ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

27 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέο ιστορικό υψηλό στην τιμή της βενζίνης – Μέτρα για τη συγκράτησή της «μαγειρεύει» η κυβέρνηση

1 min read

Παραμένει πάντα εκτός συζήτησης η -πολυπόθητη- μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα

Οι ημέρες περνούν και η βενζίνη εξακολουθεί να βάζει φωτιά στις… τσέπες των καταναλωτών, καθώς η τιμές των υγρών καυσίμων «πετάνε» από ρεκόρ σε ρεκόρ, οδηγώντας ανεξέλεγκτα την κούρσα των ανατιμήσεων σε εκρηκτικά επίπεδα.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται, πλέον, σε νέα ιστορικά υψηλά στα 2,267 ευρώ το λίτρο, έχοντας «τσιμπήσει» άλλα 6 λεπτά από την προηγούμενη Δευτέρα, που βρισκόταν στα 2,205 ευρώ.

Και παρότι, η κατάσταση στα νησιά είναι χειρότερη, η χαμηλότερη μέση τιμή στην Ελλάδα καταγράφεται σε νησιωτικό νομό και συγκεκριμένα στη Χίο, όπου ισχύει το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ. Έτσι, η Χίος έχει μέση τιμή βενζίνης στα 2,202 ευρώ τη στιγμή που στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου, παραδοσιακά, οι τιμές είναι οι πιο χαμηλές στην Ελλάδα, η μέση τιμή είναι στα 2,246 και 2,239 αντίστοιχα.

Την ώρα, ωστόσο, που οι καταναλωτές έχουν απαυδήσει με την κατάσταση, οι παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για μικρή αποκλιμάκωση στις αντλίες. «Βλέπουμε μια μικρή μείωση των τιμών αυτό το διήμερο. Μακάρι να συνεχιστεί αυτή η μείωση. Το έχουμε δει και στο παρελθόν, αλλά το βλέπουμε να γυρίζει μετά ανοδικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.

Οι οδηγοί βάζουν στα ρεζερβουάρ τους ολοένα και λιγότερη βενζίνη, καθώς βλέπουν καθημερινά νέες αυξήσεις στις μαρκίζες των πρατηρίων. Ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς ακρίβειας που σημειώνουν οι τιμές στην αντλία, τα αυτοκίνητα που ξεμένουν από καύσιμα έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί στην Αττική.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια αύξηση στις οδικές αρτηρίες, τόσο στις κεντρικές οδικές αρτηρίες όσο και σε μικρότερους δρόμους. Δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί οι οδηγοί στις νέες ανατιμήσεις, με αποτέλεσμα να είναι αυτό που λέμε “20 ευρώ, έβαζα 20 ευρώ θα βάζω”», εξηγεί με τη σειρά του ο Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας στην Περιφέρεια Αττικής, Κίμων Λογοθέτης

Έρχονται μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επεξεργάζεται παρέμβαση για τη μείωση τις τιμής, αφήνοντας, πάντως, εκτός συζήτησης τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ έως το Σεπτέμβριο, και -ακούγεται ότι- μεγάλο μέρος του ποσού θα κατευθυνθεί για τη μείωση της τιμής της βενζίνης τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα, δεν έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, διότι αυτό δεν έχει την κοινωνική διάσταση που έχει μια αντιμετώπιση στοχευμένη σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Ωστόσο, παρά τις τιμές – φωτιά στα καύσιμα, στους δρόμους του λεκανοπεδίου επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, με την κίνηση να αυξάνεται μέρα με την ημέρα. «Βλέπουμε μια αυξημένη κίνηση τους τελευταίους μήνες, η οποία δεν έχει μειωθεί παρά, τη μεγάλη αύξηση της βενζίνης και τους καύσιμου υλικού», δηλώνει ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, η αύξηση της κίνησης οφείλεται στο γεγονός πως οι πολίτες εξακολουθούν να αποφεύγουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λόγω  του κορωνοϊού, καθώς και στο οδικό δίκτυο που έχει σχεδιαστεί πριν από δεκαετίες για να εξυπηρετήσει πολύ λιγότερα οχήματα από τα περίπου 2,5 εκατ. που κυκλοφορούν σήμερα στην Αττική.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.