Οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις σκιάζουν τη χαλάρωση των capital controls

Newskamatero

To σύνολο των αποταμιεύσεών τους σε φυσική μορφή μπορούν να «σηκώνουν» από αύριο, Οκτωβρίου, οι καταθέτες – ανεξάρτητα εάν πρόκειται για παλιό ή νέο χρήμα.

Η απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών στο εσωτερικό της Ελλάδος, που είναι το σημαντικότερο μέτρο χαλάρωσης των capital controls τους τελευταίους 39 μήνες, βρίσκει την καταθετική βάση των τραπεζών οριακά αυξημένη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015.

Οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν αυξηθεί πάνω από τα 131 δισ. ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να συνοδεύεται από πανηγυρισμούς, καθώς έχει ανακτηθεί μόλις ο 25% των καταθέσεων που αποσύρθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015.

Κάποιες τραπεζικές πηγές χαρακτηρίζουν εφικτό τον στόχο για αύξηση των καταθετικών υπολοίπων, ώστε το 2021 να ανέλθουν στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2014. Αλλά αυτό θα γίνει μόνον εάν δεν υπάρξει επιδείνωση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία και νέα επιδείνωση του πολιτικού σκηνικού. Το ζήτημα της  περικοπής των συντάξεων, αλλά και το κατά πόσο από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι σημαντικές παράμετροι αυτής της εξίσωσης.

Αν και για να επιδεινωθεί το κλίμα σε βαθμό που να δημιουργήσει πρόβλημα στις τράπεζες, θα πρέπει να συμβούν πολλά, είναι σίγουρο πως εν μέσω ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος, κάθε αύξηση του κινδύνου χώρας μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην ψυχολογία των καταθετών, οδηγώντας σε ενίσχυση των εκροών καταθέσεων.

Δημοσίευση στα Social Media

Next Post

Ο κυκλώνας Ζορμπάς «αντέχει»! Πού θα πέσουν πολλά νερά μέχρι το πρωί της Δευτέρας (χάρτες)

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα Ζορμπά από τη Νότια Ελλάδα, όμως το σύστημα έχει ακόμη αρκετή ένταση και κινούμενο πια μέσα στο Αιγαίο, αναμένεται να προκαλέσει μέχρι και τη Δευτέρα αρκετές ισχυρές βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα προγνωστικά δεδομένα, ο Κυκλώνας Ζορμπάς, ο οποίος έχει ήδη εξασθενίσει σημαντικά, διαγράφει […]