ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέα έρευνα: Πόσο αντέχει ο κορωνοϊός σε χαρτονομίσματα και κέρματα

1 min read

Νέα έρευνα απαντά στα ερωτήματα για τον χρόνο επιβίωσης του κορωνοϊού πάνω σε επιφάνειες.

Την ώρα που ο κορωνοϊός «σαρώνει» όλο τον κόσμο και αφήνει πίσω του χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια κρούσματα και μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε καραντίνα, επιστήμονες προσπαθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα που ανακύπτουν στη διάρκεια μελέτης του ιού και της «συμπεριφοράς» του.

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πόσο ζει ο ιός πάνω στις επιφάνειες και κυρίως πάνω στα χρήματα, χαρτονομίσματα και κέρματα, τα οποία τα χρησιμοποιούμε και για τις καθημερινές μας συναλλαγές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο ιός μπορεί να επιβιώσει πάνω στις μάσκες μέχρι και για μία εβδομάδα, ενώ στα χαρτονομίσματα ζει για μέρες. «Το εντυπωσιακό είναι», σχολίασαν οι ερευνητές, πως εξακολούθησε να υπάρχει ανιχνεύσιμο επίπεδο μόλυνσης στην εξωτερική επιφάνεια μιας χειρουργικής μάσκας μετά από επτά ημέρες. «Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό, αν φορά κάποιος μάσκα, να μην αγγίζει το εξωτερικό της», εξήγησε ο Μαλίκ Πέιρις. «Επειδή μπορεί να μολύνει τα χέρια του και αν αγγίξει τα μάτια του, να μεταφέρει τον ιό σε αυτά», πρόσθεσε.

Λιγότερο από τρεις ώρες επέζησε σε εκτυπωμένο χαρτί και χαρτομάντηλα, ενώ εξαφανίστηκε τη δεύτερη μέρα από επεξεργασμένο ξύλο και υφάσματα. Σε ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό διήρκεσε μεταξύ τεσσάρων και επτά ημερών ενώ σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών ερευνητών, ο ιός επέζησε σε πλαστικό και ατσάλι μέχρι και για 72 ώρες, αλλά δεν άντεξε περισσότερο από τέσσερις ώρες στον χαλκό. Σε γυαλί και χαρτονομίσματα, ο ιός ανιχνεύθηκε και την δεύτερη ημέρα αλλά είχε εξαφανιστεί μέχρι την τέταρτη.

Ωστόσο, το ενθαρρυντικό είναι πως όντως εξολοθρεύεται από τα οικιακά απολυμαντικά, τη χλωρίνη ή το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, επισημαίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Οι ερευνητές είπαν πως τα αποτελέσματα «δεν αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως την πιθανότητα μετάδοση του ιού από την συνήθη επαφή», καθώς η παρουσία του ιού στην έρευνα ανιχνευόταν μέσω εργαστηριακών εργαλείων, όχι δακτύλων και χεριών όπως συμβαίνει στην καθημερινή ζωή.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.