ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις σκιάζουν τη χαλάρωση των capital controls

1 min read

To σύνολο των αποταμιεύσεών τους σε φυσική μορφή μπορούν να «σηκώνουν» από αύριο, Οκτωβρίου, οι καταθέτες – ανεξάρτητα εάν πρόκειται για παλιό ή νέο χρήμα.

Η απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών στο εσωτερικό της Ελλάδος, που είναι το σημαντικότερο μέτρο χαλάρωσης των capital controls τους τελευταίους 39 μήνες, βρίσκει την καταθετική βάση των τραπεζών οριακά αυξημένη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015.

Οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν αυξηθεί πάνω από τα 131 δισ. ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να συνοδεύεται από πανηγυρισμούς, καθώς έχει ανακτηθεί μόλις ο 25% των καταθέσεων που αποσύρθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015.

Κάποιες τραπεζικές πηγές χαρακτηρίζουν εφικτό τον στόχο για αύξηση των καταθετικών υπολοίπων, ώστε το 2021 να ανέλθουν στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2014. Αλλά αυτό θα γίνει μόνον εάν δεν υπάρξει επιδείνωση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία και νέα επιδείνωση του πολιτικού σκηνικού. Το ζήτημα της  περικοπής των συντάξεων, αλλά και το κατά πόσο από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι σημαντικές παράμετροι αυτής της εξίσωσης.

Αν και για να επιδεινωθεί το κλίμα σε βαθμό που να δημιουργήσει πρόβλημα στις τράπεζες, θα πρέπει να συμβούν πολλά, είναι σίγουρο πως εν μέσω ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος, κάθε αύξηση του κινδύνου χώρας μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην ψυχολογία των καταθετών, οδηγώντας σε ενίσχυση των εκροών καταθέσεων.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.