ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

14 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οι κυρώσεις στο Ιράν και η άνοδος των ομολόγων προκαλούν παγκόσμια αναταραχή – Πώς την «πληρώνει» η Ελλάδα

1 min readΟι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent καταγράφηκαν στα 79,39 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 17 σεντς ή 0,2%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 23 σεντς ή 0,3% στα 72,47 δολάρια το βαρέλι.

Φυσικά οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θα κτυπήσουν πρωτίστως την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ειδικά στα ομόλογα σημειώνεται μια σημαντική επιδείνωση με τα ελληνικά ομόλογα να δέχονται ισχυρές πιέσεις μεταξύ 4,59% με 5,22% από 10 έως 25 χρόνια.

Ακριβός δανεισμός δηλαδή και ακριβή εισαγωγή υδρογονανθράκων δεν προμηνύουν καλά νέα για την Ελλάδα.

Σημαντικές ρευστοποιήσεις σημειώνονται και στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης λόγω Ιταλίας με το 10ετές ιταλικό 2,41% από 1,96% πριν λίγες ημέρες και το Πορτογαλικό στο 2% από 1,68% πριν λίγες ημέρες.

Στα ομόλογα είναι αληθές ρόλο διαδραματίζουν οι εξελίξεις στην Ιταλία, εάν ληφθεί υπόψη ότι το 10ετές Ιταλικό ομόλογο εκτινάχθηκε στο 2,41%, ενώ επιδείνωση σημειώνεται και στην Πορτογαλία, Ισπανία οπότε ήταν δεδομένο ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα ελληνικά.

Το παράδοξο είναι ότι η επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα είναι αξιοσημείωτα μεγάλη σε σχέση με τις άλλες αγορές.Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι αρνητικές εξελίξεις που επηρεάζουν τις αγορές κλείνουν την πόρτα της Ελλάδος στα σχέδια για έκδοση νέου ομόλογου ή για νέο swap.

Υπό αυτές τις τιμές και αποδόσεις είναι αδύνατο η Ελλάδα να βγει στις αγορές να δανειστεί. Ωστόσο η Ελλάδα είναι emerging market δηλαδή αναδυόμενη αγορά που σημαίνει ότι επηρεάζεται και από την μεγάλη ένταση που επικρατεί στις αγορές συναλλάγματος των αναδυόμενων αγορών.

Η Ελλάδα μπορεί να έχει ευρώ αλλά υπάρχουν επενδυτές που πουλάνε αναδυόμενες αγορές – εξού και οι πιέσεις σε pesos Αργεντινής και λίρας Τουρκίας – στηρίζοντας το δολάριο.

Το ΔΝΤ εάν αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα είναι βασικό σενάριο μια τέτοια εξέλιξη οι αγορές θα επανατιμολογήσουν τον ελληνικό κίνδυνο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένα risk premium επί των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα 0,30% δικαιολογείται χωρίς το ΔΝΤ.

Δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα χωρίς τον κίνδυνο αποχώρησης από το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσαν να ήταν 4,30% και είναι 4,60% περίπου.

Λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI στις 31 Μαΐου έχουν αναθεωρηθεί οι αρχικές εκτιμήσεις για 40 εκατ. και φθάνουν πλέον τα 110 με 120 εκατ. οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν με βάση την αναδιάρθρωση των δεικτών. Θα υπάρχουν εκροές και εισροές με την πλάστιγγα να γέρνει προς τις εκροές.

Χωρίς ουσιώδες ενδιαφέρον εκτυλίχθηκε το road show της Morgan Stanley, η συμμετοχή ήταν οριακά αυξημένη σε σχέση με το road show που πραγματοποιήθηκε πριν 1,5 μήνα. Ωστόσο και με βάση την κατάσταση της αγοράς, οι επενδυτές παραμένουν άκρως επιφυλακτικοί για τις τράπεζες και την πορεία της Ελλάδος.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση