ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οι άμεσες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και οι ευθύνες της ηγεσίας

1 min read

Η συνειδητοποίηση της εντεινόμενης τουρκικής απειλής, λόγω των πρόσφατων περιστατικών (συγκρούσεις πλοίων στα Ίμια, αρπαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο), έστρεψε επιτέλους την προσοχή της κοινωνίας και της κυβέρνησης στο ζήτημα της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδίως της διαθεσιμότητας κρίσιμων οπλικών συστημάτων. Η οποία, όπως έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει, είναι χαμηλότερη αυτής που επιτάσσουν οι ανάγκες ασφαλείας της χώρας…

Είναι επομένως φυσικό να προσελκύουν το ενδιαφέρον γεγονότα όπως η κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής στις 2 Απριλίου, κατά την οποία η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ ενημέρωσε τους βουλευτές για την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, και φέρεται να ζήτησε έγκριση κονδυλίων ύψους 1 δις Ευρώ για την κάλυψη επειγουσών αναγκών των ΕΔ, ιδίως ως προς τη συντήρηση των μέσων και την επαναπιστοποίηση ληγμένων πυρομαχικών.

 

 

Ανεξαρτήτως αν στη συνεδρίαση εγκρίθηκε όντως η κάλυψη επειγουσών αναγκών ύψους 1 δις Ευρώ, ή μόνο δαπάνη 55 εκ. Ευρώ για τη συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών της ΠΑ (όπως προκύπτει από άλλες πηγές), είναι σημαντικό ότι η δημόσια συζήτηση για την Εθνική Άμυνα αρχίζει να επικεντρώνεται στα ουσιώδη.



Η νεώτερη φρεγάτα του Στόλου, F-455 ΣΑΛΑΜΙΣ, συμπληρώνει το Δεκέμβριο 20 χρόνια από την παραλαβή της από το ΠΝ. Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ έχει ήδη καθυστερήσει πολύ.

 

 

Τα ουσιώδη λοιπόν σήμερα, δεδομένης της αμεσότητας της τουρκικής απειλής, δεν είναι οι μεγαλεπήβολοι σχεδιασμοί, π.χ. για απόκτηση φουτουριστικών φρεγατών σε 5 χρόνια, αλλά η άμεση αποκατάσταση της λειτουργικότητας όσο το δυνατόν περισσότερων οπλικών συστημάτων των ΕΔ, ξεκινώντας από τα πιο κρίσιμα.

Κύρια, αλλά όχι αποκλειστική βάση για τη συζήτηση αυτή πρέπει να αποτελέσουν οι ανάγκες των ΕΔ, όπως είχαν καταγραφεί στον κατάλογο των 42 προγραμμάτων και υποπρογραμμάτων της περιόδου 2014-2020 που είχε εγκριθεί τον Ιούλιο του 2014 από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.



Τα προγράμματα, συνολικού κόστους 1.997.449.000€ με κατανομή χρηματοδότησης σε βάθος πενταετίας, δεν αφορούσαν καμία προμήθεια νέου υλικού αλλά προγράμματα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης υφιστάμενων μέσων (907.400.000€), προμήθειες πυρομαχικών και αναλωσίμων προς συμπλήρωση αποθεμάτων (656.516.000€), κάλυψη μεταφορικών δαπανών για την πρόσκτηση μεταχειρισμένου υλικού (29.600.000€) και τα υπόλοιπα προγράμματα συντήρησης/επισκευής, υποστήριξης υφιστάμενων μέσων και υποδομών καθώς και παροχής εκπαίδευσης.

 

 

Ήταν δηλαδή τα απολύτως αναγκαία για τη διατήρηση του μαχητικού επιπέδου των Ενόπλων Δυνάμεων. ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΕΠΡΟΤΑΖ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.