ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οι καιρικές συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

1 min read

Ένα έμφραγμα προκαλείται λόγω αιφνίδιας διακοπής της ροής του αίματος προς την καρδιά.

Η κύρια αιτία του εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι η απόφραξη της αρτηρίας που τροφοδοτεί με αίμα την καρδιά. Όταν συμβεί ξαφνική απόφραξη μίας από τις στεφανιαίες αρτηρίες, τα κύτταρα των μυών της καρδιάς δεν είναι πλέον σε θέση να λάβουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου και πεθαίνουν.

Ο βαθμός της βλάβης που προκαλείται σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από το μέγεθος της αρτηρίας που υφίσταται την απόφραξη.

Σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, οι μέρες με δυνατό κρύο άνεμο είναι πιο επικίνδυνες για να πάθει ένας άνθρωπος έμφραγμα.

Η μελέτη συσχέτισε τον αριθμό των εμφραγμάτων με τις καιρικές συνθήκες και βρήκε ότι αυτές επηρεάζουν σαφώς την πιθανότητα εμφράγματος.

epoxiki katathlipsi 2

Ήταν ήδη γνωστό ότι, όταν κάνει κρύο, υπάρχει μεγαλύτερος καρδιαγγειακός κίνδυνος, καθώς μπορεί να αυξηθούν οι παλμοί της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση λόγω της στένωσης των αρτηριών, καθώς και να προκληθεί θρόμβωση στο αίμα.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα και όταν απλώς φυσά πολύ δυνατός αέρας. Συγκεκριμένα, όταν η ένταση του ανέμου φθάνει τα επτά μποφόρ, ο αριθμός των εμφραγμάτων αυξάνεται κατά 7%.

Κατά 14% είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος όταν η θερμοκρασία πέφτει στο μηδέν. Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου επτά βαθμούς Κελσίου σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα κατά σχεδόν 3%.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της πόλης Λουντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάβιντ Έρλινγκε, διευθυντή του Τμήματος Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 274.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 72 ετών, οι οποίοι είχαν υποστεί έμφραγμα σε διάστημα 15 ετών.

«Δεν ξέρουμε κατά πόσο μειώνει όντως τον κίνδυνο εμφράγματος το να μένει κανείς μέσα στη διάρκεια μιας μέρας με κρύο και άνεμο. Όμως το θεωρούμε λογικό, ιδίως για κάποιον που ανήκει σε ομάδα κινδύνου. Συνεπώς, συμβουλεύουμε όποιον θέλει να βγει έξω, να ντύνεται κατάλληλα» δήλωσε ο Έρλινγκε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό JAMA Cardiology.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.