ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός περνάει από το περίφημο… μπλοκάκι του Πρωθυπουργού! (video)

1 min read

«Δεν θα δείτε άμεσα ανασχηματισμό», είπε σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές του η ανάγκη για ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος και διόρθωση των κακώς κειμένων στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης.

Και ναι μεν σίγουρα δεν θα ήθελε αυτό το θέμα να υφίσταται μόλις επτά μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, όμως, συγκεκριμένες αρρυθμίες και οι χαμηλές επιδόσεις ορισμένων υπουργών και υφυπουργών, εκ των πραγμάτων, δείχνουν να επισπεύδουν τις σχετικές διαδικασίες.

Ο πρωθυπουργός φέρεται ότι έχει δεχτεί εισηγήσεις και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο επιλογές: η πρώτη είναι να προχωρήσει άμεσα σε κάποιες λίγες στοχευμένες κινήσεις, με αλλαγή δύο-τριών προσώπων, υφυπουργών κυρίως, και η δεύτερη να κάνει λίγο αργότερα -κάποιοι το τοποθετούν γύρω στο Πάσχα- μια ευρύτερη ανανέωση της κυβέρνησής του, εν όψει και του δύσκολου επόμενου διαστήματος, με «καυτά» θέματα στην επικαιρότητα, όπως το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και οι πλειστηριασμοί.

Προσώρας, σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση των υπουργών και ο απολογισμός του έργου τους, που συνοψίζεται στις ξεχωριστές συναντήσεις τις οποίες πραγματοποιεί ο κ. Μητσοτάκης με την πολιτική ηγεσία του κάθε υπουργείου. Μέχρι στιγμής, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου έχουν περάσει οι υπουργοί και υφυπουργοί Τουρισμού, Εργασίας, Παιδείας, Υγείας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Υποδομών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τις επόμενες ημέρες, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τους υπόλοιπους υπουργούς και θα έχει μια πλήρη εικόνα για όλα τα πεπραγμένα και για τον βαθμό υλοποίησης των αρχικών στόχων, όπως τους είχε θέσει ο ίδιος από το πρώτο ακόμα υπουργικό συμβούλιο. Σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή, ο κ. Μητσοτάκης έχει το γνωστό μπλοκάκι του, στο οποίο κρατά σημειώσεις «για όλους και για όλα», καθώς και το πληροφορικό σύστημα «ΜΑΖΙ», διά του οποίου γίνεται ο έλεγχος του κυβερνητικού έργου.

Σενάρια για το νέο σχήμα

Ηδη τα σενάρια με τα πρόσωπα που ακούγεται ότι θα αντικατασταθούν ή ακόμα και αυτά που θα μπουν στο νέο σχήμα έχουν αρχίσει να διακινούνται, την ώρα που κάποια στοιχεία είναι ήδη δεδομένα. Για παράδειγμα, όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι θα αξιοποιήσει περισσότερες γυναίκες, με το όνομα της Ολγας Κεφαλογιάννη να φιγουράρει στην κορυφή της σχετικής λίστας, εφόσον δεν προκύψει πάλι κάποια διαφωνία μεταξύ των δύο, όπως συνέβη τον Ιούλιο. Το πλέον πιθανό είναι να αποχωρήσουν ουκ ολίγοι τεχνοκράτες υφυπουργοί, οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται, δεν κερδίζουν το αρχικό στοίχημα και περνούν… κάτω από τον πήχη που είχε βάλει ο πρωθυπουργός.

Δύσκολα θα παραμείνουν στις θέσεις τους ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, λόγω των χειρισμών του στο θέμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Προβλήματα έχουν προκύψει τελευταία με τη στάση του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ωστόσο άγνωστο είναι αν τελικά θα αποχωρήσει τώρα, δεδομένης της κρισιμότητας των εθνικών μας θεμάτων, ενώ καθόλου ασφαλής δεν θα πρέπει να θεωρείται και η θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο οποίος πάντως δεν αποκλείεται να παραμείνει στο υπουργικό σχήμα με άλλο χαρτοφυλάκιο. Το ίδιο ισχύει και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, για τον οποίον ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι ότι θα μετακινηθεί σε κάποιο υπουργείο που σχετίζεται με θέματα οικονομίας. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον έχει τεθεί θέμα ανανέωσης του επικοινωνιακού επιτελείου και ανάγκης βελτίωσης της προβολής του κυβερνητικού έργου με νέα πρόσωπα.

Στο νεοσύστατο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το υπουργικό δίδυμο του Νότη Μηταράκη και του Γιώργου Κουμουτσάκου είναι ακόμα νωρίς να κριθεί, αν και -σύμφωνα με συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη- τελεί από την πρώτη στιγμή υπό αξιολόγηση. Άγνωστο, επίσης, είναι αν θα διατηρηθεί μαζί το δίδυμο των δύο γυναικών υπουργών στο Παιδείας, της Νίκης Κεραμέως και της Σοφίας Ζαχαράκη, οι σχέσεις των οποίων -κατά πληροφορίες- δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Από την άλλη, ένα από τα πρόσωπα για τα οποία αναζητείται ρόλος είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ολοκληρώνοντας τη θητεία του στη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής και δηλώνει «παρών» και στις εσωτερικές εξελίξεις.

Αλλαγή ατζέντας μέσω βίντεο

Την ίδια ώρα, και μέχρι να έρθει η στιγμή της αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αλλάξει την ατζέντα και να φύγει από τη διαρκή συζήτηση για το Προσφυγικό, που μόνο καλό δεν κάνει στη δημόσια εικόνα του πρωθυπουργού. Έτσι εφαρμόζουν την τακτική διεύρυνσης της θεματολογίας του δημόσιου διαλόγου, προτάσσοντας τα θετικά πεπραγμένα των πρώτων σχεδόν επτά μηνών διακυβέρνησης της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός βίντεο με τίτλο «Το είπαμε και το κάναμε», που αναφέρεται στις πρωτοβουλίες- μεταρρυθμίσεις τις οποίες προώθησε η κυβέρνηση αυτό το διάστημα, σε υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

Ανάμεσά τους, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, η κατάργηση του ασύλου, το επίδομα γέννας 2.000 ευρώ, ο αντικαπνιστικός νόμος, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και οι προσλήψεις 1.500 ειδικών φρουρών, στο πλαίσιο εμπέδωσης του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες.

  • Δείτε το βίντεο:

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.