ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Nord Stream II: Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία και η ‘επίθεση φιλίας’ στην Ελλάδα …

1 min read

O Αγωγός Φυσικού Αερίου Nord Stream II είναι υποθαλάσσιος και αρχίζει από την Ρωσία και καταλήγει στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Kαλύπτει απόσταση 1200 χιλιομέτρων κι έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ετησίως στην Ευρώπη 55 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. 

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Nord Stream II πέντε Ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες θα χρηματοδοτήσουν μακροπρόθεσμα το 50% του κόστους όλου του έργου, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 9 με 10 δισ. ευρώ. Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες που θέλουν να  χρηματοδοτήσουν το 50% του έργου είναι:

  • Η Αυστριακή OMV
  • Η Γαλλική Engie
  • Οι γερμανικές Wintershall and Uniper
  • Η Άγγλο-Ολλανδική Shell
Nord Stream II: Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία και η 'επίθεση φιλίας' στην Ελλάδα ...

Τι λένε οι ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Τρίτη (20/10/2020) ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μπορεί να παρουσιάσει στο Κογκρέσο προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων στον αγωγό και συγκεκριμένα σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίας ή μισθώνουν πλοία που συμμετέχουν στο έργο κατασκευής του.

H κατασκευή του μήκους 1.230 χιλιομέτρων αγωγού φυσικού αερίου που καταλήγει στην Γερμανία σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, ενώ απομένει ένα τμήμα μήκους 120 χιλιομέτρων που θα διέλθει μέσα από τα χωρικά ύδατα της Δανίας.

Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού σταμάτησαν τον Δεκέμβριο αφότου η ελβετικο-δανέζικη εταιρεία Allseas που είχε αναλάβει με δικό της πλοίο την τοποθέτηση του αγωγού, αποφάσισε να αποσυρθεί λόγω των επικείμενων αμερικανικών κυρώσεων σε εταιρείες που διαθέτουν ειδικά πλοία για την τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών.

Τι λένε οι Γερμανοί

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε δηλώσεις του στις 17/10/2020 διαβεβαίωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream II «θα ολοκληρωθεί», αλλά το ερώτημα παραμένει ως προς το πότε.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι το Βερολίνο λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την ενεργειακή της πολιτική «εδώ στην Ευρώπη», επισημαίνοντας παράλληλα το γεγονός ότι «οι ΗΠΑ είχαν υπερδιπλασιάσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία πέρυσι και είναι τώρα ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου στον κόσμο».

«Οι ΗΠΑ ασκούν το δικαίωμά τους σε μια ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, και το ίδιο κάνουμε και εμείς επίσης» υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως, ο κ. Μάας υποστήριξε πως το έργο του Nord Stream II δεν συμπεριελήφθη στον κατάλογο κυρώσεων για την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, γιατί ο αγωγός φυσικού αερίου δεν είναι απλώς γερμανορωσική επιχείρηση, αλλά ένα διεθνές έργο.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο Γερμανό διπλωμάτη, δεδομένου ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού, θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση της ΕΕ σχετικά με τυχόν κυρώσεις εναντίον του.

Τι λένε οι Ρώσοι

Το Κρεμλίνο δήλωσε στις 21/10/2020 ότι οι κυρώσεις που θέλουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ στον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίουNord Stream II είναι «μη φιλικές και καταστροφικές». Τις χαρακτήρισε επίσης ως «ανταγωνισμό της λαφυραγώγησης», αλλά δεν τις συσχέτισε με τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των δύο χωρών για την παράταση της συνθήκης START που αφορά στον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών.

«Είναι αμφίβολο αν θα πρέπει (οι κυρώσεις κατά του αγωγού Nord Stream II και οι συνομιλίες για την START) να θεωρηθούν ως αλληλοσυνδεόμενα ζητήματα» είπε ο Πεσκόφ και προσέθεσε:

«Γενικά η αρκετά μη φιλική και καταστροφική πολιτική που αποσκοπεί διαρκώς στην επιβολή διάφορων κυρώσεων σ’ εμάς, στην οικονομία μας, δυστυχώς έχει γίνει αναπόσπαστο τμήμα του αθέμιτου ανταγωνισμού, και ενός εντελώς απροκάλυπτου ανταγωνισμού λαφυραγώγησης εκ μέρους της Ουάσιγκτον». Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι η καταστροφική αυτή πολιτική των κυρώσεων «βλάπτει τις διμερείς σχέσεις».

Ο ρόλος της Ελλάδας

Εδώ και αρκετές εβδομάδας η Ελλάδα δέχεται μία ‘επίθεση φιλίας’ από τις ΗΠΑ. Θυμίζουμε την επίσκεψη Πομπέο, όπου ξεκάθαρα φάνηκε πως στόχος των ΗΠΑ είναι η Ρωσία, και η σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας – Ουάσινγκτον.

Από την άλλη είχαμε την ξαφνική επίσκεψη του Ρώσου Υπ.Εξ Λαβρόφ στην Ελλάδα και μία προσπάθεια αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων.

Κύκλοι της ενεργειακής αγοράς υποστηρίζουν πως τίποτα από τα δύο δεν είναι τυχαίο.

Οι μεν ΗΠΑ προσπαθούν συμμάχους εντός ΕΕ ώστε να καμφθεί η αντίσταση της Γερμανίας κι εν τέλει να αναγκαστεί το Βερολίνο να βάλει ‘στον πάγο’ τον Nord Stream II. Οι ΗΠΑ δε, σημειώνουν με νόημα οι γνώστες των ενεργειακών, πιστεύουν πως η Ελλάδα ταυτίζεται με τα αμερικανικά συμφέροντα, λόγω του East Med ο οποίος μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική στην παροχή ενέργειας της Ευρώπης.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό την τριμερή Ελλάδα, Κύπρου, Ισραήλ χωρών που εμπλέκονται άμεσα στον East Med.

Η δε Ρωσία φαίνεται πως προσπαθεί να βρει κι άλλους συμμάχους στην ΕΕ και η κακή κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να αποτελεί (υποστηρίζει το Κρεμλίνο) ατού για τη ρωσική διπλωματία.

Φαίνεται πως το Κρεμλίνο επιθυμεί να αξιοποιήσει την τουρκική πίεση προς την Ελλάδα προς όφελός της. Εξ ου και η πρόσφατη δήλωση περί δικαιώματος της Ελλάδας για χωρικά ύδατα 12 ν.μ.

Σε αυτό το φόντο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η απάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ σε ερώτηση που του έγινα στη διάρκεια συνέντευξης σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στις 14 Οκτωβρίου: «Η Τουρκία ποτέ δεν θεωρήθηκε ως στρατηγικός σύμμαχός μας. Είναι ένας συνεργάτης, ένας στενός συνεργάτης. Σε πολλούς τομείς αυτή η συνεργασία είναι στρατηγική».

Το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μία δύναμη που μπορεί, στη συγκεκριμένη συγκυρία, να ασκήσει μάλλον μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, είναι κάτι που προωθεί το Κρεμλίνο την ώρα που η Ρωσία έχει ανάγκη να δείχνει ότι δεν ευθυγραμμίζονται όλες οι δυτικές χώρες με τη στρατηγική του «νέου Ψυχρού Πολέμου».

Τελικά ο Nord Stream II μπορεί να αποτελέσει χαρτί στα χέρια της Ελλάδας για εύρεση συμμάχων απέναντι στην Τουρκία. Φυσικά όλα αυτά μένει να τα δούμε στην πράξη.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.