ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
16 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οι αλλαγές που έρχονται σε αποδείξεις-τιμολόγια

1 min read

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πολλαπλές παρεμβάσεις στο πεδίο της έκδοσης και καταγραφής φορολογικών στοιχείων προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, αλλά και να μειωθεί το διοικητικό κόστος για τη συμμόρφωση των φορολογούμενων, νομικών και φυσικών προσώπων, με τις φορολογικές υποχρεώσεις, έχει σχεδιάσει και προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι παρεμβάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν να ξετυλίγονται εντός του 2019, αρχικά σε πιλοτική βάση και στη συνέχεια σε γενικευμένη εφαρμογή. Οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί περιλαμβάνουν:

– Την εκκίνηση σε πιλοτική βάση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Η εφαρμογή θα λειτουργεί μέσω του taxis και οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα εκδίδουν αυτόματα τα τιμολόγιά τους αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή. Η αξία κάθε τιμολογίου θα καταχωρείται αυτόματα στα βιβλία του εκδότη ως έσοδο και στα βιβλία του παραλήπτη ως δαπάνη. Τα βιβλία σε φυσική μορφή, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, σχεδιάζεται να καταργηθούν ενώ παράλληλα θα καταργηθεί εκ των πραγμάτων και η χειρόγραφη καταχώρηση των φορολογικών στοιχείων. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση, στην πλήρη ανάπτυξή της, θα έχει σαν αποτέλεσμα να εκλείψει η έκδοση πλαστών τιμολογίων αλλά και να περιοριστεί δραστικά η έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων. Στην πράξη, θα αποτελεί αιτία έκδοσης εντολής φορολογικού ελέγχου η έκδοση ή λήψη φορολογικών στοιχείων τα οποία εμφανίζουν υψηλή επικινδυνότητα για εικονικότητα (π.χ. μεγάλης αξίας στο τέλος του έτους για λήψη υπηρεσιών). Η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα έχει σαν αποτέλεσμα και τη μερική αυτοματοποίηση της διαδικασίας υπολογισμού του οφειλόμενου ΦΠΑ (αυτόματος υπολογισμός του ΦΠΑ εισροών και εκροών).

 

capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.