ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
16 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέα ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ λόγω Κύπρου

1 min read

Δε πήγε στην τελετή για τον νέο  Αρχηγό των Συμμαχικών Δυνάμεων διότι είχε προσκληθεί εκπρόσωπος της Κύπρου 

Νέα ρήξη λόγω Κύπρου προκλήθηκε στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η διοίκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε εκπρόσωπο της Κύπρου στην τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον πρώην SACEUR, στρατηγό Κέρτις Μ. Σκαπαρότι στον στρατηγό Τοντ Γουόλτερς αποχώρησε η τουρκική αντιπροσωπεία.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι απαντώντας γραπτώς σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε στο στρατηγείο του Allied Powers Europe (SHAPE) και πως η πρόσκληση «και της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου, η οποία δεν έχει κανένα στάτους ενώπιον του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να εξηγηθεί με καλή πρόθεση και αποτελεί μεγάλη γκάφα». 

nato_turkey2

«Καταδικάζουμε αυτή τη στάση, που στερείται κοινής λογικής η οποία όπως είναι αντιληπτό έγινε με πρωτοβουλία του στρατηγείου του SHAPΕ. Το εν λόγω στρατηγείο είναι υπό τον πολιτικό έλεγχο των μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας και με αυτή την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι είναι υπόλογο για τις κινήσεις του», σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση. 

Ο Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι μετά από αυτή την εξέλιξη η Τουρκία δεν συμμετείχε στην τελετή, προσθέτοντας ότι «έχουν γίνει τα αναγκαία διαβήματα για να ξεκαθαρίσει πως το SHAPE έπραξε αυτό το ασυγχώρητο λάθος». 

«Η προσφυγή σε τέτοιους είδους τετελεσμένα είναι καθαρό ότι δεν ωφελεί τη συνεργασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Απευθύνουμε έκκληση στις αρχές του ΝΑΤΟ να συμπεριφέρονται στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων όλων των συμμαχικών δομών και των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο οργανισμών», αναφέρει ο Χαμί Ακσόι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu η Άγκυρα είχε ενημερώσει από την Πέμπτη ότι δεν θα συμμετάσχει στην τελετή, εάν δεν αποσυρθεί η πρόσκληση προς κυπριακή αντιπροσωπεία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ, ωστόσο, αγνόησε το τουρκικό αίτημα.

Η τελετή στο Βέλγιο έγινε παρουσία του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου.

nato_turkey3


Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.