ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

13 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οι μεγάλες δίκες που συντάραξαν την Ελλάδα το 2018

1 min read

Σκάνδαλα με πολιτικό και επιχειρηματικό «άρωμα» θα πάρουν το δρόμο για τις δικαστικές αίθουσες, ενώ τρανταχτές υποθέσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν

Τραπεζικά σκάνδαλα, «μπίζνες» στο χώρο της Υγείας με πολιτικό άρωμα, διαφαινόμενες κομπίνες σε μεγάλους ομίλους, ένας πρώην υπουργός στο εδώλιο αλλά και μια «κόντρα» μεταξύ λειτουργών της Δικαιοσύνης θα απασχολήσουν ανακριτικά γραφεία και δικαστικές αίθουσες το 2019.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, και για ένα έτος σημαντικών αποφάσεων, αφού αναμένεται το ποινικό αποτέλεσμα μεγάλων δικών, όπως της Χρυσής Αυγής και των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS

Η υπόθεση που απασχόλησε όσο λίγες τη χρονιά που πέρασε τόσο την τακτική Δικαιοσύνη όσο και τη Βουλή είναι αυτή της φαρμοκοβιομηχανίας Novartis και των καταγγελιών για διακίνηση παράνομου χρήματος, κυρίως, σε πολιτικά πρόσωπα αλλά και γιατρούς. Πλέον, το ζήτημα χειρίζεται εξ ολοκλήρου η Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και η επικεφαλής Ελένη Τουλουπάκη με τη συνδρομή των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη. Οι εισαγγελικές Αρχές, μετά την επιστροφή του φακέλου της υπόθεσης από τη Βουλή στη τακτική Δικαιοσύνη, βρίσκονται στο στάδιο της περαιτέρω διερεύνησης τυχόν αξιόποινων πράξεων και των πολιτικών προσώπων. Σε προχωρημένο στάδιο με τις εξελίξεις να αναμένονται άμεσα βρίσκεται και η έρευνα για την εμπλοκή των ιατρών που φέρονται έναντι αδράς αμοιβής και δώρων να προωθούσαν προνομιακά τα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας.

Ενα υποσκέλος της υπόθεσης αυτής θα απασχολήσει τον Μάρτιο του 2019 και αφορά στην «κόντρα» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, και τη σημερινή εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αλλά και τους επικούρους της. Πρόκειται για την αγωγή κακοδικίας που έχουν καταθέσει εις βάρος τους η κ. Ράικου και ο σύζυγός της, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας, με το ζήτημα να απασχολεί το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας τον Μάρτιο.

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η περάτωση της ανακριτικής διαδικασίας και η έκδοση του σχετικού βουλεύματος ενδέχεται να οδηγήσουν στο εδώλιο τον προφυλακισμένο πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 23ης Οκτωβρίου ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, έπειτα από μία μαραθώνια απολογία, οδηγήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που αριθμεί ήδη 600 σελίδες, ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται να έλαβε ποσό ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ για την υπογραφή της σύμβασης που αφορούσε στον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού, το 2003, και στα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Τα χρήματα εμφανίζονται να μεταφέρονται από τραπεζικούς λογαριασμούς στελεχών της εταιρίας THALES σε πρόσωπα του περιβάλλοντος Παπαντωνίου και από εκεί σε λογαριασμούς της οικογένειας. Σημειώνεται ότι ο συγκατηγορούμενος και φίλος τους, Ανδρέας Μπάρδης, είχε ήδη αναφερθεί ενώπιον της ανακρίτριας στα μετρητά που λάμβανε από τον ίδιο τον Γιάννο Παπαντωνίου, προκειμένου να τα καταθέσει σε δικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς για να χαθεί η πραγματική προέλευσή τους.

«ΜΑΥΡΑ ΤΑΜΕΙΑ» SIEMENS

Με την ακροαματική διαδικασία να μετρά ήδη δύο χρόνια, η δίκη για το μαύρο χρήμα που διακινούσε ο γερμανικός κολοσσός βρίσκεται πια στο στάδιο των απολογιών. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2019 δεν αποκλείεται να εκφωνηθεί και η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, με την ελληνική Δικαιοσύνη να διερευνά αν χρηματίστηκαν στελέχη του Οργανισμού για την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης. Στο εδώλιο κάθονται περισσότεροι από 60 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ, ενώ μεγάλοι απόντες είναι οι φυγόδικοι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, αλλά και ο Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, που έσπασε πρόσφατα το βραχιόλι επιτήρησης.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ C4i

Σε πρώιμο στάδιο βρίσκεται και η δίκη για την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i. Ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορητηρίου βρίσκονται οι πρώην υπουργοί της Ν.Δ., Βύρων Πολύδωρας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Κώστας Αιλιανός, και ο τότε νομικός σύμβουλος του υπουργείου. Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 19 άτομα, τότε στελέχη της γερμανικής εταιρίας, που φέρονται να «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Το «καμπανάκι» της έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας χτύπησε για πρώτη φορά στον Κορυδαλλό πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ακόμα κι αυξηθούν οι συνεδριάσεις στο Εφετείο της Αθήνας, ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και πέμπτο χρόνο. Το 2017 ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των 130 μαρτύρων κατηγορητηρίου, ενώ το 2018 ξεκίνησε η ανάγνωση του τεράστιου όγκου εγγράφων, διαδικασία που ακόμη συνεχίζεται στη δικαστική αίθουσα. Επονται οι μάρτυρες της υπεράσπισης και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι απολογίες των 65 κατηγορουμένων, ανάμεσά τους ο αρχηγός, αλλά και πρώην και νυν βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ο σημαντικός αριθμός των παραγόντων της δίκης ενδέχεται, κατά συνέπεια, να οδηγήσει την έκδοση απόφασης ακόμη και στο 2020.

«ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η υπόθεση του κοινωφελούς ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», σχετικά με τη «μίζα» που φέρεται να δόθηκε προκειμένου να υπογραφεί το 1998 η σύμβαση για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού μεταξύ του «Ερρίκος Ντυνάν» και της γερμανικής εταιρίας Hospitalia International GmbΗ. Στο εδώλιο κάθονται ο Ανδρέας Μαρτίνης, η σύζυγός του, Γεωργία, αλλά και ο επιχειρηματίας Ανδρέας Καμπής, αντιμέτωποι με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο καλείται να ερευνήσει από πού προέκυψε το ποσό των 3,1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, το οποίο εντοπίστηκε σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε ο κ. Μαρτίνης με τη σύζυγό του.

Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ

Εν αναμονή της διαβίβασης της δικογραφίας για τη δράση της οργάνωσης του Αρτέμη Σώρρα στο δικαστικό συμβούλιο βρίσκεται ο προφυλακισμένος αρχηγός της «Ελλήνων Συνέλευσις». Οι κατηγορούμενοι φτάνουν πλέον τους 18, ενώ έχουν προσωποποιηθεί οι κατηγορίες για μία ομάδα που φέρεται να «δρούσε ως εγκληματική οργάνωση πείθοντας τους πολίτες να μην καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και οφειλές στο Δημόσιο, σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να υποστούν ανυπολόγιστη βλάβη». Υπενθυμίζεται ότι ο Αρτέμης Σώρρας υπήρξε καταζητούμενους για περίπου 15 μήνες, ενώ μέχρι σήμερα επιμένει πως διαθέτει ομόλογα ύψους 600 δισ. ευρώ, με τα οποία πρόκειται να σώσει τη χώρα από το χρέος.

FOLLI FOLLIE

Μία ακόμα υπόθεση που ήδη απασχολεί τη Δικαιοσύνη αφορά στην εταιρία Folli Follie και στις καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες. Ηδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα εις βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου και επτά ακόμα ατόμων για την υπόθεση της Folli Follie. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκλεισε τα σύνορα της χώρας για τον Δημήτρη, την Κατερίνα και τον Γιώργο Κουτσολιούτσο. Με βούλευμά τους οι δικαστές επικύρωσαν τη διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος τους για δύο κακουργήματα (απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού και ξέπλυμα μαύρου χρήματος), τους απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα, κρίνοντας ότι είναι ύποπτοι φυγής.

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ «ΠΥΘΙΑ»

Σε δίκη έχει παραπεμφθεί και αναμένεται να δικαστεί εντός της χρονιάς ο Αμερικανός πρώην πράκτορας της CIA, William Basil, για την υπόθεση των περίφημων τηλεφωνικών υποκλοπών της κυβέρνησης Καραμανλή. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι αυτές της κατασκοπείας και της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας. Ο Αμερικανός πράκτορας φέρεται να οργάνωσε το σκάνδαλο των υποκλοπών εις βάρος του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου του.

ΤΟ ΣΟΥΣΑΔΙΚΟ ΤΗΣ… ΚΟΚΑΣ

Επειτα από αρκετές αναβολές αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση της διακίνησης ναρκωτικών σε μαγαζί του Κολωνακίου με γνωστά ονόματα της σόουμπιζ να βρίσκονται στη θέση του κατηγορουμένου. Συνολικά 27 κατηγορούμενοι καλούνται να καθίσουν στο εδώλιο, μεταξύ των οποίων πασίγνωστοι ηθοποιοί, παρουσιαστές, μοντέλα, η σύζυγος γνωστού εμπόρου όπλων αλλά και επιχειρηματίες. Στο παραπεμπτικό βούλευμα καταγράφονται οι τρόποι με τους οποίους ο 53χρονος φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά σε γνωστά ονόματα της σόουμπιζ -και όχι μόνο-, πολλά από τα οποία βρίσκονται μεταξύ των κατηγορουμένων.

 

 

Δημοσίευση στα Social Media