ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ντοκουμέντο: Αυτό είναι το εξώδικο των μηχανοδηγών στο Υπ. Μεταφορών λίγους μήνες πριν την τραγωδία Η δήλωση του δικηγόρου

1 min read


Κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν γνώριζε, ουδείς δεν έχει τo δικαίωμα να ισχυριστεί ότι ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, καθώς όλα μαρτυρούν ότι οι ιθύνοντες γύρισαν την πλάτη τους στις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις για τα μόνιμα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας μας εν έτει 2023.
Η τραγωδία στα Τέμπη, ή μάλλον η νέα τραγωδία στα Τέμπη ένα «στοιχειωμένο» όνομα λόγω του παρελθόντος, ήταν -δυστυχώς- μια «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, ένα προδιαγεγραμμένο δυστύχημα με θύματα ακόμη μια φορά πολίτες.
Ένα από τα πιο πρόσφατα «καμπανάκια» κινδύνου που είχαν κρουστεί, ήταν μόλις τον περασμένο Νοέμβριο (του 2022 δηλαδή), όταν οι μηχανοδηγοί μέσω του σωματείου τους, έστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία κατά του ΟΣΕ και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καταγγέλλοντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν λειτουργούν εδώ και πολλά έτη φωτοσήματα και τηλεδιοίκηση,  το σύστημα ETCS το οποίο προστατεύει απέναντι στο ανθρώπινο λάθος (παρά το γεγονός ότι έχει εγκατασταθεί στις μηχανές), η τηλεματική κ.α ενώ όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά: «Εδώ και 15 χρόνια δεν λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας και φωτισμού εντός των σηράγγων στον Προαστιακό Αθήνας (Μέγαρα) και είναι αδύνατη η επικοινωνία όταν τρένο βρίσκεται μέσα σε αυτές».
Ένα διαχρονικό δηλαδή ζήτημα που δεν φρόντισε καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα να επιλύσει, αφήνοντας μια τεράστια πληγή ανοικτή.

Το εξώδικο κατατέθηκε στους αρμοδίους από την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ), ενώ κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και την Hellenic Train, την πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που εκτελεί τα δρομολόγια.
Οι εργαζόμενοι επισήμαιναν αρχικά ότι, «παρά τις διαρκείς διαμαρτυρίες μας και πρωτίστως τις συνεχείς εκκλήσεις μας προς αποκατάσταση των εντεινόμενων προβλημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου», επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχαν εκφράσει για πρόκληση τραυματισμών.
Αναφέρονται, δηλαδή, στο ατύχημα που συνέβη στις 25 Οκτωβρίου, όταν αμαξοστοιχία του προαστιακού στο δρομολόγιο Αθήνα-Χαλκίδα προσέκρουσε λίγο πριν από τις Αχαρνές σε ηλεκτροφόρο υψηλής τάσης καλώδιο που κρεμόταν με συνέπεια ο μηχανοδηγός να τραυματιστεί και να νοσηλευτεί.

Αναλυτικά, το εξώδικο απαριθμούσε το πλήθος των προβλημάτων που προκαλούν «η κακή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και η έλλειψη συντήρησης»:

– Καθημερινώς οι μηχανοδηγοί παίρνουν εντολές για βραδυπορίες.
– Δεν λειτουργούν εδώ και πολλά έτη φωτοσήματα και τηλεδιοίκηση.
– Δεν λειτουργεί το σύστημα ETCS το οποίο προστατεύει απέναντι στο ανθρώπινο λάθος, παρά το γεγονός ότι έχει εγκατασταθεί στις μηχανές!
– Δεν λειτουργεί η τηλεματική στους σταθμούς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενημέρωση στο επιβατικό κοινό για τις καθυστερήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια και οι επιβάτες να εξαγριώνονται και να επιτίθενται στους μηχανοδηγούς.
– Κλείνουν σταθμοί σε περιφερειακές πόλεις λόγω έλλειψης σταθμαρχών και αυτό δημιουργεί προβλήματα στα τρένα και στην πύκνωση των δρομολογίων.
– Η ελλιπής περίφραξη της υποδομής καθιστά εύκολη την πρόσβαση σε πεζούς σε πολλά σημεία, συνεπεία της οποίας υπάρχει συνεχώς απώλεια ανθρώπινων ζωών.
– Δεν καθαρίζεται καν η πυκνή βλάστηση που περιορίζει την ορατότητα και καλύπτει ακόμα και σήματα γραμμής.
– Εδώ και 15 χρόνια δεν λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας και φωτισμού εντός των σηράγγων στον Προαστιακό Αθήνας (Μέγαρα) και είναι αδύνατη η επικοινωνία όταν τρένο βρίσκεται μέσα σε αυτές!
Ως απόδειξη της κάκιστης κατάστασης της υποδομής οι μηχανοδηγοί υπενθυμίζουν τους τρεις πρόσφατους εκτροχιασμούς, την 1η/8 στην Τιθορέα, στις 10/10 στο Λιανοκλάδι και στις 21/10 επίσης στην Τιθορέα.
Διαμαρτύρονται για την απαξίωση του σιδηρόδρομου, δηλώνουν ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια ανοχής και καλούν ΟΣΕ και υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να εξηγήσουν εγγράφως τα μέτρα που θα λάβουν.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, συνήγορος του σωματείου:

«Οι ευθύνες του ΟΣΕ, της Hellenic Train και του υπουργείου για την απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών είναι δεδομένες..προ εβδομάδος όταν επέστρεφα με το αντίστοιχο τραίνο είχε δίωρη καθυστέρηση πριν το Λιανοκλάδι, διότι είχε βλάβη η μηχανή. Σε κάθε δρομολόγιο όπως φαίνεται κάτι συμβαίνει. Οι εργαζόμενοι μηχανοδηγοί και όχι μόνο, επισήμαιναν με κάθε ευκαιρία τις ελλείψεις στην συντήρηση του δικτύου, του τροχαίου υλικού, στις διαβάσεις, τα φωτοσήματα που δεν λειτουργούν, κλπ..οι αρμόδιοι δυστυχώς κώφευαν.
Τα Λευκά και τα ασημένια βέλη μας μάραναν.»

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.