ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέες προτάσεις από Κομισιόν: Φόρος στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών – Μείωση κατανάλωσης στις ώρες αιχμής

1 min read

Φόρο επί των κερδών των ενεργειακών εταιρειών αλλά και υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, προτείνει η Κομισιόν ως «απάντηση» στην ενεργειακή κρίση.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και έναν ειδικό φόρο με στόχο τα υπερβολικά κέρδη και των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.
Κι αυτό λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, λόγω των αντιδράσεων κρατών-μελών στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί κάλεσαν την Κομισιόν να υποβάλλει νέες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
«Μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε βαθιές διαιρέσεις στο μπλοκ και δεν είναι σαφές πόσο από το σχέδιο της προέδρου της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, θα επιβιώσει των διαπραγματεύσεων» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.
Η Κομισιόν θα προτείνει στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ να επιβάλουν μια «έκτακτη και προσωρινή» εισφορά στις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και των διυλιστηρίων με βάση τα φορολογητέα πλεονάζοντα κέρδη τους που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022, σύμφωνα με σχέδιο κανονισμού που είδε το Bloomberg News.
Θα προτείνει επίσης δύο στόχους για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας: έναν στόχο για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης και έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της ζήτησης κατά τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής.
Η πρόταση θα περιορίσει επίσης τα υπερβολικά έσοδα των εταιρειών που παράγουν ενέργεια από άλλες πηγές εκτός του φυσικού αερίου μέσω ενός ορίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο λιγνίτης ή η πυρηνική ενέργεια.
Το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τους επιτρόπους της ΕΕ την Τρίτη (13/9/2022) πριν η πρόεδρος της Κομισιόν αποκαλύψει τις λεπτομέρειές του στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης στις 14 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Μεγάλη πτώση για ΕΛΠΕ και Motor Oil

Φόρο επί των κερδών των ενεργειακών εταιρειών αλλά και υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, προτείνει η Κομισιόν ως «απάντηση» στην ενεργειακή κρίση.
Η είδηση αυτή που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, δημιούργησε σημαντική πίεση στις μετοχές των ΕΛΠΕ και Motor Oil, με αποτέλεσμα να ροκανιστούν και τα κέρδη του Γ.Δ. Στο κλείσιμο η μετοχή των ΕΛΠΕ έχασε 4,78% και έκλεισε στα 6,57 ευρώ με όγκο 242 χιλ. τεμάχια και με πωλητές να έχουν προς διάθεση άλλα 66 χιλ. τεμάχια. ενώ η Motor Oil έχασε 4,23% και έκλεισε στα 17,20 ευρώ με μικρότερο συγκριτικά όγκο 85 χιλ. τεμάχια και με τους πωλητές να θέλουν ακόμα να πουλήσουν 17 χιλ. τεμάχια.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.