ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ευρώπη για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

1 min read

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν την Ευρωπαϊκή Ένωση πως η Ρωσία πιθανόν να σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η μεταναστευτική και η ενεργειακή κρίση αυξάνει δραματικά τις εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες.

Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο πλαίσιο κλειστής ενημέρωσης ευρωπαίων ομολόγων τους, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg. Η ενημέρωση, προς το παρόν δεν έχει φτάσει σε επίπεδο κυβερνήσεων.

Από την πλευρά της η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων εντός των εδαφών της αποτελεί εσωτερικό ζήτημα και διαψεύδει τα περί επιθετικών διαθέσεων. Παράλληλα κατηγορεί τις ΗΠΑ για προκλήσεις από πολεμικά πλοία της Ουάσιγκτον στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά σε ρωσικό έδαφος.

Ανάλογη ένταση είχε σημειωθεί την άνοιξη, όταν οι ΗΠΑ και το NATO κατηγορούσαν τη Ρωσία για συγκέντρωση έως και 100.000 στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Η κρίση αποκλιμακώθηκε όταν ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σύνοδο, τον περασμένο Ιούνιο.

Στη Μόσχα ο διευθυντής της CIA – Το ΟΧΙ στη Μέρκελ

Για τις εξελίξεις, επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποίησε ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, στη Μόσχα, νωρίτερα τον Νοέμβριο, στη διάρκεια της οποίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλ. Πούτιν.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο είχε και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, χθες Τετάρτη, στη διάρκει της οποίας τον κάλεσε να ασκήσει επιρροή στη συμμαχική προς τη Μόσχα Λευκορωσία προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση στα λευκορωσικά σύνορα με την Πολωνία, όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή. Η απάντηση του Πούτιν ήταν αρνητική.

Πούτιν και Μέρκελ μίλησαν και πάλι την Πέμπτη. Ο Ρώσος ηγέτης επέκρινε τη χρήση από πλευράς Ουκρανίας μαχητικών drone κατά των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών που ελέγχουν ουκρανικά εδάφη στα ανατολικά, κατά παράβαση, όπως είπε, προηγούμενων συμφωνιών, ενώ επέκρινε και τις κινήσεις των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία δεν έχει σκοπό να ξεκινήσει πόλεμο στην Ουκρανία, μολονότι η Μόσχα πρέπει να δείχνει ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία αν αυτό αποδειχθεί αναγκαίο, τόνισε πηγή κοντά στο Κρεμλίνο, την οποία επικαλείται το Bloomberg.

Επίθεση δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή, καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες θα αντιμετώπιζαν λαϊκή αντίσταση στο Κίεβο και άλλες πόλεις, ωστόσο υπάρχει σχέδιο για απάντηση στις «ουκρανικές προκλήσεις», ανέφερε άλλος ρώσος αξιωματούχος.

Την Τετάρτη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει επίσης την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με ενδεχόμενη «νέα εισβολή στην Ουκρανία, όπως το 2014».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.