ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν «άνθρωπο του Ερντογάν»: Τι θέλει η Άγκυρα από τους Αμερικανούς για να δώσει τον πάστορα Μπράνσον

1 min read

Σε μια κίνηση που προδίδει υπόγειες διεργασίες από την πλευρά των ΗΠΑ για διευθέτηση της κρίσης με την Τουρκία, προχώρησε η Ουάσιγκτον αφού αποφάσισε να απελευθερώσει άνθρωπο του Ερντογάν ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση επειδή ξυλοκόπησε Κούρδους στα επεισόδια έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην αμερικανική πρωτεύουσα κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2017.

Είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 μηνών από αμερικανικό δικαστήριο αλλά τώρα αφέθηκε ελεύθερος με τριετή αναστολή. Ο Ναρίν επέστρεψε στην Τουρκία εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στον Ερντογάν.

«Αν δεν ήταν αυτός δεν θα ονειρευόμουν καν την επιστροφή μου», είπε. «Οι συνθήκες στις φυλακές είναι πράγματι κακές. Το φαγητό είναι απαίσιο. Μιλούν (οι Αμερικανοί) για ανθρώπινα δικαιώματα αλλά δεν βλέπαμε ήλιο για 11 μήνες. Δεν μας έδιναν φρέσκα λαχανικά», ανέφερε.

Ο Ερντογάν είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο στις 16 Μαΐου 2017. Τότε Κούρδοι και άλλοι διαδηλωτές που κρατούσαν και αρμενικές σημαίες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Τούρκου προέδρου με αποτέλεσμα να δεχτούν επίθεση από Τούρκους αλλά και από τους σωματοφύλακες του Ρ.Τ.Ερντογάν προκαλώντας διεθνές επεισόδιο.

Σημειώνεται ότι η ρήξη ΗΠΑ-Τουρκίας τουλάχιστον προσκηνιακά είναι δεδομένη, παρασκηνιακά όμως τι συμβαίνει; Όπως όλα δείχνουν οι Τούρκοι «παζαρεύουν» τον πάστορα Μπράνσον για να πάρουν ανταλλάγματα που ενδιαφέρουν τους ίδιους.

Άλλωστε ο πάστορας δεν τους έχει καμία χρησιμότητα φυλακισμένος στην Τουρκία, καθώς ο όποιος ρόλος και αν είχε (αν ισχύει ότι είναι πράκτορας της CIA) έχει πλέον τελειώσει.

Αντίθετα οι Τούρκοι θέλουν πάρα πολύ την απελευθέρωση του εκτελεστικού διευθυντή της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Επίσης απαιτήθηκε να τερματιστεί άμεσα η έρευνα των αμερικανικών αρχών για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν, δεχόμενοι όμως την αποστολή του Αττίλα στην Τουρκία για να εκτίσει εκεί την 32μηνη ποινή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στην απελευθέρωση του πάστορα, Άντριου Μπράνσον και των άλλων Αμερικανών φυλακισμένων-ομήρων, στη διάρκεια των συνομιλιών της Ουάσιγκτον, με τη δικαιολογία ότι οι Αμερικανοί κατέθεσαν κατάλογο με 15 υπηκόους τους, που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους. 

Ανάμεσα τους είναι ο Τουρκο-Αμερικανός επιστήμονας της NASA, Serkan Golge, ο οποίος συνελήφθη για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016, και τρεις Τούρκοι υπήκοοι που εργάζονται για την αμερικανική πρεσβεία και το αμερικανικό προξενείο στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα.

Όπως φαίνεται οι Τούρκοι «καίγονται» για να κλείσουν τις όποιες αμερικανικές έρευνες κατά του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν.

Με τον πάστορα ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει να καλύψει την δική του «πλάτη» και ξέρει ότι οι Αμερικανοί τον έχουν άμεσα ανάγκη λόγω των ενδιάμεσων εκλογών τις οποίες θέλει να κερδίσει η προεδρία Τραμπ

Ο άνθρωπος που απελευθέρωσαν οι Αμερικανοί είναι απλά μια κίνηση καλής θέλησης για να ενταθούν οι υπόγειες διαπραγματεύσεις μεταξύ των 2 πλευρών.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα ήθελε και τον ιμάμη Φ.Γκιουλέν αλλά γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς θα έθετε σε κίνδυννο πολλούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ οι οποίοι δεν θα έπρεπε να γίνουν επισήμως γνωστοί γιατί θα προξενούσαν σοβαρά προβλήματα στην εξωτερική τους πολιτική.

Πάντως οι S-400 και τα F-35 δεν συσχετίζονται με τις υποθέσεις αυτές, ο ιμάμης, ο πάσοτρας, ο άνθρωπος του Ερντογάν και ο διευθυντής της Halkbank είναι ζητήματα που απασχολούν προσωπικά τους Ν.Τραμπ και Ρ.Τ.Ερντογάν για τους δικούς τους λόγους.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.