ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

13 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οι βόρειοι της ΕΕ ζητούν το «κεφάλι της Ελλάδας»: «Μπλοκ» στα 32 δισ – Θέλουν ειδικό 7ετές μνημόνιο για την χώρα μας!

1 min read

Νέο χτύπημα για τις πανηγυρικές κυβερνητικές εξαγγελίες περί «νεοπλουτισμού» και χρηματοδότησης χωρίς όρους, από ΦΙλανδία και Euro working group.

Φαίνεται το 5ο μνημόνιο θα είναι ακόμα σκληρότερο από ότι είχε υπολογιστεί.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας δήλωσε ότι θα απέρριπτε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πακέτο ανάκαμψης με τη σημερινή του μορφή.

Το Ελσίνκι δηλώνει ανοικτό σε προτάσεις κατά τις διαπραγματεύσεις, απαιτώντας όμως να μειωθεί το μερίδιο των επιχορηγήσεων στο πακέτο και να αυξηθεί αντιστοίχως εκείνο που θα δοθεί με τη μορφή δανείων.

Οι επιφυλάξεις της Φινλανδίας έρχονται να προστεθούν στην αντίσταση που προβάλλουν στις προτάσεις της Κομισιόν οι «τέσσερις της λιτότητας», δηλαδή η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία οι οποίες ετοιμάζουν μπλόκο στο euro working group ειδικά για την Ελλάδα, με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν!

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές οι χώρες στο σημερινό Euroworking group θέλουν να περάσει «φωτογραφική» διάταξη με την οποία θα απαγορεύεται οι χώρες με υψηλό χρέος, να χρησιμοποιούν τα χρήματα όπως επιθυμούν με τη λεγόμενη «ρήτρα διαφυγής» που επιτρέπει χωρίς περιορισμούς παροχές και δαπάνες λόγω του κορωνοϊού.

Αντιθέτως, θα μπαίνουν συγκεκριμένοι στόχοι με βάση το ύψος της ύφεσης.

Μάλιστα δεν αποκλείεται στις διαπραγματεύσεις να μπουν και ρήτρες όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα 7 χρόνια όσο δηλαδή θα διαρκέσει και η χρηματοδότηση της Κομισιόν.

Με λίγα λόγια για τα επόμενα 7 χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό νέο μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν, δια στόματος της προέδρου Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε στις 27 Μαΐου πρόταση για τη δημιουργία ενός πακέτου στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στο πλήγμα του κορονοϊού, συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η θέση αυτή της Φινλανδίας διατυπώνεται λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27 χωρών – μελών της ΕΕ στις 19 Ιουνίου κατά την οποία θα συζητηθεί η πρόταση τη Κομισιόν.

Δημοσίευση στα Social Media