ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νεκρός ο υπαρχηγός του Ισλαμικού Κράτους στη Σομαλία

1 min read

Ο δεύτερος τη τάξει στην ηγεσία του βραχίονα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Σομαλία, η οποία έχει συγκριτικά μικρή δύναμη σε σχέση με τη Σεμπάμπ, η οποία πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή την Κυριακή (14/4), γνωστοποίησε το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Πούντλαντ (αυτόνομη περιοχή από το 1998).

Ο υπουργός Αμπντισαμίντ Μοχάμεντ Γκαλάν ανέφερε ότι «η επιδρομή έγινε κοντά στο χωριό Χιρίριο, στην περιοχή Ισκουσουμπάν, στην περιφέρεια Μπάρι, όπου ο Αμπντιχακίμ Ντουκούμπ κι ένας φερόμενος ως συνεργός του κινούνταν με αυτοκίνητο». Δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για την επιδρομή, ούτε διευκρίνισε ποιος την έκανε· πάντως αυτού του είδους οι επιχειρήσεις διεξάγονται συνήθως στη Σομαλία από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένα αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς στο αεροπορικό πλήγμα.

«Δεν έχουμε δει ποτέ τέτοια επίθεση στην περιοχή. Έγινε μια τεράστια έκρηξη, κόσμος πήγε επιτόπου και είδε ένα αυτοκίνητο εντελώς κατεστραμμένο και υπολείμματα ανθρωπίνων σωμάτων», δήλωσε ο Μιουζ Αμπντιουέλι, προεστός σε γειτονικό χωριό.

Η οργάνωση Σεμπάμπ παραμένει μακράν η μεγαλύτερη ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση που δρα στη Σομαλία. Έχει ορκιστεί πίστη στην Αλ Κάιντα. Συνδέθηκε επίσημα μαζί της το 2012. Όμως μια μικρή μερίδα των μελών της -περίπου 200- αποσκίρτησε κι ορκίστηκε πίστη στο ΙΚ.

Αυτή η ομάδα εδρεύει στην ημιαυτόνομη περιοχή Πούντλαντ και αρχηγός της είναι ο Αμπντουλκαντίρ Μουμίν, που προστέθηκε τον Αύγουστο του 2016 στον κατάλογο των διεθνών τρομοκρατών που καταρτίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η οργάνωση έχει γίνει ήδη στόχος αρκετών αεροπορικών επιδρομών, ειδικά στα τέλη του 2017, από τις ΗΠΑ.

Στα τέλη του 2018, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις υπολόγιζαν ότι ο αριθμός των μαχητών του ΙΚ στη Σομαλία κυμαινόταν από 75 ως 250 και αυτός των μαχητών της Σεμπάμπ μεταξύ 3.000 και 7.000. Η Σεμπάμπ σκοπεύει να εξαλείψει το ΙΚ από τη Σομαλία. Ειδικοί εξηγούν ότι η σύγκρουση συνδέεται με τη φυλή στην οποία ανήκει ο Μουμίν, τη Ματζερτίν, και τις διενέξεις μεταξύ φυλών στην Πούντλαντ.

Επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη Σομαλία αυξήθηκαν εκθετικά: από 15 το 2016 ανήλθαν σε 35 το 2017 και 47 το 2018 ενώ ήδη φέτος πλησιάζουν τις τριάντα. Πάνω από 800 «τρομοκράτες» έχουν σκοτωθεί σε αυτές, κατά το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM).

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.