ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

19 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο οδικός χάρτης για την «έξοδο» από τα capital controls

1 min read

Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και η επικείμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου αναμένεται να οδηγήσουν, αμέσως μετά την 21η Ιουνίου, σε πιο γενναίες αποφάσεις με απώτερο στόχο την πλήρη άρση των capital controls, η οποία τοποθετείται χρονικά στους πρώτους μήνες του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, τα βήματα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο -σε συνεργασία με τους θεσμούς – για το χρονικό διάστημα μετά τον Ιούνιο, όταν θα έχει σφραγιστεί η πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και λίγο πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, είναι τα εξής:

– Η περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών ορίων που εγκρίνονται απευθείας από τις τράπεζες για τις επιχειρήσεις χωρίς αίτημα στην Επιτροπή Εγκρίσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η ανάγκη ακύρωσης σε μεγάλο βαθμό των περιορισμών στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το εξωτερικό, κυρίως των εισαγωγικών, που πρέπει να πληρώσουν με μετρητά τα προϊόντα που εισάγουν, έχει επισημανθεί προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και τις εποπτικές Αρχές (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Ελλάδος) τόσο από το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών όσο και από τους επιχειρηματικούς φορείς. Σήμερα, κάθε τράπεζα δεν μπορεί να ξεπεράσει σε μηνιαία βάση όσον αφορά τις εγκρίσεις που δίνει προς τις επιχειρήσεις τα 18 εκατ. ευρώ, όριο που εξετάζεται να αυξηθεί προκειμένου οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στις μηνιαίες συναλλαγές τους με το εξωτερικό.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση