ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο Μακρόν καλεί τους Γάλλους να αποφύγουν ένα τρίτο κύμα – Τα στάδια άρσης του lockdown

1 min read

Η κορύφωση του δεύτερου κύματος έχει περάσει», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν χθες βράδυ, κατά το διάγγελμα του από τα Ηλύσια, τονίζοντας, ότι «οι προσπάθειες των πολιτών απέδωσαν και η κοινωνική συμπεριφορά ήταν αποτελεσματική».

Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά

ΟΕμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την άρση του εγκλεισμού σε τρία στάδια, χρόνος απαραίτητος για να φανεί, αν η επιδημία οπισθοχωρεί πραγματικά, καθώς ναι μεν όλοι  οι δείκτες έχουν σίγουρα μειωθεί, αλλά οι αριθμοί παραμένουν πολύ υψηλοί, με τον αριθμό των θανάτων να ξεπερνά, λίγο πριν την ομιλία του, τους 50.000. «Έχουμε αρκετές εβδομάδες μπροστά μας για να επιτύχουμε τους στόχους που έχω θέσει για τον έλεγχο της επιδημίας, σε 5.000 περιπτώσεις την ημέρα. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας», επέμεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξ ου και η προσοχή με την οποία αίρονται τα περιοριστικά μέτρα.

 Η πρώτη φάση ξεκινά στις 28 Νοεμβρίου το πρωί, με το άνοιγμα όλων των εμπορικών καταστημάτων και την επαναλειτουργία των θρησκευτικών χώρων, ακόμα κι αν το πρωτόκολλο υγείας παραμένει ενισχυμένο.  Διατηρείται ο εγκλεισμός, αλλά με πιο χαλαρούς κανόνες. Το πιστοποιητικό μετακίνησης παραμένει υποχρεωτικό, αλλά τώρα θα ισχύει για 3 ώρες και σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από την κατοικία, έναντι της μιας ώρας σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ θα συνεχισθεί η τηλεργασία, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός μετακινήσεων.

Το δεύτερο στάδιο θα ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κοντά στις διακοπές του τέλους του έτους, ωστόσο προειδοποίησε, ότι «δεν θα είναι διακοπές Χριστουγέννων όπως οι άλλες», καθώς θα παραμείνουν ισχυροί περιορισμοί, κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο εγκλεισμός θα αρθεί, αλλά θα αντικατασταθεί από απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 7:00 το πρωί, ενώ θέατρα, κινηματογράφοι, και μουσεία θα μπορούν να ανοίξουν ξανά. Το πιστοποιητικό μετακίνησης δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικό και δεν θα υπάρχει πλέον όριο απόστασης, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εξαίρεση δεν θα ισχύσει,  αλλά θα απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις.|

Όπως σημειώνεται, ο κύριος κίνδυνος είναι ο πολλαπλασιασμός των σημείων υπερμετάδοσης (clusters) σε όλη τη χώρα, με τους εορτασμούς στο τέλος του έτους. Η 20η Ιανουαρίου εκτιμάται ως ημερομηνία εκκίνησης του τελικού σταδίου του εγκλεισμού, μετά από τον έλεγχο οποιασδήποτε νέας μόλυνσης.  

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν απέκλεισε νέες αποφάσεις ως προς την άρση του εγκλεισμού, αν αυτό κριθεί δυνατό, χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείσει και τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων, όπως ο περιορισμός «δια της βίας» ατόμων θετικών στον κορωνοϊό, προκειμένου να αποφευχθεί επανεκκίνηση της επιδημίας. Ζήτησε δε από την  κυβέρνηση και την Εθνοσυνέλευση «να προβλέψουν τους όρους απομόνωσης των ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και ενός δεσμευτικού τρόπου».

Τελευταίο στοιχείο της στρατηγικής του για την καταπολέμηση της επιδημίας, είναι το εμβόλιο. Ο αριθμός των δόσεων έχει εξασφαλιστεί σε συνεννόηση με την Ευρώπη, έτσι ώστε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να επωφεληθούν, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Παραμένει ωστόσο να πεισθούν και οι ενάντιοι στο εμβόλιο,  με την ανάπτυξη μιας μαζικής εκστρατείας, την οποία και ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποσχόμενος ταυτόχρονα, ότι «δεν θα κάνει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό».  Για την εξάλειψη των αμφιβολιών βασίζεται σε «συλλόγους πολιτών» και στην εμπλοκή του «πληθυσμού σε ένα πλήρως διαφανές πλαίσιο, κοινοποιώντας σε κάθε στάδιο όλες τις πληροφορίες».

Το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού είναι ακόμη πολύ μακριά, αλλά ξεκινά σήμερα, με τον Γάλλο Πρόεδρο να τονίζει επ’ αυτού:. «Η επιστροφή στο φυσιολογικό δεν θα είναι για αύριο, αλλά μπορούμε συλλογικά να ελέγξουμε την επιδημία με την πάροδο του χρόνου. Ο καθένας έχει ένα ρόλο να παίξει

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.