ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

14 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οι φόροι γονάτισαν τα νοικοκυριά – Σημάδια κόπωσης στις εισπράξεις ενώ αναζητούνται 14 δισ. ευρώ

1 min read

Στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, η φοροδοτική αντοχή των φορολογούμενων θα δοκιμαστεί εκ νέου

Το Σεπτέμβριο τα νοικοκυριά δυσκολεύτηκαν να πληρώσουν τα διπλά εκκαθαριστικά, την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε στα έσοδα του προϋπολογισμού τα οποία τον περασμένο μήνα εμφάνισαν «τρύπα» στις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και στον ΕΝΦΙΑ. Η υστέρηση του Σεπτεμβρίου μόνο από τον φόρο εισοδήματος  φυσικών προσώπων, διαμορφώθηκε στα 177 εκατ. ευρώ ενώ 69 εκατ. ευρώ ήταν η «τρύπα» και από τον ΕΝΦΙΑ.

Για να μην διαταραχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού και να δημιουργηθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για διανομή κοινωνικού μερίσματος, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρους 14 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, η φοροδοτική αντοχή των φορολογούμενων θα δοκιμαστεί εκ νέου με τις απαιτήσεις πληρωμών τριών ακόμα δόσεων ΕΝΦΙΑ (τέλος Οκτωβρίου, τέλος Νοεμβρίου και τέλος Δεκεμβρίου), της τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος (τον Νοέμβριο) και των τελών κυκλοφορίας που ακολουθούν τον τελευταίο μήνα του έτους.

Εφόσον στο ταμείο εμφανιστεί υπερπλεόνασμα ένα ποσό της τάξης των 450 – 500 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η ανάλυση στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου δείχνει ότι:

1. Τα φορολογικά έσοδα που εισπράχθηκαν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 33,801 δισ. ευρώ. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει σύνολο ετήσιων εισπράξεων 47,948 δισ. ευρώ. Επομένως για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να μπουν στα ταμεία μέχρι το τέλος του έτους  14,147 δισ. ευρώ.

2. Οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους έσωσαν την παρτίδα των φορολογικών εσόδων αφού είναι 6 δισ. ευρώ  παραπάνω σε σχέση με τις εισπράξεις άμεσων φόρων. Έχουν μπει στο ταμείο 19,993 δισ. ευρώ έμμεσων φόρων έναντι 13,808 δισ. ευρώ από άμεσους. Έως το τέλος του έτους αναζητούνται εισπράξεις 7 δισ. ευρώ από άμεσους  για να φτάσουν στα 20,870 δισ. ευρώ  και  άλλων 7 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους για να φτάσουν στα 27,078 δισ. ευρώ.

Επιστροφές φόρου

Παράλληλα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίζει να αφήνει το φρένο που πάτησε στις επιστροφές φόρων. Για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού θα πρέπει να διενεργηθούν επιστροφές ή αυτόματοι συμψηφισμοί φόρων που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.  Μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη οι επιστροφές φόρου με υστέρηση 507 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο ανήλθαν σε 2,951 δισ. ευρώ. Στο τέλος του έτους ο προϋπολογισμός προβλέπει επιστροφές φόρου 5,289 δις ευρώ ή 2,338 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με το επίπεδο Σεπτεμβρίου.

Δημοσίευση στα Social Media