ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

20 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο σοσιαλιστής Σάντσεθ υπέρ της πώλησης όπλων στην Σ. Αραβία

1 min read

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ υπερασπίσθηκε τις πωλήσεις όπλων προς το Ριάντ αν και κατήγγειλε παράλληλα την «τρομερή δολοφονία» του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Εάν με ρωτάτε σκοπός μου είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων της Ισπανίας, της δουλειάς σε στρατηγικούς τομείς η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται σε ζώνες που έχουν πολύ πληγεί από το δράμα της ανεργίας», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.

Τα ναυπηγεία Navantia, που έχουν λάβει από την Σαουδική Αραβία παραγγελία για την κατασκευή πέντε πολεμικών πλοίων έναντι 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ, βρίσκονται στην Ανδαλουσία, σοσιαλιστικό προπύργιο και με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ανδαλουσία τον Δεκέμβριο.

Ο Σάντσεθ συμμερίζεται «την αγανάκτηση και την αποδοκιμασία» της διεθνούς κοινής γνώμης απέναντι «στην τρομερή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι…Όμως «η σοβαρότητα αυτών των τρομερών γεγονότων, τα οποία καταδικάζω απερίφραστα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας εμποδίσει να ενεργήσουμε με υπευθυνότητα», επέμεινε.

Τα αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα και οι Podemos, σύμμαχοι του Σάντσεθ, η κυβέρνηση του οποίου δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάλεσαν πρόσφατα τον Ισπανό πρωθυπουργό να διακόψει τις πωλήσεις όπλων προς το Ριάντ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δολοφονία του Κασόγκι.

Τον Σεπτέμβριο, η ισπανική κυβέρνηση δέχθηκε σκληρές επικρίσεις για την απόφασή της να διατηρήσει την αποστολή 400 καθοδηγούμενων με λέιζερ βομβών στην Σαουδική Αραβία, αφού αρχικά αποπειράθηκε να την μπλοκάρει εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ριάντ κατά τους οποίους σκοτώθηκαν δεκάδες παιδιά στην Υεμένη.

Ο Πέδρο Σάντσεθ είχε τότε δικαιολογηθεί με το επιχείρημα ότι η Μαδρίτη πρέπει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη μοναρχία του Κόλπου, σημαντικού εμπορικού εταίρου της Ισπανίας. Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη επανέφερε την συζήτηση σε πολλές χώρες σχετικά με τις σχέσεις με το Ριάντ.

Την Κυριακή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι το Βερολίνο δεν θα επιτρέψει τις εξαγωγές όπλων προς την Σαουδική Αραβία. Το Βερολίνο κάλεσε και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν το ίδιο, όσο η Σαουδική Αραβία δεν ρίχνει φως στην υπόθεση.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε χθες ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να ματαιωθεί συγκεκριμένο σημαντικό συμβόλαιο πώλησης όπλων προς την Σαουδική Αραβία, χωρίς η χώρα του να είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τεράστιες αποζημιώσεις.

Δημοσίευση στα Social Media