ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο τουρκικός στρατός φακελώνει τους αξιωματικούς του – Και ένας Ρωμιός ανάμεσα στους φακελωμένους

1 min read

Τουρκικός στρατός: Διακρίσεις σε βάρος μη Μουσουλμάνων και ξένης καταγωγής αξιωματικών

Το «φακέλωμα» των αξιωματικών του τουρκικού στρατού στη βάση θρησκευτικών και εθνικών κριτηρίων

Το δίκτυο Nordic Monitor [ΝΜ] εξασφάλισε και παρουσίασε (28 Απριλίου 2022) έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία αξιωματικοί του τουρκικού στρατού «φακελώνονται» στη βάση θρησκευτικών και φυλετικών (μειονοτικών) κριτηρίων.

«Τα έγγραφα φωτίζουν τη συστηματική και παράνομη συλλογή πληροφοριών [profiling] στον τουρκικό στρατό, τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, όπου επισημαίνονται οι μη Μουσουλμάνοι και με ξένες ρίζες αξιωματικοί», όπως καταγράφεται στο NM.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι μη Μουσουλμάνοι και προερχόμενοι από μειονότητες αξιωματικοί του τουρκικού στρατού ήταν, ούτως ή άλλως, ευάριθμοι εξαιτίας των διαδικασιών που ακολουθούνται για επιλογή τους στις στρατιωτικές σχολές. Όσοι κατάφερναν να ενταχθούν τελικά στις ένοπλες δυνάμεις, αναγκάζονταν να κρύψουν την καταγωγή ή τη σχέση τους με μειονοτικές ομάδες, προκειμένου να αποφύγουν τον στιγματισμό και τις διακρίσεις.

nm fakelwma.JPG
Διακρίνονται σχόλια για συζυγικά προβλήματα, ψυχολογική υποστήριξη και ελληνική καταγωγή

Στα έγγραφα που παρουσιάζονται στο ΝΜ (τα οποία εικάζεται ότι αφορούν στην περίοδο 2015-2016) διακρίνονται χειρόγραφες σημειώσεις δίπλα στα ονόματα αξιωματικών, οι οποίες φαίνεται ότι έγιναν στη βάση μακρόχρονης συλλογής πληροφοριών. Για παράδειγμα, για κάποιον λοχαγό υπάρχει σχόλιο ότι είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ για άλλον υπολοχαγό επισημαίνεται ότι η οικογένειά του δεν είναι Μουσουλμάνοι και πως ο ίδιος πάσχει από καρδιακά προβλήματα. Σε μια άλλη περίπτωση υπάρχει σχόλιο ότι ο ανεψιός υπολοχαγού είναι Χριστιανός ιεραπόστολος. Άλλες σημειώσεις σχετίζονται με εθισμό στο αλκοόλ (ή ακόμα και με απλή κατανάλωση), σχέσεις με γυναίκες και ψυχολογικά προβλήματα. «Αυτό σημαίνει πως το Γενικό Επιτελείο αξιολογεί το ίδιο τα προβλήματα αυτά με το να μην είσαι Μουσουλμάνος ή τουρκικής καταγωγής».

Όπως φαίνεται πιο πάνω, οι σημειώσεις σχετίζονται και με μέλη των οικογενειών των αξιωματικών, «που σημαίνει ότι ο τουρκικός στρατός δεν θεωρεί προβληματική τη σπίλωση της υπόληψης στη βάση της ενοχής εξαιτίας της σύνδεσης με άλλο άτομο».

Σύμφωνα με το ΝΜ, η συλλογή πληροφοριών έχει αντίκτυπο στην ανέλιξη των αξιωματικών στη στρατιωτική ιεραρχία και αντανακλά την ευρύτερη θεώρηση της Κυβέρνησης Ερντογάν έναντι της Δύσης. Σημειώνεται, επίσης, ότι από το 2016 περίπου 30.000 μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους από την Κυβέρνηση, εξαιτίας των (υποτιθέμενων) σχέσεών τους με το κίνημα Γκιουλέν.

Σημερινή

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.