ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
16 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέα τουρκική πρόκληση, «εξαφάνισαν» το Καστελόριζο από τον χάρτη

1 min read

Σε μία νέα προκλητική κίνηση προχώρησε η Τουρκία στην οποία κιόλας προσπάθησε να εμπλέξει και τον ΟΗΕ.

Όπως μετέδωσε ο Alpha στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων η Άγκυρα απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του Οργανισμού σύμφωνα με την οποία «οι υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και της Αιγύπτου συνορεύουν». Σύμφωνα με αυτό η Τουρκία εξαφανίζει από τον χάρτη το Καστελόριζο και ισχυρίζεται ότι δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα.

Κατά συνέπεια δεν ορίζει δικαίωμα οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων η επιστολή αναφέρει: «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η εδραιωμένη θέση της Τουρκίας είναι ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες θαλάσσιες περιοχές ακολουθούν τη διάμεση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο, μεταξύ όλων των σχετικών κρατών, λαμβανομένων υπόψη όλων των παραμέτρων και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν».

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, οι τουρκικοί ισχυρισμοί δεν έχουν καμία νομική υπόσταση καθώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας όλα τα κατοικημένα νησιά άρα και το Καστελόριζο διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Με βάση αυτό η ελληνική υφαλοκρηπίδα συνορεύει με την κυπριακή, κάτι που σημαίνει ότι η τουρκική δεν συνορεύει με την αιγυπτιακή.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.