Ο Ζάεφ αποκαλύπτει: Η Ελλάδα δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας των Σκοπίων

Newskamatero

Νέα στοιχεία στην υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων και στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, προσθέτει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Σε συνέντευξη στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, ORF, ο Ζάεφ αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας της γειτονικής χώρας κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών. Είπε ότι το ζήτημα της ιθαγένειας ουσιαστικά δεν έχει καν μπει στο τραπέζι γιατί δεν το έχει θέσει η ελληνική πλευρά.

«Χαίρομαι που στα εφτά σημεία δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Τα επτά σημεία (από τα οποία ο Ζάεφ έχει πει ότι έχουν συμφωνήσει στα τρία χωρίς να αποκαλύψει σε ποια) είναι το όνομα και, έπειτα, το εύρος χρήσης, η γλώσσα, η ταυτότητα (ιθαγένεια), οι εμπορικές χρήσεις, τα ακρωνύμια που θα πρέπει να βασίζονται στη νέα ονομασία και οι συντμήσεις που θα προκύπτουν από αυτήν.

Αν όντως η Ελλάδα δε θέτει ζήτημα με την ιθαγένεια τότε ενδεχομένως οι διαπραγματεύσεις να είναι πιο προχωρημένες απ’ ότι εκτιμάται και στοχεύουν στην εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού ονόματος. Στα σενάρια που ακούγονται είναι αυτό του γεωγραφικού προσδιορισμού με πιο πιθανό το «Γκόρνα Μασεντόνια».

Εν τω μεταξύ, κι ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς πρόκειται να επισκεφθεί τα Σκόπια στα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, Τα διεθνή φωτογραφικά πρακτορεία δημοσίευσαν τη Δευτέρα φωτογραφίες με τέτοιες πινακίδες, ακουμπισμένες στο έδαφος. Σύμφωνα με το Reuters, αυτό έγινε εξαιτίας έργων σε δρόμο. Το πρώτο θα λέγεται πλέον «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και ο αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα θα έχει την ονομασία «Φιλία».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

Τη Δευτέρα οι δανειστές στην Αθήνα για την 4η αξιολόγηση

Σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα , και το 99% των προαπαιτούμενων (τα 108 από τα 110) υλοποιήθηκαν , ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Είμαι πεπεισμένος, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter, πως τα εναπομείναντα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως για την επόμενο […]