ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οι «κολλητοί» που πήραν τα 20.000.000 τού «Μένουμε σπίτι»

1 min read

Συγγενείς, υποστηρικτές, κουμπάροι του Πέτσα, εταιρίες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis, κατηγορούμενοι για εκβιασμούς μοιράστηκαν τα χρήματα της καμπάνιας!

Ρεπορτάζ Ντίνα Ιωακειμίδου

Η δημοσιοποίηση πριν από λίγες ημέρες της λίστας των μέσων μαζικής ενημέρωσης που εντάχθηκαν στην κρατική διαφήμιση της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι» ανέδειξε ένα νέο σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Ανέδειξε την ανερυθρίαστη κατασπατάληση χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων από μια κυβέρνηση που φιλοτεχνεί την κυριαρχία της με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Και όλα αυτά την ώρα που οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται, που η οικονομική ζωή του τόπου βρίσκεται σε τροχιά τρομακτικής επιδείνωσης, που οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας παραμένουν κραυγαλέες. Την ώρα που η αποπληρωμή των εφημεριών των επικουρικών γιατρών του ΕΣΥ είναι προβληματική, γιατί τα λεφτά δεν επαρκούν, η κυβέρνηση μοιράζει χρήματα σε ιστοσελίδες-φαντάσματα.

Παράλληλα, αρνείται πεισματικά τη δημοσιοποίηση των ποσών που διατέθηκαν σε κάθε ΜΜΕ για την καμπάνια. Ο όμιλος ΕΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ, από τον οποίο εκδίδεται η «δημοκρατία», δημοσιοποίησε από την πρώτη στιγμή τα ποσά που της διατέθηκαν και επίμονα διεκδίκησε την ύπαρξη διαφάνειας όσον αφορά τη διάθεση του δημόσιου χρήματος. Η αδιαφάνεια ακυρώνει κάθε έννοια κράτους δικαίου και συνιστά θεσμική εκτροπή. Για την καμπάνια διατέθηκαν 20.000.000, χρήματα τα οποία διαχειρίστηκε η διαφημιστική εταιρία Initiative Media, η οποία έλαβε τη δουλειά με απευθείας ανάθεση. Στη λίστα που δόθηκε με τις 629 ιστοσελίδες περισσότερες από 250 δεν συμπεριλαμβάνονται καν στο Μητρώο Online Media του υπουργείου, γεγονός παράνομο.

Το παράδειγμα της ιστοσελίδας Μenta, που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, ή των σάιτ του Μένιου Φουρθιώτη συνιστά την κορυφή του παγόβουνου. Η κατασκευή εικονικών ΜΜΕ για τη διευκόλυνση της ροής του χρήματος στους ημετέρους παραπέμπει σε σκάνδαλα όπως αυτό της Novartis και -οποία έκπληξις!- ξανασυναντάμε εμπλεκομένους στο σκάνδαλο της Novartis. Kαι κουμπάρους συναντάμε και βουλευτές και συγγενείς και κολλητούς και ιστοσελίδες υποψήφιων βουλευτών με το κόμμα της Ν.Δ. και διαπρύσιους υποστηρικτές του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων παντού, και όλοι οι καλοί χωράνε.

Στη λίστα με τις ιστοσελίδες στις οποίες καταβλήθηκαν ποσά περιλαμβάνονται και τα σάιτ banks.com.gr, με διευθυντή τον οικονομικό συντάκτη Χ. Κώνστα, όπως και το σάιτ ιnsuranceworld.gr, καθώς και το ιατρικό σάιτ virus.com.gr. Και τα τρία αυτά σάιτ υπάγονται στον όμιλο Ethos Media S.A., τη γενική διεύθυνση του οποίου ασκεί ο Κων. Ουζούνης. Ο όμιλος εκδίδει και ασφαλιστικά portals και περιοδικά όπως το «Pharma & Health Business» (Ph.B.).

Παρεμπιπτόντως, ο όμιλος Ethos Media αναφέρεται ρητά στις εκθέσεις του FBI για το σκάνδαλο της Novartis, καθώς «ήταν μία από τις εταιρίες που χρησιμοποιήθηκε στο σχέδιο δωροδοκίας». Ενδιάμεσος ήταν, σύμφωνα με το FBI, η Publicis Hellas, η εταιρία που δημιουργήθηκε για να αναζητεί ψεύτικες ιστοσελίδες και απατηλές διαφημίσεις που δεν υπήρχαν κι έκανε το εξής έργο: «Ειδικοί πωλητές λάμβαναν τιμολόγια μέσω της Publicis Hellas χωρίς τον πρέποντα διαγνωστικό έλεγχο. Η Publicis ήταν υπεύθυνη να επαληθεύει τους πωλητές. Σε κάθε περίπτωση, λάμβαναν 6% επιστροφή από όλες τις συναλλαγές. Η Publicis ανέβαζε στιγμιότυπα οθόνης των συγκεκριμένων διαφημίσεων και δεν έκανε περαιτέρω έρευνα στα μέσα ενημέρωσης ή περαιτέρω ανάλυση». Όπως επίσης αναφέρεται στο έγγραφο, «οι εταιρίες μέσων ενημέρωσης χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος. Οι μικρότερες εταιρίες μέσων ενημέρωσης και η Publicis Hellas είχαν ενταχθεί στο σχέδιο δωροδοκίας. Ο Φρουζής ενέκρινε τις αιτιολογίες για τις δωροδοκίες».

Με δυο λόγια, εν προκειμένω έχουμε να κάνουμε με μια «παστρική» επιβράβευση ομίλου που εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Novartis, το οποίο, φυσικά, για την κυβέρνηση και τους ουραγούς της δεν υφίσταται. Αντιθέτως, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί με μένος σε κυνήγι μαγισσών για όσους επιχείρησαν να το αναδείξουν.

Πάντως, οι ευγενείς δραστηριότητες του συγκεκριμένου ομίλου επεκτάθηκαν και στα «κόκκινα» δάνεια, με τη δημιουργία του nplconfidential.com. Πρόκειται, σύμφωνα με τον Κων. Ουζούνη, «για ένα εγχείρημα που φιλοδοξεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό ενημέρωσης που υπάρχει στους επαγγελματίες της αγοράς των NPL’s και NPE’s». Παράλληλα, ο όμιλος διοργάνωσε το 2014 -«για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά», όπως επισήμαιναν-, συνέδριο για το Outsourcing (εργολαβίες κοινώς) «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αγοράς». Είναι τα «κοράκια» που παρασιτούν από τη φτωχοποίηση των Ελλήνων πολιτών και από την ξεδιάντροπη απομύζηση του δημόσιου χρήματος.

Η μερίδα του λέοντος!

Φυσικά, από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης του Βαγγέλη Μαρινάκη. Τίποτε δεν έμεινε παραπονεμένο. Τα σάιτ in.gr, tanea.gr, tovima.gr, ακόμη κι ένα σάιτ που απευθύνεται σε μαμάδες, το imommy.gr, εντάχθηκαν στην καμπάνια «Μένουμε σπίτι». Φυσικά, τη μερίδα του λέοντος πήρε και το parapolitika.gr, του ομίλου ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, μια επιχείρηση με την οποία ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει στενές… φιλικές σχέσεις. Συμπεριελήφθη ακόμα και το ikivotos.gr, ένα σάιτ για την Ορθοδοξία, ευρύτερων συμφερόντων του εφοπλιστή.

Ο βουλευτής, η κουμπαριά κι η υποψήφια

Από την κρατική καμπάνια ευνοήθηκε και το σάιτ pointmedia.gr, που ανήκει, όπως έγινε γνωστό, στον βουλευτή Γρεβενών της Ν.Δ. Ανδρέα Πάτση και στη σύζυγό του, δημοσιογράφο Βίκυ Παπαλουκά. Κουμπάροι στον γάμο τους ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η σύζυγός του Βασιλική Τσόγκα. Ο πολυπράγμων, όπως αποδεικνύεται, βουλευτής διατηρεί δικηγορική εταιρία με την επωνυμία Ανδρέας Πάτσης και Συνεργάτες, και είναι η μητρική ενός ομίλου (ΑΡ Associates) που ασχολείται με επίλυση διαφορών, Επιχειρηματικό και Εταιρικό Δίκαιο, Φορολογικό Δίκαιο, Δίκαιο Συμβάσεων, Τραπεζικό Δίκαιο κ.τ.λ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «δημοκρατίας» στις 23 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, «μία από τις εταιρίες του ομίλου του, η CREDIT ACTION HELLAS, έχει ως αντικείμενο, μεταξύ άλλων, και τη “διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων”, όπως αναφέρει υπερηφάνως στην ιστοσελίδα της… Η διεύθυνση που δηλώνει, πάντως, και σήμερα μέσω της Βουλής ο κ. Πάτσης είναι η ίδια με της δικηγορικής εταιρίας του. Επίσης, στην ιστοσελίδα του Ομίλου Επιχειρήσεων ΑP GRΟUP ο κ. Πάτσης συνεχίζει να αναφέρεται ως διευθύνων εταίρος. Παραμένει, επομένως, επτά μήνες μετά τις εκλογές, επικεφαλής ενός ομίλου που δραστηριοποιείται (και) ως εισπρακτική εταιρία; Εάν ναι, για λογαριασμό ποιων αναλαμβάνει σήμερα τη “διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων” τραπεζών ή και άλλων, όπως π.χ. εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας;».

Στη λίστα περιλαμβάνεται και ένα σάιτ, κομψό είναι η αλήθεια, που ονομάζεται taneatistechnis.com. Σύμφωνα με τη διαφήμισή του, προβάλλεται «η εγχώρια εικαστική τέχνη μέσα από ένα παγκόσμιο πρίσμα». Το σάιτ διαθέτει σειρά συνεργατών, με τις αναρτήσεις του πάντως να είναι μάλλον περιορισμένες. Ιδιοκτήτρια του σάιτ είναι η Ολίνκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη, που παράλληλα διοργανώνει εκθέσεις, συμβουλεύει ιδιώτες για την αγορά έργων τέχνης κτλ. Η Ολίνκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη είναι σύζυγος του Θωμά Βαρβιτσιώτη, ο οποίος Θωμάς είναι αδελφός του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Παράλληλα με την εταιρια V+O, διατελεί κατά περιόδους σύμβουλος επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι περίεργοι, οι κατηγορούμενοι και οι νεοφιλελεύθεροι

Χρηματοδότηση έλαβε, επίσης, και το portal crisismonitor.gr, το οποίο διαφημίζεται ως το μοναδικό ελληνικό portal στρατηγικής πληροφόρησης και εκτίμησης κινδύνου. Ως επικεφαλής παρουσιάζεται ο Χρήστος Φράγκου, που εμπλέκεται στην υπόθεση του Παν. Μαυρίκου, ο οποίος απεβίωσε το 2016, ύστερα από ατύχημα με την Πόρσε του στην Αττική Οδό. Ο Χ. Φράγκου και ο δημοσιογράφος Π. Μουσσάς αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της κατ’ εξακολούθηση απόπειρας διακεκριμένης εκβίασης και της συμμορίας. Ο Χ. Φράγκου εν ολίγοις είναι κατηγορούμενος για εκβιασμό τραπεζών και ΔΕΚΟ, προκειμένου να αποσπά σημαντικά ποσά μέσω διαφημίσεων…

Στα σάιτ περιλαμβάνεται και το booksjournal.gr, του γνωστού δημοσιογράφου Ηλία Κανέλλη, παρουσιαστή της τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ «10». Ο Ηλίας Κανέλλης, μαζί με τον Μ. Βασιλάκη, εξέδωσε το 2009 την επιθεώρηση βιβλίου «The Athens Review of Books», ενώ το 2010 συνέχισε μόνος του με την εφημερίδα «The Books’ Journal». Δημιουργήθηκαν και τα αντίστοιχα σάιτ, τα οποία αμφότερα χρηματοδοτήθηκαν για την καμπάνια. Και τα δύο έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό τους «ως πρακτορεία του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού».

Ο Κανέλλης, μανιώδης διώκτης των δημοσίων υπαλλήλων και διαπρύσιος υποστηρικτής των ιδιωτικοποιήσεων επί σειρά ετών, σιτίζεται με την ευγενική χορηγία του Ελληνικού Δημοσίου. Επί σειρά ετών εργάστηκε στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84, καθώς και στο κρατικό Φεστιβάλ Αθηνών, διευθύνοντας το έντυπο του φεστιβάλ «Εφ», και τώρα στην ΕΡΤ.

Παροιμιώδης υπήρξε και η δήλωσή του «ουδέποτε στη ζωή μου υπήρξα δημόσιος υπάλληλος», όπως και «δεν πληρώνομαι γι’ αυτές τις δουλειές, προσφέρω αφιλοκερδώς για να στηρίξω τη φάση». Βέβαια, μια σύντομη επίσκεψη στη Δι@ύγεια κατέρριψε σε χρόνο-ρεκόρ τα περί εργασίας που παρείχε αφιλοκερδώς ο δημοσιογράφος. Το εντελώς αντίθετο, όπως διαπιστώθηκε.

Ο… Μωυσής

Φυσικά, από τα ΜΜΕ που ευνοήθηκαν γενναιόδωρα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο εκδότης Θ. Μαυρίδης, με την εβδομαδιαία, ανύπαρκτης κυκλοφορίας, εφημερίδα «Φιλελεύθερος», όπως και με το σάιτ του liberal.gr. Kαι γιατί όχι, άλλωστε; Η απόλυτη και δίχως προϋποθέσεις υποστήριξη του κυβερνητικού έργου πρέπει να επιβραβεύεται. Eξάλλου, ο Θαν. Μαυρίδης είναι ο μόνος που επιβεβαιώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαπίστωσή του ότι δεν τίθεται ζήτημα ύφεσης. «Αντικειμενικά, πήγαμε καλά. Οι αριθμοί είναι με το μέρος μας. Αν δεν ήταν ο κορονοϊός, θα “τρέχαμε” με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 3%» έγραφε στις 5 Ιουνίου. Διαπίστωση με την οποία ευλόγως συμφωνεί και ο πρωθυπουργός.

«Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση, αλλά ανάπτυξη. Ένα τοις εκατό αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019», η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή προς τον Α. Τσίπρα. Μάλιστα!
Τέλος, το σάιτ thessalikesepiloges.gr, το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα, είναι ιδιοκτησίας της Δανάης Δημητρακοπούλου, εκδότριας της εφημερίδα «Ελευθερία της Θεσσαλίας».

Παρεμπιπτόντως, το σάιτ δεν έχει μπει στον κόπο να αναρτήσει είδηση από τον περασμένο Φεβρουάριο. Και πριν από το διάστημα αυτό γίνεται ένα άλμα κενού περιεχομένου έως τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.