ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

16 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέα προσφυγή για τη συμφωνία των Πρεσπών στο ΣτΕ

1 min read

Νέα προσφυγή κατατέθηκε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η προσφυγή στρέφεται κατά της υπουργικής απόφασης για την συγκρότηση του Ελληνικού τμήματος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας – πΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Παράλληλα, κατατέθηκε στο ΣτΕ και αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής, όπως και αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής, έτσι ώστε άμεσα να “παγώσει”, όπως ζητούν, η επίμαχη από 16.10.2018 απόφαση του υπουργού Εξωτερικών.

Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε μετά την τελική συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018.

Μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι η εν λόγω επιτροπή θα εξετάσει και εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα αναθεωρήσει τα σχολικά βιβλία, ενώ θα εξετάζει τις νέες εκδόσεις σχολικών βιβλίων.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία, η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος – Αυστραλίας, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δήμου Μουρικίου (βρίσκεται βορειοδυτικά του Δήμου Κοζάνης και συνορεύει με την Πτολεμαΐδα) και ένας γονέα δύο ανήλικων παιδιών που φοιτούν σε Δημοτικό και Γυμνάσιο.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι υπάρχει κίνδυνος βλάβης του δημοσίου συμφέροντος από την εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταβολής και προσβολής των στοιχείων της εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιά και προσβολή ευθέως του κρατικού συμφέροντος της Ελληνικής πολιτείας και των Ελλήνων πολιτών, καθώς και της εθνικής ιστορικής μνήμης και συνείδησης των πολιτών.

Επίσης, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της Ελληνικής εθνικής αξίας αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων λαογραφικής, εθνολογικής, ιστορικής και επιστημονικής σημασίας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή (7.12.2018) συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι πρώτες προσφυγές που είχαν κατατεθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για το ζήτημα.

Δημοσίευση στα Social Media