ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΟΑΕΔ: «Βόμβα» για τον Οργανισμό η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές – Ποιο είναι το σχέδιο

1 min read

Τη συρρίκνωση των προγραμμάτων και των παροχών ενδέχεται να προκαλέσει το «κούρεμα» των εισφορών υπέρ του Οργανισμού Απασχόλησης από το 2020 και μετά, στο πλαίσιο εφαρμογής της προεκλογικής δέσμευσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ.

Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρεται ότι «κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τέθηκε (από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας) στον διοικητή το ερώτημα αν αληθεύουν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και τα διάφορα δημοσιεύματα που έχουν διαρρεύσει περί της σχεδιαζόμενης μείωσης των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, που σημαίνει μείωση των διαθέσιμων πόρων του ΟΑΕΔ και κατ’ επέκταση συρρίκνωση των παροχών του ΟΑΕΔ».

Καμία διάψευση

Από τις απαντήσεις, σύμφωνα με την ομοσπονδία, «φαίνεται να “κλειδώνει” η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, καθώς ο διοικητής δεν διέψευσε τις σχετικές δηλώσεις και τα δημοσιεύματα». Η ειλημμένη απόφαση για τη μείωση πέντε ποσοστιαίων μονάδων από το 2020 έως και το 2023 από τον ΟΑΕΔ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας, «αν ισχύσει, από το 6,96, που είναι σήμερα οι εισφορές πάμε στο 1,96. Κάτι το οποίο σημαίνει συρρίκνωση του ΟΑΕΔ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων»

Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους

Όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΑΕΔ η μείωση στους πόρους του Οργανισμού σημαίνει συρρίκνωση και περικοπή των παροχών που χορηγεί στους δικαιούχους του. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι έχουν πάρει την διαβεβαίωση ότι το κράτος εγγυάται για τους πόρους του ΟΑΕΔ ωστόσο όπως καταγγέλλουν ο ΕΦΚΑ αν και έχει εισπράξει τις εισφορές χρωστάει στον ΟΑΕΔ 10 δισ ευρω!

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί την μείωση κατά 5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς που θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου του 2020, περίπου 0,90 – 1%, και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2023 και θα αφορά τα συνεισπραττόμενα ποσά για τον ΟΑΕΔ. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα αποτελέσει αντικίνητρο για τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών καθώς θα αφορά μόνο τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση (περίπου 1,5 εκ. εργαζόμενους). Οι μειώσεις που θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του 2020 έως το 2023 δεν θα είναι ισόποσες και δεν θα αφορούν την εισφορά υπέρ της κύριας σύνταξης. Θα αφορούν τις κρατήσεις υπέρ ανεργίας (5,61%), εργατικής κατοικίας (1%) και εργατικής εστίας (0,35%).

Η ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος θα είναι 12,32% ενώ το συνολικό μεικτό κόστος της μείωσης των εισφορών υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2, 6 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από τα 2,2 δις ευρώ εισφορές που εισπράττει σήμερα ετησίως ο ΟΑΕΔ, περίπου το 1,5 δις πηγαίνει στα επιδόματα ανεργίας και στα λοιπά πάγια έξοδα του Οργανισμού.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.