ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο Σουηδός Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Τουρκία για να διαπραγματευτεί την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ

1 min read

Ο Ουλφ Κρίστερσον, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Σουηδίας, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 8 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση της σουηδικής κυβέρνησης για την απόφασή της να αποστασιοποιηθεί από τους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία την Τρίτη για να συζητήσει την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λίγο μετά την επίσκεψη και του Γ.Γ. της συμμαχίας στην Άγκυρα, για να διαπραγματευτεί και ο ίδιος το αίτημα της Σουηδίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισκέφθηκε την Τουρκία μεταξύ 3 και 5 Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να οριστικοποιήσουν τις προσπάθειες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι οποίες ξεκίνησαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η Τουρκία έχει αποδειχθεί δύσκολο εμπόδιο για τις Σκανδιναβικές χώρες, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαιτεί την έκδοση Κούρδων ακτιβιστών και πολιτικών προσφύγων, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για “δεσμούς με την τρομοκρατία”. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία δεν θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες ένταξης των δύο χωρών προτού ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά της.

Ο Ουλφ Κρίστερσον, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Σουηδίας, θα ξεκινήσει την επίσκεψή του στην Τουρκία στις 8 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση της σουηδικής κυβέρνησης της απόφασής της να αποστασιοποιηθεί από τους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις τουρκικές ανησυχίες.

Το Bloomberg ανέφερε ότι η Άγκυρα είναι απίθανο να υπογράψει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από τις εθνικές εκλογές της Τουρκίας, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το επόμενο έτος.

Από την άλλη πλευρά, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ, δήλωσε ότι «οι νατοϊκές συνομιλίες με την Τουρκία εξελίσσονται καλύτερα από εκείνες της προηγούμενης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης», όπως ανέφερε ο Αρτί Γκερτσέκ.

Η Σουηδία έχει εξηγήσει λεπτομερώς τις συγκεκριμένες ενέργειες που θα λάβει για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των προσπαθειών εναντίον Κούρδων, τους οποίους η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες, όπως ανέφερε την Παρασκευή το Reuters, επικαλούμενο αποκλειστική επιστολή από τη Στοκχόλμη προς την Άγκυρα με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου.

Μετά την αρχική απόρριψη από την Τουρκία των αιτημάτων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι τρεις χώρες πραγματοποίησαν συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη για διαπραγματεύσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε στις 29 Ιουνίου ότι επετεύχθη συμφωνία «που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αν και η Τουρκία εξακολουθεί να αποδεικνύεται απρόθυμη να οριστικοποιήσει τις υποψηφιότητες ένταξης των δύο χωρών.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.