ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέο χαράτσι εν μέσω πανδημίας από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη

1 min read

Το μέτρο αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους που είναι ταυτόχρονα μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες

Αντιμέτωποι με άλλο ένα «χαράτσι», που θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνουν άμεσα, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι που ασκούν μισθωτή και παράλληλα μη μισθωτή δραστηριότητα.

Την Πέμπτη εκδόθηκε από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, η υπουργική απόφαση που προσδιορίζει την εκκαθάριση των εισφορών, σε συνέχεια της θέσπισης επιλογής ασφαλιστικών κατηγοριών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, που αντικατέστησαν τον τρόπο υπολογισμού των μη μισθωτών του νόμου Κατρούγκαλου, με βάση το εισόδημα. Ειδικά για το 2020, η εκκαθάριση των εισφορών διενεργείται έως το τέλος Μαρτίου 2021, με τυχόν χρεωστικά υπόλοιπα να αρχίσουν να καταβάλλονται από 29 Απριλίου, τμηματικά, εντός εξαμήνου.

Η απόφαση προβλέπει ότι, σε περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας απασχολείται ταυτόχρονα και ως μισθωτός, καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή του απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων αποδοχών του. Εάν οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες των εισφορών που προκύπτουν από την επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, καλύπτεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών από τον ελεύθερο επαγγελματία.

Κάθε ποσό εισφοράς πλέον της υποχρέωσης που προκύπτει από την ασφαλιστική κατηγορία προσμετράται και αυξάνει τη μελλοντική συνταξιοδοτική παροχή. Αν οι καταβληθείσες από τη μισθωτή εργασία εισφορές υπολείπονται της επιλεγείσας κατηγορίας (η οποία στην περίπτωση της παράλληλης απασχόλησης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον η δεύτερη), τότε ο ασφαλισμένος καλείται να καλύψει τη διαφορά.

Για τις εισφορές από 1η Ιανουαρίου 2021, η εκκαθάριση θα διενεργείται πλέον κάθε μήνα, με πρώτη εφαρμογή έως τις 29 Απριλίου και καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τυχόν χρεωστικών υπολοίπων μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2021.

Παραδείγματα
Ελεύθερος επαγγελματίας του π. ΟΑΕΕ, που έχει επιλέξει τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία (η οποία είναι και η ελάχιστη υποχρεωτική σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης), οφείλει για τη μη μισθωτή του απασχόληση εισφορές 252€. Εάν για κάποιον μήνα, παραλλήλως, απασχοληθεί ως μισθωτός του π. ΙΚΑ με μισθό 930€, τότε καλύπτει πλήρως τις εισφορές που οφείλει για τη μη μισθωτή του εργασία και δεν απαιτείται να καταβάλει επιπλέον εισφορές στον e-ΕΦΚΑ.

Εάν για τη μισθωτή του απασχόληση λαμβάνει τον κατώτατο μισθό (650€), τότε για τον μήνα αυτόν από την εκκαθάριση θα προκύψει οφειλή στον e-ΕΦΚΑ για τη μη μισθωτή δραστηριότητα, ύψους 75,85€.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.