ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέα πτώση 8% για την τουρκική λίρα – Παραμένουν οι ανησυχίες παρά το σχέδιο Ερντογάν

1 min read

Ξανά στον κατήφορο η τουρκική λίρα – Δεν “υπάκουσε” στις εντολές Ερντογάν να μείνει στη… θέση της και καταρρέει

Η τουρκική λίρα σημειώνει πτώση σχεδόν 8% έναντι του δολαρίου, εν μέσω επίμονων ανησυχιών των επενδυτών για την νομισματική πολιτική της Τουρκίας, έχοντας σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 50% την προηγούμενη εβδομάδα μετά από τις παρεμβάσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγορά.

Η λίρα επίσης δέχθηκε στήριξη την προηγούμενη εβδομάδα από την κίνηση της κυβέρνησης να καλύψει τις συναλλαγματικές απώλειες σε συγκεκριμένες καταθέσεις.

Η λίρα υποχώρησε στις 11,6 έναντι του δολαρίου σήμερα, προτού περιορίσει τις απώλειες στο 11,35.

Το όριο αντίστασης βρίσκεται στις 11,45-12 λίρες, με τα επίπεδα στήριξης στις 10,57-10,25 λίρες, αναφέρει η QNB Invest.

Την προηγούμενη Δευτέρα η λίρα είχε μειωθεί σε ιστορικό χαμηλό των 18,4 έναντι του δολαρίου, μετά από μήνες πτώσης εξαιτίας των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, που προκαλούν οι διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων, καθ’ υπόδειξη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν προς την κεντρική τράπεζα.

Στα τρέχοντα επίπεδα, το νόμισμα παραμένει 35% χαμηλότερα από ό,τι στο τέλος του προηγουμένου έτους.

Ο Ερντογάν αποκάλυψε την προηγούμενη Δευτέρα ένα σχέδιο με βάση το οποίο το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα θα αποζημίωναν από τις απώλειες των καταθέσεων σε λίρα έναντι ξένων νομισμάτων, προκαλώντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο της λίρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Τούρκοι δεν πούλησαν δολάρια σε μεγάλες ποσότητες τη Δευτέρα και την Τρίτη την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι κρατικές παρεμβάσεις στο μεταξύ, κόστισαν στην κεντρική τράπεζα περισσότερα από 8 δισ. Δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των traders.

Η κεντρική τράπεζα πούλησε 1,35 δισ. Δολάρια σε άμεσες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος στις 2-3 Δεκεμβρίου για να υποστηρίξει τη λίρα, όταν διαμορφωνόταν στις 13,5 έναντι του δολαρίου.

Σε συνέντευξη του την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως οι Τούρκοι έδειξαν εμπιστοσύνη στο τοπικό νόμισμα και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 23,8 δισ. Λίρες μετά από την ανακοίνωση του προγράμματος.

Αλλά τα στοιχεία των τραπεζικών εποπτικών αρχών BDDK έδειξαν ότι μετά τη μεγάλη συσσώρευση δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, οι Τούρκοι καταθέτες μεμονωμένα έχουν στην κατοχή τους 163,7 δισ. Δολάρια σε “σκληρό” νόμισμα, σχεδόν αμετάβλητα από τη Δευτέρα και Παρασκευή, όταν διαμορφωνόταν στα 163,8 δισ. Δολάρια.

Η λίρα δέχθηκε ισχυρή ώθηση την προηγούμενη εβδομάδα από τις backdoor πωλήσεις δολαρίου των κρατικών τραπεζών, που υποστηρίζονται από την κεντρική τράπεζα.

capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.