ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

7 Οκτωβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής από τον Πούτιν Στο επίκεντρο ο «Ρωσικός Κόσμος» – Ενίσχυση συνεργασίας με σλαβικά έθνη, Κίνα, Ινδία

1 min read

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ενέκρινε ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής, βασισμένο στην έννοια «Ρωσικός Κόσμος», μια ιδεολογία που χρησιμοποιείται και στην οποία στηρίζονται επεμβάσεις στο εξωτερικό προς υποστήριξη του ρωσόφωνου πληθυσμού.
Το δόγμα «ανθρωπιστικής πολιτικής» που περιγράφεται σε 31 σελίδες, είδε το φως της δημοσιότητας ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει πλέον στον έβδομο μήνα, και αναφέρει ότι η Ρωσία πρέπει να προστατεύει και να προωθεί τις παραδόσεις και τα ιδανικά του «ρωσικού κόσμου».
Παρότι παρουσιάζεται ως μετριοπαθής στρατηγική, ενσωματώνει ιδέες για την πολιτική και τη θρησκεία που ορισμένοι σκληροπυρηνικοί χρησιμοποίησαν προκειμένου να δικαιολογήσουν την κατάληψη ουκρανικών εδαφών από τον ρωσικό στρατό και την υποστήριξη προς τις αποσχισθείσες φιλορωσικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει υποστήριξη στους συμπατριώτες της που ζουν στο εξωτερικό όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, τη διασφάλιση των συμφερόντων τους και τη διατήρηση της ρωσικής πολιτισμικής τους ταυτότητας», αναφέρεται.
Σημειώνει ότι οι δεσμοί της Ρωσίας με τους ρωσόφωνους πληθυσμούς στο εξωτερικό ενίσχυσαν την εικόνα της στη διεθνή σκηνή ως «μια δημοκρατική χώρα που αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου».
Εδώ και χρόνια ο Putin επιχειρεί να αναδείξει την «τραγική μοίρα» – σύμφωνα με τον ίδιο – περίπου 25 εκατομμυρίων μελών της ρωσικής μειονότητας που βρέθηκαν μακριά από τη «μαμά» πατρίδα, σε ανεξάρτητα κράτη, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, γεγονός που έχει χαρακτηρίσει «γεωπολιτική καταστροφή».
Η Ρωσία εξακολουθεί να θεωρεί τον πρώην σοβιετικό χώρο, από τη Βαλτική μέχρι την Κεντρική Ασία, ως τη νόμιμη σφαίρα επιρροής της.
Εκ διαμέτρου αντίθετη, βέβαια, είναι η θέση της συντριπτικής πλειονότητας των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και της Δύσης.
Το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής προβλέπει ότι η Ρωσία οφείλει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τα σλαβικά έθνη, την Κίνα και την Ινδία, καθώς και να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Αναφέρει επίσης ότι η Μόσχα θα πρέπει να εμβαθύνει περαιτέρω τους δεσμούς της με την Αμπχαζία και την Οσετία — δύο αποσχισθείσες επαρχίες της Γεωργίας τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητες μετά τον πόλεμο του 2008 — καθώς και με τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία. 

Tο διάταγμα

«Προκειμένου να καθοριστούν τα καθήκοντα και οι κύριες κατευθύνσεις της ανθρωπιστικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εξωτερικό, αποφασίζω να εγκρίνω τη συνημμένη Αντίληψη της ανθρωπιστικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εξωτερικό», αναφέρει το κείμενο του διατάγματος.
Το νέο δόγμα αποτελείται από έξι ενότητες:
Η πρώτη περιλαμβάνει γενικές διατάξεις.
Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στα εθνικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στην τρίτη ενότητα παρατίθενται οι κύριες κατευθύνσεις της ανθρωπιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.
Μεταξύ αυτών – ο σχηματισμός μιας αντικειμενικής αντίληψης της χώρας στον κόσμο, η προώθηση των παραδοσιακών ρωσικών πνευματικών και ηθικών αξιών, η υποστήριξη και η προώθηση της ρωσικής γλώσσας ως γλώσσας διεθνούς επικοινωνίας, η προώθηση του ρωσικού πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης, ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας στους τομείς του αθλητισμού, του τουρισμού, της αλληλεπίδρασης νέων, της παροχής υποστήριξης σε συμπατριώτες που ζουν σε άλλες χώρες, της διατήρησης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, της χρήσης των μέσων ενημέρωσης για τη διαμόρφωση αντικειμενικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.
Το τέταρτο τμήμα ασχολείται με την ανθρωπιστική συνεργασία σε πολυμερή και διμερή μορφή με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η πέμπτη ενότητα είναι αφιερωμένη στον διαπολιτισμικό και διαθρησκειακό διάλογο.
Έκτον, περιγράφεται ο σχηματισμός και οι κύριοι μηχανισμοί για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.
Υπάρχουν 117 παράγραφοι στο έγγραφο.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media