ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νησιώτες: «Κομμένες οι κουβέντες με την Αθήνα»! Πρόεδρος Μανταμάδου: «Θα καεί το νησί, αν….» – Αύριο η συγκέντρωση έξω από το ΥΠΕΞ

1 min read

Έντονες αντιδράσεις και δραστικά μέτρα επέφερε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών κέντρων για μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου, που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού όλα αυτά τα χρόνια, και μάλιστα με επίταξη εκτάσεων και ακινήτων για τρία χρόνια.

Οι τοπικές κοινωνίες σε δυτική Λέσβο, Χίο, ανατολική Σάμο, Κω και Λέρο έχουν φτάσει πραγματικά στα όριά τους. Η απόφαση της κυβέρνησης, που δεν έλαβε υπ’ όψιν τη γνώμη των νησιωτών, έχει οδηγήσει σε ρήξη. Αναβλήθηκε δε και η συνάντηση του ενοχλημένου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου (εκλεγμένου με τη ΝΔ) και των εξίσου ενοχλημένων δημάρχων των νησιών με τον υπουργό Μεταναστευτικής ΠολιτικήςΝότη Μηταράκη, αφού οι ίδιοι αρνούνται πλέον να συζητήσουν με την Κυβέρνηση, εφόσον αυτή επιμένει στις θέσεις της.

Αντ’ αυτής, δε, προγραμματίστηκε για την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας αιγαιοπελαγίτικων οργανώσεων έξω από το κτήριο του Υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Αποκορύφωμα των αντιδράσεων; Η απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να διακόψει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Συνοπτικά, η σειρά δραστικών μέτρων, που έλαβαν όλα τα δημοτικά συμβούλια, περιλαμβάνει τα εξής: Αυτό της Λέσβου δημιούργησε ομάδες περιφρούρησης που θα επιχειρήσουν να σταματήσουν την κατασκευή της νέας δομής. Το δημοτικό συμβούλιο της Χίου αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να προσφύγει κατά της διαδικασίας επίταξης και κατά κάθε άλλης δικαστικής πράξης που σχετίζεται με αυτή. Επίσης, αποφασίστηκε να μη συμβάλει στη δημιουργία της δομής καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του δήμου.

Τι λέει σχετικά ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση «θα δυσκολευτεί» να υλοποιήσει τα σχέδιά της για δημιουργία νέων κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έστειλε μέσα από τον ΘΕΜΑ 104,6 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ενώ υποστήριξε ότι υπήρξε επιπολαιότητα και ότι έχει ακούσει 5 διαφορετικά σχέδια τους τελευταίους 5,5 μήνες!

«Τα νησιά έχουν δεχθεί εδώ και πέντε χρόνια πάνω από 1 εκατ. μετανάστες. Επιτέλους ζητάνε να μπορέσουν να αναπνεύσουν, να μοιραστεί το πρόβλημα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν μπορεί τα νησιά αυτά να δέχονται την πίεση, επειδή γεωγραφικά έτυχε να βρίσκονται κοντά στην Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης.

«Αρκετά πλήρωσαν οι νησιώτες το τίμημα του προβλήματος αυτού», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε δύσπιστος στο επιχείρημα ότι θα κλείσουν οι υφιστάμενες δομές. «Όταν έχουμε 27.000 μετανάστες στη Λέσβο και ο αριθμός αυξάνεται, πώς μπορεί η κυβέρνηση να μας κάνει να πιστέψουμε ότι μια νέα δομή 5-7.000 θέσεων θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα;» αναρωτήθηκε ο περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ιδεατή λύση θα ήταν να μηδενιστούν οι ροές μεταναστών. Η επόμενη καλύτερη λύση είναι ο διαμοιρασμός σε όλη τη χώρα».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών ο κ. Μουτζούρης είπε ότι «η “γραμμή” είναι καταλλαγή, για να υπάρξει λύση μέσα». Ωστόσο επισήμανε ότι «η νέα δομή στη Λέσβο ανακοινώθηκε κοντά στον Μανταμάδο, όπου βρίσκεται το προσκύνημα του Ταξιάρχη και οι κάτοικοι εκεί, σήμερα, έχουν συγκέντρωση και ανακοινώνουν ότι θα κλείσουν την περιοχή».

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης είπε ότι «υπήρξε ελαφρά επιπολαιότητα. Σε 5,5 μήνες έχω ακούσει πέντε σχέδια, έχουν αλλάξει πέντε συντονιστές, δεν υπήρχε συνεκτικό σχέδιο».

Εν τέλει, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι δεν θα γίνει Ιούδας, καθώς είναι εξοργισμένος με την  ανακοίνωση καταβολής χρημάτων από την κυβέρνηση στις περιοχές που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό. «Δεν θέλω τα 30 αργύρια. Πρώτα να δοθεί η λύση και μετά τα οικονομικά ανταλλάγματα που δικαιούμαστε».

Πρόεδρος Μανταμάδου: «Θα καεί το νησί»

«Αν έρθει εδώ το κέντρο, θα καεί το νησί», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο πρόεδρος της κοινότητας Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαΐδης, εκφράζοντας τις έντονες αντιδράσεις της Δυτικής Λέσβου συνολικά. Ο ίδιος τόνισε πως και δεν ήταν ενήμερος για αυτή την απόφαση της κυβέρνησης, αλλά και ότι αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί για τρεις στρατηγικούς λόγους.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μανταμάδου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και απάντησε στο γιατί δεν πρέπει οι πρόσφυγες να μεταφερθούν.

Τόνισε ότι για τρεις στρατηγικούς λόγους δεν μπορεί να δημιουργηθεί εκεί κέντρο υποδοχής προσφύγων.

«Υπάρχουν τόποι εκεί που είναι επίπεδο το έδαφος, μπορούν να κατέβουν ελικόπτερα και να πέσουν αλεξιπτωτιστές. Εκεί που γίνονται ασκήσεις, η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει κέντρο. Είναι ανήκουστο!

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι είμαστε στο Δάσος των Φεράνων (σ.σ: 500 μέτρα), το οποίο αν πάρει φωτιά, θα καεί όλο το νησί.

Ο τρίτος λόγος: υπάρχουν 30-40 αγροκτηνοτρόφοι, έχουν τις περιουσίες τους. Ζουν εκεί με τα ζώα τους κι έχουν 4.000-5.000 ζώα. Θα πρέπει να ξεριζωθούν».

Εν τέλει, κάλεσε τον κόσμο «σήμερα το βράδυ στις 7:00 στη μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου. Δεν κάνουμε πίσω αν δεν πάρουν πίσω τη λέξη επίταξη. 

Να ξέρουν ο κ. Μηταράκης και η κυβέρνηση ότι είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι, αλλά δεν ήρθαν να συζητήσουν…».

Έκτακτη σύσκεψη και στην Κω

Ταυτόχρονα, έκτακτη σύσκεψη με μοναδικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις που αφορούν το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πυλίου, Θεόδωρου Πάχου, και εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων & συλλόγων.

Ο Δήμαρχος Κω δήλωσε ότι η δημοτική αρχή υιοθετεί την πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Κοινότητας Πυλίου για την συλλογή υπογραφών ενάντια στη δημιουργία κλειστής δομής και τίθεται μπροστάρης στην προσπάθεια ενεργοποίησης των δημοτών για τη συλλογή υπογραφών, θέτοντας στη διάθεση της Κοινότητας το σύνολο του μηχανισμού του Δήμου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ότι ο Δήμος θα στηρίξει τις νομικές προσπάθειες που ήδη έχουν αναληφθεί από τους φορείς.

Ο Θεοδόσης Νικηταράς τόνισε ότι θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη θέση του Δήμου για άμεση και γενναία αποσυμφόρηση του νησιού και την αντίθεσή του στη δημιουργία κλειστής δομής στην Κω.

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Κω συγκάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, την οποία ενημέρωσε αναλυτικά για τις εξελίξεις, μετά και τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για μετατροπή της υφιστάμενης δομής σε κλειστή και σε μεγαλύτερη έκταση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή συμφώνησε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και επαναβεβαίωσε τις θέσεις του Δήμου, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι αταλάντευτα δίνει τη μάχη:
1. ενάντια στη δημιουργία κλειστής δομής στην Κω,
2. για αποσυμφόρηση του νησιού,
3. διαφύλαξη του φιλειρηνικού χαρακτήρα της κοινωνίας της Κω, και
4. προστασία της τουριστικής οικονομίας του νησιού.

Τέλος, με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, θα συγκληθεί το Διαπαραταξιακό Όργανο του Δήμου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το προσφυγικό – μεταναστευτικό, την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, στις 18.00.

«Αμετανόητος» ο Στέλιος Πέτσας

Σαν…αντίλαλος του πρωθυπουργού ακούστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, όταν επανέλαβε σχεδόν με τις ίδιες λέξεις τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα κλειστά κέντρα ως λύση στο μεταναστευτικό. «Από το τέλος Νοεμβρίου είχαμε αναπτύξει όλο το σχέδιό μας, το οποίο περιλάμβανε και τις κλειστές δομές. Επί δύο μήνες περίπου, συζητήσαμε με όλους τους τοπικούς φορείς, με τις δημοτικές Αρχές, με όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να γίνουν αυτές οι κλειστές δομές. Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα, αλλά να μην υπάρξουν κλειστές», δήλωσε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ακολούθως, είπε ότι «η κυβέρνηση εξάντλησε τον διάλογο επί δύο μήνες και κάποια στιγμή έρχεται η ώρα των αποφάσεων». «Δεν μπορεί ο διάλογος να διαιωνίζεται και να είναι άλλοθι αδράνειας. Επομένως, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε να γίνουν οι κλειστές δομές σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Έχουμε πει ότι στις κλειστές δομές θα μπαίνουν αυτοί οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα η ταυτοποίησή τους, αυτοί οι οποίοι έχουν επιδείξει κάποια παραβατική συμπεριφορά και αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο και είναι έτοιμοι για επιστροφή», σημείωσε, τονίζοντας πως οι περιοχές, στις οποίες δημιουργούνται οι κλειστές δομές, είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία. «Είναι μάλλον απαξιωμένες».

Κι έπειτα προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι στους νησιώτες, δελεάζοντάς τους οικονομικά: «Επομένως, αυτήν τη στιγμή, με την επίταξη, τι κάνουμε; Δεν δημεύουμε την περιοχή. Επιτάσσουμε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, για το οποίο θα καταβάλλει ενοίκιο το ελληνικό Δημόσιο. Άρα, αυτός ο οποίος θα δει την περιουσία του, το ακίνητό του να γίνεται χώρος για αυτήν την κλειστή δομή, θα έχει ένα εισόδημα για αυτό το χρονικό διάστημα. Κάποια στιγμή, όμως, έπρεπε να πάρουμε τις αποφάσεις. Η ώρα των αποφάσεων ήρθε. Δεν είναι η περίοδος των διαπιστώσεων, αλλά των λύσεων».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των κατοίκων, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω. «Έχουμε μία καλή συνεργασία και με τον περιφερειάρχη και με τους δημάρχους και με τους τοπικούς φορείς. Το θέμα των κλειστών δομών δεν είναι το μόνο που μας απασχολεί. Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα θέματα να λύσουμε. Θέματα υποδομών, θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την παιδεία, θέματα αξιοποίησης των πόρων που έχουμε εξασφαλίσει, τα 50 εκατομμύρια από το πρόγραμμα “Αλληλεγγύης”.

Έγινε ήδη μία πρώτη εκταμίευση 9,5 εκατομμυρίων από τον κ. Μηταράκη. Και έχουμε και άλλα πράγματα να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες. Αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Ένα πρόβλημα πολιτικό, που δεν έχει να κάνει με μικροπολιτική αντιπαράθεση. Οι απόψεις που έχει εκφράσει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν απηχούν κανέναν στην κοινωνία. Επομένως, αυτό που θέλουμε να λύσουμε, είναι το πρόβλημα στο τοπικό επίπεδο, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και στην ενδοχώρα», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης, είπε ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου περίπου 9.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και απομένουν άλλες 11.000 μετακινήσεις.

Διακοπή διαλόγου και καταδίκη της επίταξης!

Αναλυτικά, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποφάσισε στην έκτακτη συνεδρίασή της χθες το μεσημέρι να σταματήσει κάθε διάλογο με την κυβέρνηση και να προσφύγει δικαστικά κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, μετά την κυβερνητική απόφαση για επίταξη κτηρίων και εκτάσεων.

Παράλληλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ζητά να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με μοναδικό θέμα συζήτησης το προσφυγικό – μεταναστευτικό, αλλά και προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί και το ευρωκοινοβούλιο για τις πρακτικές που προσπαθεί να εφαρμόσει στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου η Κυβέρνηση.

Τα εννέα σημεία του ψηφίσματος

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου αναφέρει:

  1. Καταδίκη των πρακτικών της επίταξης
  2. Διακοπή διαλόγου με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης μέχρι να υπάρξει ανάκληση της ΠΝΠ για την επίταξη
  3. Την επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασης για την αποσυμφόρηση των νησιών και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών
  4. Να επιμείνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία νέα δομή και να κλείσουν οι ήδη υπάρχουσες
  5. Να ζητήσει την πραγματοποίηση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  6. Να ζητήσει την πραγματοποίηση προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή
  7. Να ενημερωθεί η Ευρωβουλή
  8. Να υπάρξει στήριξη όλων των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων
  9. Να κινηθεί δικαστικά με όλα τα μέσα κατά της ΠΝΠ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.