ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέο «χαστούκι» σε Μητσοτάκη και… Ντογιάκο από τις διεθνείς οργανώσεις Τύπου

1 min read

Ανακοίνωση του MFRR θέτει προ των ευθυνών τους τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και τον Ισίδωρο Ντογιάκο

Λίγες ημέρες μετά την προκλητική παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου στην έρευνα της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου και του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, η συνομοσπονδία οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου MFRR, με πρωτοστάτη το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου IPI, προχώρησε σε εκτενή αναφορά για τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, το MFRR κάνει λόγο, όχι μόνο για την προσπάθεια παρέμβασης του κ. Ντογιάκου στην έρευνα της ΑΔΑΕ, αλλά επισημαίνει και τις απειλές που εξαπέλυσε για φορολογικούς ελέγχους κατά ΜΜΕ που επικρίνουν τη Δικαιοσύνη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση.

Το MFRR, με αιχμή την ανησυχία του για τις τελευταίες αποκαλύψεις περί παρακολούθησης δημοσιογράφων και συγκεκριμένα, την επιβεβαίωση από την ΑΔΑΕ της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Τ. Τέλλογλου, όπως αποκαλύφθηκε από το Euractiv, τονίζει:

«Η Cosmote επιχείρησε ανεπιτυχώς να παρέμβει στον έλεγχο, καθώς ο νομικός της σύμβουλος αμφισβήτησε την αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ και επικοινώνησε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. Ο τελευταίος φέρεται να προσπάθησε να παρέμβει και να διακόψει τον έλεγχο δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει άμεση γνωμάτευση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το εάν επιτρέπεται η ενημέρωση της ΑΔΑΕ ή των ενδιαφερομένων πολιτών για πιθανή παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Η ΑΔΑΕ όμως επικαλέστηκε τη συνταγματική της εξουσία και επέμεινε στον έλεγχο. Ο Ντογιάκος δήλωσε στο μεταξύ ότι απλώς εξέφρασε μια μη δεσμευτική άποψη, παρόλο που πιστεύει ότι ο έλεγχος δεν ήταν νόμιμος. Επιτέθηκε επίσης κατά των μέσων ενημέρωσης που επέκριναν τις ελληνικές δικαστικές αρχές για τον χειρισμό της εν εξελίξει έρευνας για το “Greek Watergate” και ζήτησε τον εκτεταμένο φορολογικό τους έλεγχο».

Σε σχέση με το Documento, η αναφορά υπενθυμίζει ότι οι εξελίξεις έχουν αρχίσει να ξετυλίγονται μετά τα ρερποτάζ της εφημερίδας για την παρακολούθησηση δημοσιογράφων, διεθυντών, ιδιοκτητών και άλλων στελεχών ΜΜΕ.

Συμπερασματικά, το MFRR, κάνει λόγο για «σημαντικές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των δημοσιογράφων, της προστασίας της δημοσιογραφικής πηγής και της ελευθερίας του Τύπου γενικότερα». Επικρίνει την αλλαγή του νόμου ώστε να μην ενημερώνονται οι παρακολουθούμενοι από την ΑΔΑΕ για την παρακολούθησή τους, ενώ καλούν και την ΕΕ να εντάξει διατάξεις που να προστατεύουν αποτελεσματικά τους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, το MFRR αναφέρει καταληκτικά στην αναφορά του:

«Αυτές οι υποθέσεις αποτελούν σημαντικές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των δημοσιογράφων που επηρεάζονται, της προστασίας της δημοσιογραφικής πηγής και της ελευθερίας του Τύπου γενικότερα. Αν και έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση Κουκάκη, η συνολική λογοδοσία παραμένει ανεπαρκής και οι ελληνικές αρχές δεν έχουν παράσχει πραγματική διαφάνεια. Το ακριβώς αντίθετο: αμέσως μετά την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία το 2019, έθεσε την υπηρεσία πληροφοριών υπό την άμεση αρμοδιότητα του γραφείου του Πρωθυπουργού και τροποποίησε τις προϋποθέσεις για τη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ, ώστε να αναλάβει το πρόσωπο που προτιμούσε ο πρωθυπουργός. Τον Μάρτιο του 2021, το κυβερνών κόμμα έσπευσε να προχωρήσει σε μια νομοθετική τροποποίηση που άλλαξε τις νομικές διατάξεις που επέτρεπαν στους πολίτες να ενημερώνονται από την ΑΔΑΕ για το εάν ήταν υπό επιτήρηση, σε περίπτωση που η παρακολούθηση είχε γίνει για λόγους εθνικής ασφάλειας. Οι υπό εξέταση περιπτώσεις, που αφορούν δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ για το δημόσιο συμφέρον, χρησιμεύουν για να υπογραμμίσουν τον προβληματικό χαρακτήρα αυτής της εξαίρεσης, καταδεικνύοντας τη δυνατότητα κατάχρησης αυτής της πρόβλεψης.

Ως εκ τούτου, το MFRR επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του προς τις ελληνικές αρχές να παράσχουν διαφάνεια και λογοδοσία για αυτές τις σοβαρές επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου και της ιδιωτικής ζωής και να σταματήσουν αμέσως αυτή την πρακτική. Ανανεώνουμε επίσης τις εκκλήσεις μας για δράση σε επίπεδο ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της συμπερίληψης στην Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης διατάξεων που προστατεύουν αποτελεσματικά τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ από παράνομες παρακολουθήσεις.»

Η αναφορά συνυπογράφεται από τις εξής οργανώσεις που συναποτελούν το MFRR:

International Press Institute (IPI)
ARTICLE 19 Europe
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
European Federation of Journalists (EFJ)
Free Press Unlimited (FPU)
OBC Transeuropa (OBCT)

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.