ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νοσοκομειακοί γιατροί: Υπουργέ, δεν μάς καλύπτουν οι υποσχέσεις σου!

1 min read

Επί τάπητος τέθηκαν τα σοβαρότατα προβλήματα που μαστίζουν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και το σύστημα Υγείας, κατά τη συνάντηση που είχε το νεοεκλεγέν ΔΣ της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, όμως οι υπουργικές υποσχέσεις δεν καλύπτουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Ειδικότερα, σχετικά με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, ο υπουργός ανέφερε ότι το 2017 και 2018 προκηρύχθηκαν 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών, από τις οποίες έχουν ήδη καλυφθεί οι 1.800, «κάτι που δεν έχει φανεί στα νοσοκομεία», όπως λένε οι γιατροί.

Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε ότι θα προκηρυχθούν 940 επιπλέον θέσεις, οι 380 στην Αττική, και «ενώ υπάρχουν υποτίθεται οι προγραμματισμένες δαπάνες για το 2019, οι διορισμοί δεν θα γίνουν εντός του έτους λόγω του χρονοβόρου συστήματος κρίσεων, ενώ για τα επόμενα χρόνια θα προκηρύσσονται 1.000 θέσεις γιατρών και 1.500 νοσηλευτών το χρόνο», σημειώνει επίσης η ΕΙΝΑΠ.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης αναφέρουν ότι δεν πήραν απάντηση για το τι θα γίνει με τις 1.700 αποχωρήσεις γιατρών στο τέλος του έτους (700 συνταξιοδοτήσεις του 2018 και 2019 που δεν θα έχουν αναπληρωθεί και 1.000 επικουρικοί που θα έχουν απολυθεί).

Χρηματοδότηση και ελλείψεις στα νοσοκομεία  

Σχετικά με την χρηματοδότηση, η ΕΙΝΑΠ αναφέρει: «Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι οριακοί. αρά τους ισχυρισμούς του ότι υπάρχει προσαύξηση κάθε χρόνο στις δαπάνες των νοσοκομείων, ο προϋπολογισμός τους είναι κατά 65 εκατ. ευρώ λιγότερος».

Άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν οι επικουρικοί γιατροί και σύμφωνα με την ΕΙΠΝΑΠ, οι 500 επικουρικοί μέσω ΕΣΠΑ και άλλοι 500 των οποίων ανανεώθηκε για ένα χρόνο η θητεία, θα έχουν απολυθεί ως τις 31/12/2019. «Έκτοτε, όσα νοσοκομεία έχουν την οικονομική δυνατότητα από τα έσοδά τους, θα μπορούν να προσλαμβάνουν νέους επικουρικούς».

Η έλλειψη ειδικευομένων, είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς και όπως αναφέρουν «τουλάχιστον το 1/3 των θέσεων ειδικευομένων είναι κενές». «Η ιατρική μετανάστευση συνεχίζεται σταθερά. Χρόνια τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται “πολλαπλές παρεμβάσεις” για να σταματήσει η αιμορραγία, κάτι που δεν έχει κάνει, επιτρέποντας έτσι την αμείωτη έξοδο ειδικευομένων στο εξωτερικό», σημειώνουν.

Θέματα που συζητήθηκαν επίσης στη συνάντηση ήταν οι οργανισμοί νοσοκομείων, οι ελλείψεις κλινών ΜΕΘ, οι εφημερίες νοσοκομείων λεκανοπεδίου, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπου «το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ζητάει επίμονα να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει και να προστατεύει τους γιατρούς του ΕΣΥ από τις αυθαιρεσίες των κατά τα άλλα “ισότιμων” πανεπιστημιακών συναδέλφων».

Αναπηρικές συντάξεις

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ «τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο με τη χορήγηση πιστοποιητικών αναπηρικής σύνταξης. Τα κριτήρια έχουν γίνει πιο αυστηρά και υπάρχει εντολή από το υπουργείο Εργασίας για ηλεκτρονική υποβολή των πιστοποιητικών από τους γιατρούς, ενώ η γραφειοκρατική αυτή διαδικασία είναι χρονοβόρα για ασθενείς και γιατρούς». Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ αναφέρουν ότι υπήρξε δέσμευση για την απλοποίηση της διαδικασίας μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας.

Ιατρικά λάθη και ποινικές ευθύνες 

Τέλος τη συνάντηση απασχόλησε η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για ποινικές ευθύνες γιατρών σε ιατρικά λάθη. Το ΔΣ της ζήτησε την απόσυρση της «εγκυκλίου Χουλιαράκη» για τη δυνατότητα επιβολής χρηματικής ποινής σε γιατρούς που προκάλεσαν “βλάβη” σε ασθενή, καθώς «ανοίγει δρόμους σε δικηγορικά γραφεία να ποινικοποιούν ουσιαστικά την ιατρική πράξη και να ζητάνε τεράστιες αποζημιώσεις από γιατρούς, ποινικοποιώντας ακόμη και τη διεθνώς αναγνωρισμένη ποσοστιαία επιπλοκή σε ιατρικές πράξεις» και «οδηγεί τους γιατρούς σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες εξαναγκάζοντας τους να πληρώνουν ακριβά συμβόλαια για να προστατευτούν». «Δεν υπήρξε δέσμευση για αλλαγή νόμου, παρά μόνο η υπόσχεση ότι θα δημιουργηθεί σώμα ειδικών από δικαστές, γιατρούς και νομικούς που θα “φιλτράρουν” τέτοιες υποθέσεις», προσθέτει η ΕΙΝΑΠ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.