ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
17 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οι Έλληνες της Κριμαίας δεν μπορούν να επισκεφτούν την Ελλάδα!

1 min read

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, αλλά δυστυχώς, το πανηγυρικό κλίμα αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στους περίπου 5.000-7.000 Έλληνες της Χερσονήσου, οι οποίοι αδυνατούν να επισκεφτούν την Ελλάδα, λόγω της ίδιας της Ελλάδας. Το πρόβλημα της έκδοσης βίζας εξακολουθεί να ταλανίζει την πολυσχιδή και δραστήρια ελληνική κοινότητα της Κριμαίας, η οποία απευθύνει –για ακόμα μία φορά– έκκληση στις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να επιληφθούν αυτού του μόνιμου «αγκαθιού».

«Οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές επίσημα δεν χορηγούν βίζα Σένγκεν στους κατοίκους της Κριμαίας, ανεξάρτητα από εθνικότητα, και ο καθένας τα βγάζει πέρα… όπως του έρχεται» καταγγέλλει στο Sputnik ο Σωκράτης Λαζαρίδης, επίκουρος καθηγητής στην έδρα Νέων Ελληνικών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου «Β.Ι. Βερνάντσκι» στην Κριμαία και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Εθνικοπολιτιστικής «Αυτονομίας των Ελλήνων της Δημοκρατίας της Κριμαίας “Ταυρίδα”», υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης.

Πού αποδίδεται το πρόβλημα;
Πώς προκύπτει όμως, αυτή η περίπλοκη κατάσταση, η οποία έχει άμεσες συνέπειες στους Έλληνες της Κριμαίας; Πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι η Δύση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2014 και στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (πάνω από 96%) τάχθηκαν υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ευθυγραμμιστεί με τις αντίστοιχες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προξενεία και τα κέντρα θεώρησης σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκδίδουν βίζα στους πολίτες της Κριμαίας με ρωσικά διαβατήρια. Οι κάτοικοι της Χερσονήσου εκτελούν τις πράξεις χορήγησης θεωρήσεων μόνο στην Ουκρανία με ουκρανικά έγγραφα.

Η Μόσχα εκλαμβάνει την άρνηση έκδοσης θεωρήσεων στους κατοίκους της Κριμαίας ως τιμωρία για την ελεύθερη βούλησή τους, δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«[Οι κάτοικοι της Κριμαίας] δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν θεωρήσεις Σένγκεν. Μίλησα γι’ αυτό με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλάω γι’ αυτό και με άλλους εκπροσώπους της ΕΕ. Πρόκειται για καθαρή διάκριση για πολιτικούς λόγους, για τιμωρία εξαιτίας της ελεύθερης βούλησης. Δεν έχουν κάτι για να αντικρούσουν αυτήν τη δήλωση, χαμηλώνουν το βλέμμα και αποφεύγουν τη συζήτηση», είχε πει, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει εργάζεται προς την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Καλέσματα από την Ελλάδα σε φοιτητές και μαθητές της Κριμαίας
Καθηγητές και φοιτητές, οι οποίοι έχουν λάβει επίσημη πρόσκληση από ελληνικό φορέα ή ελληνικό ίδρυμα, προκειμένου να επισκεφτούν την Ελλάδα για εκπαιδευτικούς λόγους, ευελπιστούν ότι το αίτημά τους θα γίνει δεκτό. «Φέτος το καλοκαίρι εμείς οι καθηγητές σχεδιάζουμε να πάρουμε μέρος σ’ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Κρήτη. Θα δούμε αν θα τα καταφέρουμε» σπεύδει να σημειώσει ο Σ. Λαζαρίδης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας καθηγητής θεωρεί ότι πλέον οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου να διευθετήσουν το ζήτημα και να διευκολύνουν τους Έλληνες της Κριμαίας να επισκεφτούν την πατρίδα τους.

Η προσφυγή στο… αποκούμπι της γλώσσας
Ο Σ. Λαζαρίδης είναι επίκουρος καθηγητής στην έδρα Νέων Ελληνικών του κριμαϊκού πανεπιστημίου, κάτι το οποίο αναμφίβολα αναδεικνύει τη σπουδαία σημασία που προσδίδουν οι επίσημες Αρχές της Χερσονήσου στον ελληνικό πολιτισμό. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική γλώσσα, από το 2016, έχει ενταχθεί στο σύστημα της δημόσιας εκπαίδευσης, με τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας να διαθέτουν τη δυνατότητα εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας.

Ο Έλληνας καθηγητής, αφού εξάρει το ενδιαφέρον των φοιτητών για την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία –και μάλιστα φοιτητών διαφορετικών εθνικοτήτων– σπεύδει να προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι τα ελληνικά διδάσκονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα στα επίσημα προγράμματα σπουδών της μέσης εκπαίδευσης.

Μάλιστα, κατά το τρέχον ακαδημαϊκού έτος η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε δεκατρία σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κριμαίας και σε περίπου 700 ανήλικους μαθητές, γεγονός το οποίο διασφαλίζει τη διαιώνιση και την «κληρονομιά» του ελληνικού στοιχείου στις επόμενες γενιές.

Γεράσιμος Χιόνης

Πηγή: sputniknews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.