ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο Π.Ποροσένκο καταργεί το Σύμφωνο Φιλίας με την Ρωσία: Oι Αμερικανοί «σπρώχνουν» την Ουκρανία σε πόλεμο

1 min read

Tαχύτατα όπως όλα δείχνουν στην Ουκρανία «στήνεται» προφανώς με αμερικανική προτροπή ένα νέο σκηνικό έντασης εναντίον της Ρωσίας το οποίο όμως μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι θα ειδοποιήσει τη Ρωσία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για την μη παράταση της Συμφωνίας Φιλίας, Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας.

Αυτό το αποκάλυψε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βερχόβνα Ράντα, Ιρίνα Γκερασένκο.

 «Όταν λάβω ορισμένες προτάσεις από το Υπουργείο Άμυνας, σχεδιάζω να συγκαλέσω το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας, και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου σκοπεύω να ενημερώσω τη Ρωσία ότι η συμφωνία δεν θα παραταθεί», δήλωσε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια συνάντησης με κοινοβουλευτικές ομάδες, όπως δημοσιεύει το ρωσικό πρακτορείο Tass και αναμετδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, η συμφωνία δεν θα τερματισθεί τελείως, αλλά δεν θα επεκταθεί, διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση της συμφωνίας είναι μια δύσκολη και μακρά διαδικασία.

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υπεγράφη το Μάιο του 1997, αλλά τέθηκε σε ισχύ δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1999, διευκρινίζει το δημοσίευμα.

Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στις δύο άλλες αποφάσεις του Ουκρανού προέδρου για ίδρυση Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και για αλλαγές στο Σύνταγμα που θα επιτρέψουν την είσοδο της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ!

Φυσικά όλα αυτά αποτελούν αιτίες πολέμου για την Ρωσία σε ότι αφορά την ένταξη της Ουκρανίας σε δυτικές δομές και μπορεί να προκαλέσουν αποσχίσεις ρωσόφωνων επαρχιών μέχρι και την Οδησσό.

Η Οδησσός άλλωστε είναι πολύ σημαντική για την Ρωσία για δύο λόγους. Αποκλείει οριστικά την Ουκρανία από την Μαύρη Θάλασσα και ενώνωει την αποσχισθείσα από την Μολδαβία Υπερδνειστρία με τα ρωσικά εδάφη σε περίπτωση που η Μόσχα επιχειρήσει ενοποίηση όλων των ρωσόφωνων περιοχών δημιουργώντας έναν «βαθύ» διάδρομο μέχρι το Κισινάου.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο του κ. Βαρθολομαίου αποφάσισε, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν τη γνώμη της Μόσχας, ότι μπορεί να δώσει σε όλα τα κράτη το δικαίωμα να ιδρύσουν μια τοπική εκκλησία»ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ποροσένκο.

«Και πρώτα απ’ όλα είναι δικαίωμα της Ουκρανίας να δημιουργήσει τοπική εκκλησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε ανακοίνωση του ρίχνοντας βόμβα μεγατόνων.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν, να τηλεφωνήσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενώ και ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας μίλησε για σχίσμα στην παγκόσμια Ορθοδοξία! Εντονη οργή επικρατεί στο Κρεμλίνο για το αμερικανικό σχέδιο -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- υπαγωγής 30 εκατ Ορθόδοξων πιστών της Ουκρανίας στον Οικουμενικό Θρόνο!

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε επίσημα πριν λίγο πως η Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία αποκτά την ιδιότητα της Αυτοκεφαλίας, υπαγόμενη στον Οικουμενικό Θρόνο, και ως εκ τούτου αποκόπτεται από το Πατριαρχείο Μόσχας.

“Εκατομμύρια Ουκρανοί περιμένουν την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και αυτό θα επηρεάσει την ίδια την ύπαρξη του κράτους”. 

“Η Αυτοκεφαλία θα εκπληρώσει την ανεξαρτησία του κράτους, θα ενισχύσει την θρησκευτική ελευθερία και την ειρήνη. Θα ενισχύσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών” τόνισε.

“Η Ορθοδοξία είναι ένα από τα θεμέλια της Ουκρανίας και η Αυτοκεφαλία είναι “ζήτημα ανεξαρτησίας” των Ουκρανών” πρόσθεσε.

“Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας για εμάς. Ο στρατός προστατεύει την γή μας. Η γλώσσα προστατεύει την καρδιά μας και η πίστη προστατεύει την ψυχή μας” ανέφερε ο Ποροσένκο.

Από τη μεριά του, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου του Κιέβου δήλωσε στο Facebook ότι η κίνηση για την παροχή ανεξαρτησίας προχωράει.

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγησε στη ρωσική αντιπροσωπεία ότι η απόφαση είχε ληφθεί και ότι οι σχετικές διαδικασίες ήταν σε εξέλιξη» έγραψε ο αρχιεπίσκοπος Γιεβστράτι Ζόρια.

Το ουκρανικό θα μας απασχολήσει πολύ από δω και πέρα καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Π.Ποροσένκο, το πήγε ένα βήμα πιο μακριά και ανακοίνωσε έκτακτη σύγκληση των κομμάτων για να προχωρήσουν αλλαγές στο Σύνταγμα.

Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ  και το ΝΑΤΟ!

Οπως είπε ο Π.Ποροσένκο, οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν “οσο το δυνατόν πιο γρήγορα” !

Ολοι καταλαβαίνουμε πλέον πως οδεύουμε σε ταχύτατες καταστάσεις στο Ουκρανικό κι στην ευρύτερη περιοχή μετά και την δολοφονία του ηγέτη των ρωσόφωνων, Ζακχαρένκο.

Συνεπώς, μετά από περίπου 28 χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως προχωρεί στην παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποκατασταθεί η εκκλησιαστική ενότητα στην χώρα.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Γαλλίας, Εμμανουήλ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε στο Πατριάρχη Κύριλλο ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι ανάλογες διεργασίες.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη σχίσμα, αλλά να ενώσουμε την Εκκλησία», τόνισε.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.