ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο ΙΣΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ και ζητά το πάγωμα του Νομοσχεδίου που αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών ιατρών

1 min read

ΙΣΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει η ΕΙΝΑΠ και εκφράζει την αντίθεσή του σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, μετά από τη μακροχρόνια οικονομική ασφυξία και τη δοκιμασία της τρίχρονης πανδημίας, παρουσιάζει πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Τα κυριότερα από αυτά είναι:

  • οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού
  • το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ που προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καν την επιστημονική τους επάρκεια.
  • οι οργανωτικές λειτουργικές και διοικητικές αδυναμίες.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο, αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα. Η απάντηση είναι ασφαλώς όχι γι’ αυτό και δεν το αποδέχονται οι άμεσα εμπλεκόμενοι, –οι γιατροί το απορρίπτουν σε ποσοστό άνω του 90%- αλλά και οι ασθενείς που θα έχουν δωρεάν πρόσβαση, σε λιγότερους γιατρούς και για λιγότερες ώρες», αναφέρει ο ΙΣΑ. Σημειώνει ότι το νομοσχέδιο:

Αλλάζει το βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας.

Οδηγεί σε περιορισμό της τακτικής λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας και περαιτέρω αύξηση του ιδιωτικού έργου στην υγεία.

Θα έχει αποτέλεσμα, τη μετανάστευση των νέων γιατρών αφού δεν θα ικανοποιούν ούτε τις βιοποριστικές τους ανάγκες, ούτε την ουσιαστική εκπαίδευση τους.

«Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι ποια είναι η σκοπιμότητά του;

Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι επιχειρείται οι καλύτερες αποδοχές που δικαιούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί να προκύψουν από την περαιτέρω υπερεργασία του γιατρού και από την επιβάρυνση του ασθενή». Ο ΙΣΑ διεκδικεί αύξηση της χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας από την πολιτεία, αναφέροντας ότι χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις. 

Καλεί την κυβέρνηση να παγώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου και να ξεκινήσει διαβούλευση με τους φορείς προκειμένου να βελτιωθούν οι όποιες διατάξεις είναι στη θετική κατεύθυνση και να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει σε μια πραγματική μεταρρύθμιση προς όφελος του ασθενή, των γιατρών και της δημόσιας υγείας.

Επιπρόσθετα, καλεί το Υγειονομικό Μέτωπο, τις Επιστημονικές Εταιρίες και τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών σε Διαδικτυακή Συνάντηση, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 και όλους τους ιατρούς- μέλη του ΙΣΑ σε ζωντανή συζήτηση στα Γραφεία του Συλλόγου, την Πέμπτη 1η ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2022 και ώρα 3.30 μ.μ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.