ΕΜΥ η Αττική θα βρεθεί στον θερμό τομέα της «Ωκεανίδας». Μάλιστα οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

xartis23.png
meteo.png

H εξέλιξη της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις από την Παναγιώτα (Πάττυ) Σπηλιωτοπούλου για το OPEN TV, θα είναι ως εξής:  

Την Παρασκευή θα επικρατεί αρχικά ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, αλλά βαθμιαία από τα βόρεια θα αρχίσει να συννεφιάζει και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, που μέσα στη νύχτα θα ενταθούν στα κεντρικά και τα βόρεια. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας χώρας και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 0 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά από 6 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 16 βαθμούς, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο από 7 έως 15 βαθμούς και στο Νότιο Αιγαίο από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής και από τα βόρεια η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μεγάλη πτώση, της τάξης των 10-12 βαθμών Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 4-5 μποφόρ στο Ιόνιο και στο Αιγαίο νοτιοδυτικοί 5-6 μποφόρ και από το βράδυ, βαθμιαία από τα βόρεια και κεντρικά τμήματα του Αιγαίου, θα στραφούν σε βορειο-ανατολικούς και θα ενισχυθούν σημαντικά, φτάνοντας και τα 8-9 μποφόρ.

capture_12.jpg

Στην περιοχή της Αττικής, θα επικρατεί αρχικά ηλιοφάνεια, ενώ από το απόγευμα αναμένονται νεφώσεις και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς ξημερώματα Σαββάτου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής θα πέσει σημαντικά και οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί έντασης 4-5 μποφόρ και από το βράδυ, βόρειοι-βορειοανατολικοί 5-6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη, αρχικά θα επικρατεί επίσης ηλιοφάνεια, από το μεσημέρι όμως και μετά αναμένουμε βροχές και το βράδυ χιονόνερο στα ορεινά και βαθμιαία σε χαμηλότερα υψόμετρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ από το βράδυ θα σημειώσει σημαντική πτώση και άνεμοι θα πνέουν, αρχικά βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν, φτάνοντας τα 5-6 μποφόρ.

Το Σάββατο θα επικρατεί κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τσουχτερό κρύο, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, πυκνές χιονοπτώσεις από το ύψος της Λαμίας και βορειότερα ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες οι οποίοι θα φτάνουν και τα 9-10 μποφόρ στο Αιγαίο, τα δυτικά και ανατολικά ηπειρωτικά.

Στην Αττική, αρχικά θα εκδηλωθούν βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα, ενώ από το βράδυ αναμένουμε χιονοπτώσεις και στα βόρεια προάστια. Χιονοπτώσεις αναμένονται και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με πιθανότητα χιονόστρωσης.

Την Κυριακή αναμένουμε χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα ακόμη και σε ημιπεδινές και πεδινές περιοχές, θυελλώδεις ανέμους 9-10 μποφόρ με έμφαση το Αιγαίο, τα ανατολικά, δυτικά και νότια ηπειρωτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, ενώ θα συνεχίσει να κάνει τσουχτερό κρύο και θα έχουμε παγετό στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά

Στην Αττική θα πέσουν χιόνια μέχρι και τα βόρεια προάστια, χιονόνερο ή βροχή στις υπόλοιπες περιοχές, θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι και τσουχτερό κρύο.

Στη Θεσσαλονίκη, σταδιακή υποχώρηση του χιονιά, θα εξακολουθήσει όμως να κάνει αρκετό κρύο, ακόμα και παγετό.

Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

· Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως η Τροχαία κτλ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
· Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
· Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, ειδικά για θέματα παγετού και χιονοκάλυψης.
· Να φροντίζουν να διαθέτουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες για τα αυτοκίνητα τους.
· Να αποφεύγουν να ρίχνουν νερά στις αυλές, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες παγετού.

· Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
· Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
· Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
· Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
· Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
· Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
· Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζοί:
· Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
· Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Αναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού από το OPEN TV


Δημοσίευση στα Social Media