ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν την ήττα τους στο Αφγανιστάν – Ερωτήματα για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα (upd)

1 min read

H αμερικανική στρατιωτική ήττα στο Αφγανιστάν και η κατάρρευση του μετώπου μέσα σε λίγες ημέρες, δημιουργεί κρίσιμα ερωτήματα για την ισχύ των ίδιων των ΗΠΑ στην διεθνή πολιτική σκακιέρα.

Και αν στο Βιετνάμ, αποσύρθηκαν το 1973 οργανωμένα κι ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν ένα άριστα εξοπλισμένο, από τους Σοβιετικούς και την Κίνα, βορειοβιετναμικό Στρατό -που τελικά πήρε τη νίκη το 1975 διαλύοντας το Νότιο Βιετνάμ- εδώ μιλάμε για ήττα από Ταλιμπάν, στοιχειωδώς εξοπλισμένους, κατά βάση από… το Πακιστάν! 

Την ίδια στιγμή η Τουρκία παίζει αριστοτεχνικά το παιχνίδι της και βάσει της συμφωνίας με ΗΠΑ και Ταλιμπάν θα κρατήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Εδώ υπάρχουν και ερωτήματα για το κατά πόσο είναι καλή ιδέα η μετατροπή της Ελλάδας ουσιαστικά σε μια μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση, από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά και εν συνεχεία της ΝΔ, η οποία εξυπηρετεί ΜΟΝΟ τα αμερικανικά συμφέροντα.

Απλή ερώτηση, κυρίως στους αφελείς ή τους «πονηρούς» που υποστηρίζουν ότι θα «αποτελούν ανάχωμα στη Τουρκία»!

Αν περιμένουμε αυτούς να είναι το «ανάχωμα» προς τη Τουρκία, τότε καλό είναι να σκεφθούμε την μαζική μετανάστευση κι εμείς…

Στο μεταξύ πριν τρεις ώρες, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική βάση του Αφγανιστάν στην περιοχή Mazar-i-Sharif έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν μαζί με το 70% του αμερικανικού οπλισμού!

Με την πτώση της Mazar-i-Sharif οι Ταλιμπάν διαθέτουν μέσα για να κινούν από αέρος τις δυνάμεις τους, αφού οι περισσότεροι πιλότοι ελικοπτέρων του αφγανικού Στρατού, λιποτάκτησαν προς τους ισλαμιστές.

Συγκεκριμένα:

– 20 ρωσικής κατασκευής Mi-17V-5s,

-12 αμερικανικής κατασκευής UH-60A+ BlackHawk,

– 2 αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερα MD-530F(G),

– Ελικοφόρα αεροσκάφη Cessna 208Bs, AC-208Bs και A-29B S Tucanos και

– 6 UAV Scan Eagle (ο αφγανικός Στρατός είχε 6 UAV αναγνώρισης και επιτήρησης και ο Ελληνικός Στρατός δεν έχουν ούτε ένα!).

Ήδη οι Ταλιμπάν τα αξιοποιούν επιχειρησιακά μεταφέρουν δυνάμεις με UH-60 Black Hawk, Mi-8MTV και Mi-17.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την ταχύτατη προέλαση των Ταλιμπάν λέει πολλά: «Η Ουάσιγκτον ενημέρωσε στους Ταλιμπάν να αποφύγουν την άμεση αντιπαράθεση με τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Καμπούλ και να περιμένουν την ολοκλήρωση της εκκένωσης. Αν το πράξουν τότε αυξάνουν την πιθανότητα να γίνει η είσοδο τους στην Καμπούλ αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα. Mεταφέραμε στους εκπροσώπους των Ταλιμπάν  στην Ντόχα ότι οποιαδήποτε πράξη εκ μέρους τους στο έδαφος που βάζει το αμερικανικό προσωπικό ή την αποστολή μας σε κίνδυνο, θα απαντηθεί με γρήγορη και ισχυρή αμερικανική στρατιωτική απάντηση»!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τ.Μπάιντεν απλά αύξησε τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων που στέλνει για την εκκένωση του προσωπικού από το Αφγανιστάν και προσέθεσε 1000 αλεξιπτωτιστές από την 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

«Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Σάββατο το βράδυ την βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την πόλη που ήταν το τελευταίο προπύργιο των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στον βορρά, με τις δυνάμεις ασφαλείας να τρέπονται σε φυγή και να κατευθύνονται στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν», ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της επαρχίας Μπαλχ.

Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Η πόλη έπεσε χωρίς να γίνει μάχη. Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν τον εξοπλισμό τους και κατευθύνθηκαν προς τη συνοριακή διάβαση με το Ουζμπεκιστάν για να διασωθούν.

Μια πτώση που κανείς δεν γνωρίζει τις γεωπολιτικές προεκτάσεις θα έχει παγκοσμίως και ήδη η Τουρκία προσπαθεί να λάβει ένα τμήμα αυτών των ανακατατάξεων κάτι που αν συμβεί θα έχει αντίκτυπο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι Ταλιμπάν έχουν πλέον φθάσει προ των πυλών της Καμπούλ. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν ξεκινήσει να απομακρύνουν εσπευσμένα τους διπλωμάτες τους και τους υπηκόους τους, με τους Αμερικανούς να καταστρέφουν απόρρητα έγγραφα στην πρεσβεία τους.

Ένα πρώτο απόσπασμα των Αμερικανών Πεζοναυτών, με αποστολή να εγγυηθούν την ασφάλεια της εκκένωσης, έφθασε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, μιας από τις λιγοστές μεγάλες πόλεις που παραμένουν στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, η αμερικανική πρεσβεία έδωσε εντολή στο προσωπικό της να καταστρέψει ευαίσθητα έγγραφα και σύμβολα του αμερικανικού κράτους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «προπαγανδιστικούς σκοπούς» από τους ισλαμιστές αντάρτες.

Πηγή pronews

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.