ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο Τραμπ δείπνησε με αντισημίτη και με αρνητή του Ολοκαυτώματος και τα “έσπασε” με τους Εβραίους

1 min read

Διάρρηξη σχέσης Τραμπ – Εβραίων

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΒΑΪΣΜΑΝ / THE NEW YORK TIMES

Μετά το δείπνο του στο Μαρ-α-Λάγκο με αντισημίτες, όπως ο τραγουδιστής Κάνιε Γουέστ και ο αρνητής του Ολοκαυτώματος Νικ Φουέντες

Καθ’ όλη την προεδρία Τραμπ, οι Εβραίοι Ρεπουμπλικανοί ανέχθηκαν τις επαφές του προέδρου με τη ρατσιστική πτέρυγα των οπαδών του, εκτιμώντας ότι τα αντισημιτικά σλόγκαν του ήταν ασήμαντα μπροστά στη συνεχιζόμενη σθεναρή στήριξή του προς το Ισραήλ. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, το δείπνο του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο με τον δηλωμένο αντισημίτη μουσικό Κάνιε Γουέστ και τον αρνητή του Ολοκαυτώματος Νικ Φουέντες δεν ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητο. «Οι γονείς μου επέζησαν από το Ολοκαύτωμα. Ανησυχώ πολύ για τους ομόθρησκούς μου. Ο Τραμπ δεν είναι αντισημίτης, αγαπά τους Εβραίους και το Ισραήλ. Νομιμοποιεί, όμως, το αντιεβραϊκό μίσος. Αυτό με τρομάζει», λέει ο Μόρτον Κλάιν, επικεφαλής της συντηρητικής σιωνιστικής πολιτικής οργάνωσης Zionist Organization of America.

Η ανησυχία δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο δείπνο, παρότι ο συμβολισμός ενόχλησε πολλούς Εβραίους των ΗΠΑ. «Ο καθαγιασμός του αντισημιτισμού έχει αρχίσει», σημείωσε ο Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, επικεφαλής της συντηρητικής οργάνωσης ADL. Το απόγευμα της Δευτέρας, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κατήγγειλε τις πράξεις του Τραμπ ως «απεχθείς και επικίνδυνες».

Νεοναζί στο Τwitter

Ο Κάνιε Γουέστ έχει ασπασθεί πολλές θεωρίες συνωμοσίας για τους Εβραίους, ενώ ο παίκτης του μπάσκετ Κίριε Ιρβινγκ έχει εκφράσει αντισημιτικές απόψεις μέσω Twitter, προτού ζητήσει συγγνώμη. Νεοναζί επανέρχονται στην πλατφόρμα του Twitter μετά την εξαγορά της από τον Ελον Μασκ, δημοσιεύοντας κωδικοποιημένα αντισημιτικά μηνύματα. Ο ίδιος ο Μασκ έχει χρησιμοποιήσει ακροδεξιά σύμβολα σε μηνύματά του, καθώς και εικόνες Γερμανών στρατιωτών, για να δεχθεί επαίνους από ανοικτά νεοναζιστικούς λογαριασμούς στην εφαρμογή Telegram.

Ο ιστορικός Πίτερ Χέιζ συγκρίνει την παρούσα συγκυρία με τη δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ, όταν δημοφιλείς προσωπικότητες, όπως ο αεροπόρος Τσαρλς Λίντμπεργκ, ο αυτοκινητοβιομήχανος Χένρι Φορντ και ο ραδιοφωνικός παρουσιαστής και ιερέας Τσαρλς Κόνκλιν, χρησιμοποίησαν κάθε μέσο ενημέρωσης για τη διασπορά αντισημιτικών ιδεών. Οι Αμερικανοεβραίοι της εποχής εκείνης βρέθηκαν διχασμένοι ανάμεσα σε όσους ζητούσαν άμεση και βίαιη αντιμετώπιση των ακροδεξιών και όσους πρέσβευαν την υπομονή, φοβούμενοι μην τροφοδοτήσουν τον αντισημιτισμό εάν προέβαιναν σε πράξεις αντεκδίκησης. Ο Γουέστ υποσχέθηκε σε πρόσφατο μήνυμά του να «τιμωρήσει» τους Εβραίους, ενώ ο δημοφιλής κωμικός Ντέιβ Σαπέλ παραπονέθηκε για τον αριθμό ισχυρών Εβραίων στο Χόλιγουντ.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Τραμπ προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους ρατσιστές και αντισημίτες. Πολλοί συντηρητικοί Εβραίοι αποδέχθηκαν την υποκριτική αυτή προσπάθεια του Τραμπ, αφού εξασφάλισαν από τον τότε πρόεδρο την πολιτική που επιθυμούσαν απέναντι στο Ισραήλ. Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν σταμάτησε να λαμβάνει «δώρα» από τον Τραμπ: μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, αδιάκοπη πίεση στους Παλαιστινίους, αναγνώριση της προσάρτησης του Γκολάν, σαμποτάζ της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και κρατών του Κόλπου και, πάνω από όλα, αναστολή κάθε απαίτησης για απομάκρυνση των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη.

Πηγή: Καθημερινή

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.