ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Ιανουαρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο Σταϊκούρας με… το βλέμμα στο ταμείο ξορκίζει το lockdown

1 min read

Ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για πανδημία και ακρίβεια αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι «θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022, και στο μέτωπο της πανδημίας και στην ενεργειακή κρίση. Περίσσευμα υπάρχει, διατίθεται στους πολίτες».

  • Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown, ωστόσο επεσήμανε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν υπό προϋποθέσεις σε όποιες κρίσεις υπάρχουν ή προκύψουν.

Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, παρουσιάζεται προβληματισμένο για την εξέλιξη της πανδημίας και τη νέα μετάλλαξη, η οποία φαίνεται πως θα οδηγήσει σε ένα μπαράζ lockdowns στην Ευρώπη. Aλλωστε, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι να χαθεί ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης αγοράς για δεύτερη συνεχή χρονιά, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο το 2021 όσο και το 2022, ένα έτος για το οποίο οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 4,5%.

  • Την ίδια ώρα, μια επιβολή περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα θα δημιουργήσει την ανάγκη περαιτέρω μέτρων στήριξης, όπως νέο πάγωμα πληρωμής φόρων, δυνατότητα αναστολών εργασίας στις επιχειρήσεις, έως και νέο γύρο επιστρεπτέων προκαταβολών, όπως ζητούν ήδη οι επαγγελματίες, κυρίως της εστίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο που αρκετές περιοχές της χώρας είχαν μπει σε τοπικά lockdowns, η κυβέρνηση είχε αρνηθεί την οποιαδήποτε οικονομική στήριξη στους επαγγελματίες. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσει την ίδια φόρμουλα και στην περίπτωση που η χώρα καταλήξει σε lockdown, αφού το δημοσιονομικό έλλειμμα των 17 δισ. ευρώ φέτος μάλλον κράτα δεμένα τα χέρια του οικονομικού επιτελείου.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.