ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Oι νέες εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών αύξηση κατά 9,6% αναδρομικά

1 min read

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ένα νέο χάρτη ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες διαμορφώνει η αύξηση τους κατά 9,6% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν. Παράλληλα, με απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ παρατείνεται μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023 η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους :

– Η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.

– Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ανεξάρτητη για κάθε Κλάδο Ασφάλισης.

– Το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισμένους.

-Η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.

– Διαμορφώνεται νέο ανώτατο όριο εισφορών.

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας μπορεί ένας επαγγελματίας να επιλέξει την ασφαλιστική κατηγορία κατάταξής σας για το έτος 2023.

Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίησή κάθε επαγγελματία με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.

Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία:

– Ανακαλούνται τα ταυτοτικά του στοιχεία 

– Παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης

-Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής σας 

– Παρέχεται πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης 

– Καταχωρείται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης

– Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρησης αυτής.

Επισημάνσεις

-Η κατάταξή σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική.

-Η επιλογή θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2023.

-Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

-Η προθεσμία για υποβολή της αίτησής σας είναι έως και την Κυριακή 12/2/2023.

Με το νέο ασφαλιστικό (σ.σ. το οποίο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2020) αποσυνδέονται οι εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ  6 ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής: 

Ασφαλιστικές ΚατηγορίεςΚλάδος Κύριας Σύνταξης (€)Κλάδος  Υγειονομικής Περίθαλψης (€)Συνολικό ποσό (€)
169,9560,30230,25
203,9472,37276,31
258,7672,37331,13
325,6572,37398,02
404,5972,37476,96
548,2372,37620,60

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης και Υγείας. Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται  επιπλέον εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΔΥΠΑ) ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της  Στέγης Υγειονομικών, ύψους 2€.

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ  τριών (3) ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής: 

Από 01.01.2023 έως 31.12.2023

Ασφαλιστικές ΚατηγορίεςΠοσό εισφοράς (€)
42,76
51,53
61,40

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ  τριών (3) ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής: 

Από 01.01.2023 έως 31.12.2023

Ασφαλιστικές ΚατηγορίεςΠοσό εισφοράς (€)
28,51
33,99
40,57


– Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική.

– Η επιλογή σας θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος 2023.

– Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους. 

Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

Στο νέο ασφαλιστικό σύστημα έχει προβλεφθεί ειδική κατηγορία με χαμηλότερες εισφορές για νέους ασφαλισμένους. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής της κατηγορίας που ταιριάζει στις οικονομικές σας δυνατότητες. Πιο συγκεκριμένα:

– Μπορεί να επιλέξει κανείς για την Κύρια Ασφάλιση την ειδική ασφαλιστική κατηγορία για νέους ασφαλισμένους και να παραμείνετε σε αυτήν για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης. 

– Αν δεν συμπληρώσει κάποιος επαγγελματίας5 έτη ασφάλισης μπορείτε να επιλέξετε την  ειδική κατηγορία η οποία θα ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση των πέντε ετών. 

Πίνακας εισφορών Ειδικής κατηγορίας

 Κλάδος Κύριας Σύνταξης (€)Κλάδος  Υγειονομικής Περίθαλψης (€)Συνολικό ποσό (€)
Ειδική101,9736,18138,15

Εναλλακτικά, μπορεί να επιλέξει κάποια από τις παραπάνω 6 ασφαλιστικές κατηγορίες.

Επαγγελματίες με παράλληλη απασχόληση

Για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός, οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει. Για το χρονικό διάστημα αυτό οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Στις περιπτώσεις πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας, καταβάλλεται  μία και μόνο ασφαλιστική εισφορά.

Ασφαλιστική ικανότητα

Παράλληλα, με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, το Υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε 2 παρεμβάσεις σε σχέση με την ασφαλιστική ικανότητα των επαγγελματιών:

– Ανανεώνεται η ειδική ρύθμιση που ίσχυσε το 2022 για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους)  προκειμένου να τακτοποιηθούν ταμειακά και να μπορέσουν να ανανεώσουν χωρίς πρόβλημα την ασφαλιστική τους ικανότητα. Ειδικότερα δίνεται στους μη μισθωτούς κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα, έως 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

– Καλούνται οι επαγγελματίες να καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.

Εφόσον δηλαδή ένας μη μισθωτός καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας -αναδρομικά για το έτος 2022- θα ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

capital

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.