ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέες μελέτες από διακεκριμένα πανεπιστήμια «Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τις αυτοκτονίες παρά από τον Covid 19»

1 min read
  • Νέες μελέτες από διακεκριμένα πανεπιστήμια αναφέρουν ότι τα παιδιά και οι νέοι περισσότερο κινδυνεύουν από τις αυτοκτονίες παρά από τον Covid 19.

Ο κίνδυνος θανάτου ή σοβαρής ασθένειας από Covid -19 σε νέους και παιδιά είναι εντυπωσιακά χαμηλός, σύμφωνα με νέες μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που συνέταξαν τέσσερα διεθνούς φήμης πανεπιστήμια.

Η πιθανότητα ένας νέος ή παιδί να πεθάνει από Covid 19 είναι 0,00020% ενώ αντιθέτως ο κίνδυνος από αυτοκτονίες είναι διπλάσιος 0,0010%.

Οι μελέτες παρέχουν την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα ανάλυση σχετικά με τον αντίκτυπο του Covid 19 στα παιδιά και επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα για άτομα ηλικίας 18 ετών και κάτω: ότι διατρέχουν εντυπωσιακά χαμηλό κίνδυνο να υποστούν σοβαρή ασθένεια ή να πεθάνουν από την ασθένεια.

Ερευνητές από το University of Liverpool, το University College of London, το University of York, το University of Bristol δημοσίευσαν τις προκαταρκτικές μελέτες τους, οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης, σύμφωνα με άρθρο από το bankingnews.gr

Δύο από τις μελέτες ανέλυσαν τους κινδύνους σοβαρής ασθένειας και θανάτου από το COVID-19, ενώ μια μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στους θανάτους.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα θα υποβληθούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στη Μεικτή Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου για τον εμβολιασμό, η οποία εξακολουθεί να εξετάζει εάν θα επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου Pfizer COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Και τα τέσσερα εμβόλια COVID-19 που έχουν εγκριθεί για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο προορίζονται μόνο για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Τα ευρήματα οδηγός για την στρατηγική για τους νέους διεθνώς

Ο Russel Viner, συντάκτης σε δύο από τις μελέτες και καθηγητής της παιδικής υγείας στο Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας του Great College του University College of London, δήλωσε ότι τα ευρήματα «αποτελούν μια εμπεριστατωμένη έρευνα για τους νέους και θα βοηθήσουν στην λήψη αποφάσεων σχετικά με τον εμβολιασμό σε νέους και παιδιά, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και διεθνώς».

Ενώ οι μελέτες δεν περιλάμβαναν πληροφορίες συγκεκριμένες για τις επιδράσεις της παραλλαγής Delta, προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια ή θάνατο στα παιδιά σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις.

«Αν και αυτά τα δεδομένα καλύπτουν έως και τον Φεβρουάριο του 2021, αυτά δεν έχουν διαφοροποιηθεί εσχάτως ακόμη και με την παράλλαξη Delta», δήλωσε η Dr. Elizabeth Whittaker, ανώτερη κλινική λέκτορας σε παιδιατρικές μολυσματικές ασθένειες στο Imperial College London.

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα είναι καθησυχαστικά για τα παιδιά και τους νέους και τις οικογένειές τους».

Εντυπωσιακά σπάνιοι οι θάνατοι, σε παιδιά και μόνο με υποκείμενα νοσήματα

Στη μελέτη που επικεντρώθηκε μόνο στους θανάτους, οι ερευνητές ανέλυσαν τις εθνικές βάσεις δεδομένων της Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής εθνικής βάσης δεδομένων θνησιμότητας παιδιών, για να εντοπίσουν όλα τα παιδιά κάτω των 18 ετών που έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα του COVID-19 μεταξύ Μαρτίου 2020 έως Φεβρουαρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας στην Αγγλία, από τα 3.105 παιδιά που είχαν πεθάνει από όλες τις αιτίες, 61 ήταν παιδιά που βρέθηκαν θετικά από τον Covid 19.

Αλλά μετά τη «διάκριση μεταξύ εκείνων που πέθαναν από λοίμωξη SARS-CoV-2 και εκείνων που πέθαναν από άλλη αιτία αλλά βρέθηκαν θετικοί σε κορωνοιό», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο 25 από τα 61 παιδιά είχαν πεθάνει από το COVID-19 σε πληθυσμό άνω των 12 εκατομμυρίων παιδιών ή ποσοστό 0,00020%

Αυτό ισοδυναμούσε με ποσοστό θνητότητας περίπου δύο ανά ένα εκατομμύριο.
Από τα 25 παιδιά που πέθαναν με COVID-19, τα 15 ήταν ηλικίας περίπου 16 και είχαν πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα και τα 10 είχαν χρόνια προβλήματα υγείας.

Το 99,995% των παιδιών και των νέων που μολύνθηκαν με Covid 19 στην Αγγλία επέζησαν.

Οι αυτοκτονίες περισσότερες από τους θανάτους Covid 19

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η «ομάδα παιδιών που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου ήταν εκείνα με πολύπλοκη νευροδιαθεσιμότητα, που αποτελούν το 52% όλων των θανάτων» σε σχέση με τα παιδιά που πέθαναν από το COVID-19.

«Οι νέοι με υψηλότερο κίνδυνο είναι εκείνοι που διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο από οποιονδήποτε χειμερινό ιό ή άλλη ασθένεια – δηλαδή, νέοι με σοβαρές καταστάσεις υγείας και σύνθετες αναπηρίες».

«Ο COVID-19, ωστόσο, αυξάνει τους κινδύνους για άτομα σε αυτές τις ομάδες σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι για ασθένειες όπως η γρίπη (εποχική γρίπη).»

Μόνο 6 παιδιά το 26% από τους 25 θανάτους COVID-19 ήταν υγιή και δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν θανάτους σε παιδιά με μεμονωμένη διάγνωση αναπνευστικής κατάστασης όπως άσθμα, διαβήτη τύπου 1, σύνδρομο down ή επιληψία.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι «κατά την ίδια χρονική περίοδο της μελέτης, κατεγράφησαν 124 θάνατοι από αυτοκτονία και 268 θάνατοι από τραυματισμούς, υπογραμμίζοντας ότι ο COVID-19 είναι εντυπωσιακά σπάνια θανατηφόρος» σε παιδιά και εφήβους ενώ οι αυτοκτονίες είναι μεγαλύτερος κίνδυνος.

Τα υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας

Μια διαφορετική μελέτη που εξέτασε «81 υπάρχουσες μελέτες που αξιολογούν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή ασθένεια και θάνατο από COVID-19 μεταξύ των νέων» διαπίστωσε ότι οι προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας και οι σοβαρές αναπηρίες αύξησαν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Τα παιδιά που είχαν καρδιακά ή νευρολογικά προβλήματα, περισσότερες από μία ιατρικές παθήσεις ή ήταν παχύσαρκα είχαν υψηλότερο κίνδυνο.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι ακόμη και αυτή την κατηγορία παιδιών ήταν πολύ χαμηλοί.
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ χαμηλοί για όλα τα παιδιά και τους νέους», δήλωσε η Lorna Frasier, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο University of York και συγγραφέας της μελέτης.

  • «Ακόμα και όταν διαπιστώσαμε υψηλούς κινδύνους για ορισμένες ομάδες με σοβαρά ιατρικά προβλήματα, αυτοί οι κίνδυνοι ήταν ακόμα πολύ χαμηλοί, σε σύγκριση με τους κινδύνους που παρατηρήθηκαν σε ενήλικες».

Νοσηρότητα της ασθένειας σε παιδιά και νέους

Σε μια τρίτη μελέτη που εξέτασε τις παραμέτρους κινδύνων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θάνατο και να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά και οι έφηβοι διατρέχουν «πολύ χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου από Covid 19 ή PIMS-TS παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων που σχετίζεται με το SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, από τα 5.830 παιδιά που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με COVID-19, τα 251 εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU) στην Αγγλία κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2021.

Αυτό ισοδυναμούσε με πιθανότητα 1 στις 50.000 να μπουν σε εντατική θεραπεία με Covid 19 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Εντός της ίδιας περιόδου, περισσότερα από 367.000 παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο για άλλες αιτίες.

Από τους 251 που εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το 91% ή 229 νέοι και παιδιά είχε υποκείμενο νόσημα.

Εκείνα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ήταν παιδιά με πολλαπλές ιατρικές παθήσεις και νευρολογικές διαταραχές.

Από την μελέτη διαπιστώθηκε ότι 309 παιδιά εισήχθησαν σε ΜΕΘ με PIMS-TS, μια σπάνια φλεγμονώδη κατάσταση σε παιδιά λόγω του COVID-19, «που ισοδυναμεί σε απόλυτο κίνδυνο 1 στα 39.000 παιδιά».

Το CDC προτείνει μάσκες για μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί

  • Μια ημέρα μετά τη δημοσίευση των μελετών στο Διαδίκτυο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δημοσίευσαν νέες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο πρόληψης του COVID-19 σε σχολεία λέγοντας ότι εξακολουθούν να συνιστώνται μάσκες υφασμάτων και φυσική απόσταση ειδικά για μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί όταν βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο.

Άλλα προληπτικά μέτρα που συνιστώνται από το CDC περιλαμβάνουν την προώθηση εμβολίων μεταξύ των μαθητών, tests για τον εντοπισμό αυτών που έχουν μολυνθεί, βελτίωση του αερισμού, ανίχνευση επαφών και σωστή υγιεινή των χεριών.

«Ο εμβολιασμός είναι σήμερα η κορυφαία στρατηγική πρόληψης της δημόσιας υγείας για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19», ανέφερε το CDC, προσθέτοντας ότι η προώθηση του «εμβολιασμού μπορεί να βοηθήσει τα σχολεία να επιστρέψουν με ασφάλεια στην κανονικότητα, καθώς και στις εξωσχολικές δραστηριότητες και αθλήματα».

Τον Ιούνιο 2021, το CDC συνέχισε τη σύσταση για επείγουσα χρήση εγκεκριμένων εμβολίων mRNA COVID-19 σε ηλικίες 12 ετών και άνω παρά τις προειδοποιήσεις για καρδιακές φλεγμονές σε νεαρούς μετά από εμβόλιο mRNA, αναφέροντας ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν του κινδύνου των φλεγμονών.

Υπάρχει αντίλογος

Η βιασύνη για εμβολιασμό υγιών παιδιών και εφήβων χωρίς επαρκή δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας υπήρξε για ορισμένους γιατρούς και γονείς σοβαρό ζητούμενο καθώς ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας ή θανάτου είναι εξαιρετικά χαμηλός για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Επιπλέον, τα μικρά παιδιά δεν έχει αποδειχθεί ότι υπερ- μεταδίδουν τον Covid 19, άλλο μεταδίδουν και άλλο υπερμεταδίδουν.

Εμβολιασμός αλλά σε ποιους;

Με βάση τους συντάκτες των μελετών «Είναι λογικό να προσφέρουμε τώρα τον εμβολιασμό σε νέους μόνο με χρόνιες ασθένειες και ιατρικές παθήσεις που τους καθιστούν πιο ευάλωτους.

Όσον αφορά τους υγιείς εφήβους, ας χρησιμοποιήσουμε πρώτα τα αποθέματα εμβολίων για να αυξήσουμε τα επίπεδα εμβολιασμού ενηλίκων όσο το δυνατόν υψηλότερα, να δώσουμε ώθηση στους ηλικιωμένους και να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας για παροχή εμβολίων σε φτωχότερες χώρες.

Στη συνέχεια, πρέπει να εμβολιάσουμε υγιείς εφήβους μόλις έχουμε επαρκή δεδομένα ασφάλειας – αλλά για αυτό πρέπει να περιμένουμε, δεν πρέπει να παρθούν βιαστικές αποφάσεις».

Ο Δρ Liz Whittaker, κλινικός λέκτορας και σύμβουλος παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών και ανοσολογίας στο Imperial College London, πρόσθεσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα έχει πολλαπλά οφέλη από την συμμετοχή στην κοινωνία και το σχολείο, την άσκηση και την επαγγελματική κατάρτιση

Αυτά τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ του ενδεχόμενου μικρού κινδύνου να νοσήσουν από Covid 19.

Σήμερα οι ανακοινώσεις και οι οδηγίες για τον εμβολιασμό εφήβων 16-17 ετών στη χώρα μας

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό εφήβων 16 και 17 ετών, δηλαδή όσων έχουν γεννηθεί από 1ης Ιανουαρίου 2004 έως την 31η Δεκεμβρίου του 2005.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα και θα δοθούν οι οδηγίες προς τους γονείς για το πώς θα εξασφαλίζεται η γονική συναίνεση, η οποία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η εμβολιαστική διαδικασία.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.